Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Editorial -Eνας αποχαιρετισμός

Ήταν της μοίρας μας γραφτό την στιγμή που ετοιμαζόμασταν να γράψουμε το εκκινητήριο σημείωμα του ιστολογίου μας να μάθουμε την είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου.
Η αεικίνητη φιγούρα που μας συνόδεψε στα παιδικά μας χρόνια, ο "Έχεις ιδέα από βέσπα;", ο "Καλέ μου άνθρωπε!", μας αποχαιρέτησε κι αυτός σήμερα.
Τόχει η εποχή φαίνεται, να αποχωρούν απ΄το προσκήνιο,οι σεμνοί, οι οικείοι, οι τρυφεροί και να απομένουν οι κυνικοί, οι οικονομολόγοι και οι τεχνοκράτες.
Ακόμα και τώρα μέσα στη διάχυτη θλίψη μας δεν μπορούμε παρά να γελάσουμε αβίαστα βλέποντας τις σκηνές ανθολογίας από τις ταινίες του που μας συντροφεύουν χρόνια τώρα και που τις ξαναβλέπουμε όπως κιτρινισμένες αγαπημένες φωτογραφίες ενός οικογενειακού άλμπουμ.
Ο Θανάσης θα συνεχίζει να ζει μέσα απ΄τις ατάκες του, μέσα απ΄τη φιγούρα του αεικίνητου, πολυμήχανου, θλιμμένου Έλληνα ερημοσπίτη που ενσάρκωσε σε όλη του τη ζωή.
Καλό ταξίδι.


Σε ηλικία 84 ετών πέθανε σήμερα το πρωί ο αγαπημένος Έλληνας κωμικός Θανάσης Βέγγος, μετά από πολλές περιπέτειες με την υγεία του.
Ο Θ. Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.
Παρά την φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια, ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε.
Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.
Άριστος οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν την μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο τον Μάιο του 1927. Το 1948 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Εκεί γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά το 1954 με την ταινία Μαγική Πόλις του σκηνοθέτη.
Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς –αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους- σε σημαντικές ταινίες όπως Ο δράκος, Μανταλένα, ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή, ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό.
Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη οδηγεί στον σχηματισμό του αεικίνητου ήρωα που μέσα στα επόμενα χρόνια θα ενσάρκωνε τόσο καλά ο Θανάσης Βέγγος. Το κοινό τον αγαπά μέσα από τις ταινίες Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης και άλλες.
Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γυρίζει το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως τα Φανερός Πράκτωρ 000, Ποιος Θανάσης; και άλλεςΟ Θανάσης Βέγγος αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, με την ταινία του Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; να αποσπά βραβεία κοινού και κριτικών.
Μετά από ένα διάλειμμα επιστρέφει στο σινεμά με την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ήσυχες μέρες του Αυγούστου και Όλα είναι δρόμος, ενώ πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.
Συνολικά, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε σε περισσότερες από 125 ταινίες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Την εποχή που γυριζόταν Ο δράκος παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου