Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο Μάης της Μαδρίτης

Los indignados(οι αγανακτισμένοι, οι εξαγριωμένοι από την αδικία)

Για έκτη μέρα χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα δελ Σολ διαμαρτυρόμενοι για την λιτότητα και την ανεργία που πλήττουν κυρίως τους νέους της Ισπανίας.
Το «Κίνημα της 15ης Μαΐου» -οι «αγανακτισμένοι», όπως τους αποκαλεί ο Τύπος- δηλώνει αποφασισμένο να παραμείνει στην πλατεία και αύριο, Σάββατο, αγνοώντας την απαγόρευση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής με το σκεπτικό ότι είναι η ημέρα στοχασμού εν όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο αντιμετωπίζει μεγάλο δίλημμα, αλλά σύμφωνα με τους ανταποκριτές, θέλει να αποφύγει πάση θυσία μετωπική σύγκρουση με τους διαδηλωτές.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι παρά το γεγονός ότι η ισπανική Δεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει σε "εξστρεμιστές" να ελέγχουν τις ισπανικές πόλεις, ο Θαπατέρο δήλωσε χθες ότι "θα πρέπει να ακούσουμε τους διαδηλωτές...υπάρχουν λόγοι που τους κάνουν να εκφράζουν την απογοήτευση και την κριτική τους".
Το κίνημα των "Λος Ιντιγνάδος" (Αγανακτισμένων) ξεκίνησε αυθόρμητα και μέσω του διαδικτύου στις 15 Μαΐου. Χιλιάδες νέοι, άνεργοι, νοικυρές, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και την ανεργία.Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε 50 περίπου πόλεις της Ισπανίας.
Συγκεντρώσεις υποστήριξης των Λος Ιντιγνάδος έχουν προγραμματισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθώς και στην Αθήνα όπου προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Ισπανικής Πρεσβείας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 21 σήμερα στις 7 το απόγευμα, το Σάββατο στις 2 το μεσημέρικαι την Κυριακή το πρωί στις 11.

Το αθηναϊκό κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας κυκλοφορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο μέσω Facebook όσο και μέσω του Twitter στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόλεων.
http://www.facebook.com/event.php?eid=155586957841026

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου