Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Την Ελλάδα περίμεναν , η Καταλονία χρεοκόπησε!

Χαμός σε όλες τις χρηματαγορές εξαιτίας της είδησης για τη στάση πληρωμών


Την Ελλάδα περίμεναν , η Καταλονία χρεοκόπησε!


Την ώρα  που όλοι οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν εντολές πώλησης σε ο, τιδήποτε έχει ελληνική σημαία, η είδηση για την βοήθεια που ζήτησε, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της έως το τέλος του μήνα,  η Καταλονία από το ισπανικό κράτος, «κρέμασε» το ελληνικό χρηματιστήριο και έφερε την πτώση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας (Βαρκελώνη), Αρτούρ Μας, δήλωσε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της αυτόνομης περιφέρειας, στο τέλος του μήνα και ουσιαστικά ζητά σχέδιο διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση: "Δεν μας ενδιαφέρει πως θα το κάνουν, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της", δήλωσε χαρακτηριστικά...

Πρόκειται για την πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας, με ΑΕΠ που φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και που καλύπτει το 20% της ισπανικής οικονομίας και η οποία πρέπει να πληρώσει μέσα στη χρονιά περί τα 13 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους. Το δε 25% του συνολικού χρέους της Καταλονίας ανήκει σε μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στα λεγόμενα patriot bonds.

Ο γύρος της είδησης στο Διαδίκτυο φέρνει νέα αναταραχή στις αγορές. Το ευρώ κατρακυλά προς τα 1,25 δολάρια, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης γυρνούν στο "κόκκινο" (περί το 0,5% οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνηο, ενώ η Μαδρίτη χάνει 1%) και, βεβαίως, οι απώλειες εντάθηκαν στην Οδό Αθηνών που από το -1,2% βρέθηκε στο -3%, με τον γενικό δείκτη κάτω και από τις 490 μονάδες.

Οι εντολές των υπευθύνων του risk management σ ΄όλες τις ξένες εταιρείες είναι «πουλήστε ό,τι έχει ελληνική σημαία, ό,τι κι αν συμβαίνει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος ελληνικής εταιρείας. «Κανείς δεν κοιτάει πλέον θεμελιώδη μεγέθη, ούτε μερίσματα» όπως συμπληρώνει.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων είναι ενδεικτική περίπτωση καθώς έχει χάσει 7% σήμερα και 10% χθες, μ' ένα όγκο 120 χιλιάδων μετοχών. Ταυτόχρονα με τις πωλήσεις όμως από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν αγοραστές. Στην περίπτωση της μετοχής του ΟΠΑΠ, τις προάλλες οι τίτλοι δε μπορούσαν να «ματσαριστούν» στις μεγάλες εντολές, δηλαδή να βρεθεί ένας αγοραστής για ένα μεγάλο πακέτο. Αυτό είχε ως συνέπεια να πουληθούν στην αγορά εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια ή και εκατομμύρια.         

1 σχόλιο:

  1. Σουτζουκάκια σμυρνέικα
    Μια ακόμα αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή ...

    Ζυμώνουμε πολύ καλά 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1 φλυτζάνι ψίχα ψωμιού μουσκεμένο και καλά στυμένο, αλάτι, πιπέρι, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγο κύμινο.

    Πλάθουμε σε σχήμα κυλινδρικό, αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν καλά.

    Στο λάδι του τηγανιού προσθέτουμε μισό κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια από κονσέρβα, 2-3 κουταλιές πελτέ, λίγο αλατοπίπερο και 1 1/2 φλυτζάνι νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και ρίχνουμε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.

    Συνήθως σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι λευκό...εσείς όμως δοκιμάστε τα με σπαγγέτι ή πατάτες τηγανιτές...είναι θαύμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή