Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν για την ανεργία και τη διαφθορά των πολιτικών

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα στις πόλεις όλης της χώρας. Διαμαρτύρονται για τη διαφθορά των πολιτικών και την οικονομική κρίση, ενόψει των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση την ερχόμενη Κυριακή. Στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης, κάθε βράδυ συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, σ’ ένα κίνημα ενάντια στην κρίση.
Πάνω από 1.000 νέοι, άνεργοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, κατέκλυσαν για άλλη μια φορά χθες το βράδυ την Πουέρτα δελ Σολ, στην καρδιά της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι σε καλέσματα μέσω κοινωνικών δικτύων, ζητώντας πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και τη σημερινή νύχτα.
«Έχουμε κουραστεί από την ανεργία και από τη διαφθορά των πολιτικών. Πάντα συμβαίνει το ίδιο. Δεν έχω δουλειά και δεν βλέπω τον τρόπο για να βρω σύντομα. Πρέπει να μάθουν πώς νιώθουμε. Πάντα οι ίδιοι επωφελούνται», λέει ο 25χρονος Ζόρντι Πέρες.
Κατά εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν οι Ισπανοί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα, με την πρόθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Κυριακή των εκλογών.
Στο κάλεσμα της συλλογικότητας Democracia Real Ya (Μια νέα δημοκρατία τώρα) και διάφορων κινημάτων νέων, οι διαδηλωτές καταγγέλουν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη.
«Οι ένοχοι να πληρώσουν για την κρίση», «Το αποκαλούν αυτό δημοκρατία, αλλά δεν είναι», γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αντανακλαστικά των Ισπανών στην οικονομική κρίση και τη δραματική αύξηση της ανεργίας στη χώρα στο ποσοστό-ρεκόρ 21,19% το πρώτο τρίμηνο του 2011, λειτούργησαν χαλαρά. Το Φεβρουάριο, το 44,6% των νέων κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι. Στις εκλογές θεωρείται βέβαιη η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και η πτώση του κυβερνώντος κόμματος του Χοσέ Θαπατέρο.
«Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα χρησιμέψουν σε κάτι, τουλάχιστον πρέπει οι πολιτικοί να μάθουν ότι δεν είμαστε ηλίθιοι. Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Όχι απαραίτητα για τα μεγάλα κόμματα, υπάρχουν κι άλλα. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την ψήφο μας ως κάτι άχρηστο», λέει η 31χρονη Λίδια Γκαρθία, η οποία βρέθηκε στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης έπειτα από κάλεσμα στο Διαδίκτυο.
«Ελπίζω οι άνθρωποι να βγουν από το λήθαργο», δηλώνει η 50χρονη Τερέζα.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις εξέπληξαν τους πολιτικούς, που βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Ισπανία. Το 2010, μόνο μία ημέρα οργανώθηκαν κινητοποιήσεις, κατά της αυστηρής πολιτικής που εφάρμοσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για ν’ αντιμετωπίσει την κρίση.
Τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης καλύπτουν συγκρατημένα τα γεγονότα, με την El Pais να δίνει περισσότερη βαρύτητα.
enet.gr 18/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου