Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ! ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟ!

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΒΑΤΣΗ


Στους καιρούς τους κρίσιμους τους απρόσμενους ,τους ελπιδοφόρους…..


Οι υποψήφιοι των κομμάτων της  επαχθούς  εξουσίας των εκμεταλλευτών  ούτε γενικά, ούτε τοπικά,  έχουν  να μας πουν κάτι καινούριο.

Ο έμπειρος και μονίμως χαμογελαστός κ Μουσουρούλης  μιλάει με όρους 2007 για ανάπτυξη. Δεν απαντά βεβαίως, γιατί δεν έχει να πει κάτι, στο ενοχλητικό ερώτημα των σκυθρωπών  μισθωτών των 300 ευρώ. Αποφεύγει τις κακοτοπιές δηλαδή την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αναπαράγοντας  τις απόψεις  μιας μηχανικής της οικονομίας ερήμην της κοινωνίας, δεν απαντά ούτε στην άμεση ανάγκη του συνταξιούχου που δεν έχει την δυνατότητα να έχει τα φάρμακά του, ούτε στο ένα εκατομμύριο και πλέον ανέργους, ούτε στους έτοιμους να μεταναστεύσουν νέους μας.
Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι λόγω παρελθούσης συσσώρευσης η Χίος ευτυχώς αντέχει ακόμη (δεν έχει καταστραφεί –έχει απλώς φτωχύνει δραματικά!!!)  και μιλάει σαν οι γενικές προτάσεις του κόμματός του να αφορούν μια άλλη κοινωνία και οι εξειδικευμένες αναπτυξιακές κενολογίες του την οδό της σωτηρίας για την Χίο.
Δεν ασχολείται με τους μισθούς των 300 ευρώ. Γι αυτόν οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες  που καταστρέφονται ,όλοι αυτοί, δηλαδή το 85% της κοινωνίας, είναι εργαλεία στην μηχανική της οικονομίας .Είναι ενοχλητικά κόστη. Και οι συνταξιούχοι  απλώς φύρα. Χαμογελάει γιατί τα προβλήματα αυτά δεν τον αγγίζουν. Είναι προβλήματα κόστους.
Για τον αστό οικονομολόγο, δηλαδή τον μηχανικό της εκμετάλλευσης της εργασίας, το κέρδος είναι το παν.
Και η ανάπτυξη  που μας προτείνει υπηρετεί το κέρδος και όχι την κοινωνία.
Ο άλλος, νεώτερος αυτός, του ΠΑ-ΣΟΚ ο κ Τριαντάφυλλος,   τα τρία τελευταία χρόνια διάβαζε. Αφήνοντας την Ελπίδα να φθείρεται χάριν της  «πατρίδας» δηλαδή των εκμεταλλευτών μας, δεν γνωρίζει τίποτα για τους φόνους και υπόσχεται και αυτός τοπική ανάπτυξη. Δηλώνει μάλιστα την ανάγκη να συγκρουστεί με διάφορα: την πολιτική του κόμματός του και άλλα πολλά! Και με ευαισθησία όψιμη ανησύχησε γι αυτό που τάϊσε το κόμμα του μαζί με την ΝΔ .
Ανησύχησε όψιμα ο σύντροφος και συνυποψήφιος του προαγωγού  του εκφασισμού  της κοινωνίας Λοβέρδου για το κατόρθωμα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ανησύχησε για την άνοδο του φασισμού και την πιθανή είσοδο των ναζίδων στη βουλή. Και οι δύο παραπάνω, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοί τους  δεν προτείνουν παρά μια πολιτική κοινωνικής καταστροφής.
Βασίζονται στον φόβο του αποκαμωμένου συμπολίτη μας, στην συκοφαντία από τα κανάλια κάθε αντίθετης  πρότασης και δυνατότητας. Διογκώνουν  την προκατάληψη, ποντάρουν στην αδράνεια, στην απελπισία. Νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς κι όμως ιδεολογικά τόσο γέροι! Θιασώτες του καταστροφικού «μονόδρομου» παρά την τυπική τους ευγένεια είναι αρνητές της δημοκρατίας. Καλυμμένοι πίσω από το σαβουάρ  βίβρ και τα φωτογενή χαμόγελα.Η ψήφισή τους όπως και η τυχόν ψήφος στα κόμματα του μίσους  σημαίνει  επιλογή  διάλυσης κάθε έννοιας δικαίου.Είναι προοπτική  ολικής κοινωνικής καταστροφής.



Η 6Η Μαΐου άμεση απάντηση στην εκμετάλλευση και την υποταγή.

Όμως:

Επειδή ζωή σημαίνει πρώτα από όλα δυνατότητα,
Επειδή δημοκρατία σημαίνει πριν από όλα επιλογές.
Επειδή  πολιτισμός σημαίνει  αλληλεγγύη και ισότητα των ανθρώπων,
Επειδή η Αλληλεγγύη είναι η πιο όμορφη αρετή του ανθρώπου
Επειδή η σκέψη και η γνώση οφείλουν να φωτίζουν  τις σκοτεινές γωνιές της ατομικής και συλλογικής ύπαρξης.
Επειδή όλοι κουβαλάμε τουλάχιστον  ένα εκατοστό πιο πολύ, τουλάχιστον ένα μόριο κοινωνικότητας πιο πολύ,  από ατομισμό.
Επειδή η ιστορία των μεγάλων γεγονότων αλλά και η μικρή ιστορία της καθημερινότητας μας,  δείχνει τα απροσδόκητα λουλούδια  της ανθρωπιάς.
Επειδή σε αυτόν τον θαυμάσιο πλανήτη σε αυτή την όμορφη γωνιά του τόφερε η τύχη να ζούμε σε καιρούς κρίσιμους ,καιρούς απρόσμενους, καιρούς ελπιδοφόρους.
Οφείλουμε στο δώρο της ζωής να απαντήσουμε με το αντίδωρο της αλληλεγγύης. Να δώσουμε άμεση απάντηση πολιτισμού και ελπίδας των πολλών απέναντι στον εγωισμό των λίγων. Να είμαστε αποφασιστικοί απέναντι σε ότι ταπεινώνει την κοινωνία μας και μας μειώνει σαν ανθρώπους.
¨Όλα αυτά συνοψίζονται στην πιο όμορφη λέξη της ανθρωπότητας. Στο «εμείς». Εμείς οι άνθρωποι .Που αξίζουμε να ζήσουμε σήμερα χωρίς φόβο, χωρίς ταπεινώσεις, χωρίς τον εκβιασμό της ανάγκης. Χωρίς τους υλικούς καταναγκασμούς και τον παραλογισμό των ανθρωποθυσιών που το κυρίαρχο σύστημα ζητάει για να διαιωνίζεται. Κόντρα στον «ρεαλισμό» του καταστροφικού συστήματος  που αλέθει όνειρα ζωές και επιθυμίες. Κόντρα στην βαρβαρότητα. Οφείλουμε άμεσες απαντήσεις. Με ενότητα, με  αλληλεγγύη, με συμμετοχή και αγώνες να αλλάξουμε την ζωή μας σε αυτή τη χώρα. Άμεσα. Είναι ώρα ευθύνης. Δεν είμαστε αναλώσιμα εμπορεύματα για τους κερδοσκόπους. Ούτε έχουμε το δικαίωμα να μεταθέτουμε στο απώτερο μέλλον το καθήκον να αλλάξουμε την ζωή μας .Ούτε αντέχουμε. Πρέπει να τολμήσουμε τώρα. Να την αλλάξουμε τώρα. Όλοι όσοι ζούμε από την εργασία  μας και δεν εκμεταλλευόμαστε τον διπλανό μας έχουμε αυτή την θαυμάσια προοπτική ζωής. Οφείλουμε να την πραγματοποιήσουμε .ΤΩΡΑ. Να νικήσουμε το φόβο. Να τολμήσουμε το καλύτερο. Με στήριγμα την γνώση των αγώνων της Αριστεράς, με  συνεχή συμμετοχή ανατρέπουμε την πολιτική. Με την συνεχή συμμετοχή όλων αλλάζουμε τον  κόσμο!

                                                 Δημήτρης Λαβατσής
                                              Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου