Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ:Δεν υπάρχει σχολείο χωρίς εκπαίδευση στη δημοκρατία (για τη στοχοποίηση της εκπαιδευτικού Σοφίας Λαμπίκη)



Η διδασκαλία του ακραίου κινδύνου που αποτελεί ο φασισμός και κάθε είδους ολοκληρωτισμός για τη δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών και του σχολείου.
 Είναι αυτονόητη υποχρέωσή τους.
 Για να υπάρχει ως τέτοιο, το σχολείο πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι θεσμός διαμόρφωσης δημοκρατικών πολιτών, πολιτών που είναι εξοικειωμένοι με τον όλεθρο που έφερε ο φασισμός κάθε φορά που κατάφερε να επικρατήσει έναντι της δημοκρατίας. Όταν η ακραία οικονομική και κοινωνική κρίση που φέρνει το μνημόνιο οδηγεί τους μαθητές και όλους τους νέους στην απόλυτη απόγνωση, όταν κάποιοι επιχειρούν να συγκρατήσουν τη μαζική και δημοκρατική αντίδραση των νέων, όταν κάποιοι φοβούνται τη συνάντηση της νεολαίας με τη δημοκρατία και επενδύουν στο φασισμό, τότε πρέπει να ενταθεί στο σχολείο το έργο της εξοικείωσης με το τι πραγματικά σημαίνει φασισμός.
 Οι δυνάμεις που προωθούν το φασισμό το γνωρίζουν και γι αυτό έχουν αρχίσει να βάζουν στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς. Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα του εκπαιδευτικού που μπαίνει στο στόχαστρο, δεν μας ενδιαφέρει αν είναι φίλος ή πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ.
 Θα σταθούμε με κάθε τρόπο αλληλέγγυοι σε όποιον εκπαιδευτικό γίνει στόχος φασιστικών επιθέσεων.
 Και είμαστε σίγουροι ότι στην αλληλεγγύη αυτή συναντιόμαστε με την μεγάλη πλειοψηφία,των εκπαιδευτικών και την κοινωνία.

Το Γραφείο Τύπου 
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

9 σχόλια:

  1. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνει η αρθρογραφία με αφορμή τη δράση της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» (Χ.Α.). Είναι λογικό να απασχολεί ευρύτερα. Η συζήτηση επεκτείνεται φυσικά στην ιστορική πείρα, γενικά στο ρόλο του φασισμού και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ίδιας της Χ.Α.

    Πρέπει κατά συνέπεια να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Η Χ.Α. είναι μια βαθιά αντιλαϊκή και εγκληματική οργάνωση που είναι στην υπηρεσία καπιταλιστών και συσπειρώνει μπράβους της νύχτας και διάφορα εγκληματικά στοιχεία. Είναι γέννημα και δημιούργημα του καπιταλιστικού συστήματος(γενικότερα ο φασισμός), το «μαστίγιο» του, που το σηκώνει για να τσακίσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η Χ.Α. (γενικότερα ο φασισμός), η δράση της, η αντιδραστική ιδεολογία της, είναι άλλη όψη, το «alter ego», της αστικής δημοκρατίας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. έχει δώσει «αέρα στα πανιά» της Χ.Α. με την πολιτική της.

    Πολύ συζήτηση γίνεται από ορισμένους αναπτύσσοντας την περιβόητη θεωρία των «δύο άκρων» που τα παρουσιάζει να επιδιώκουν να καταλύσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Η θεωρία αυτή έχει στόχο να καλλιεργήσει την αντίληψη στους εργαζόμενους ότι πρέπει να τα βρούν με τους εκμεταλλευτές τους, να συναινούν με τα αντιλαϊκά μέτρα και να μην παλεύουν για τα δικαιώματα τους επισείοντας έμμεσα την απειλή του φασισμού. Ισχυρίζονται ότι προασπίζονται την «κοινωνική συνοχή» που απειλείται.

    Όλοι αυτοί ταυτίζουν την οργανωμένη ταξική εργατική δράση κόντρα στον καθολικό πόλεμο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του με τη δράση ομάδων τραμπούκων ναζιστών που στοχεύουν στο τσάκισμα του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος, της αντιμονοπωλιακής-αντικαπιταλιστικής πάλης. Εμφανίζουν αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένες ομάδες φασιστοειδών (ένα μοχλό στήριξης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας) ως δήθεν εχθρό της κοινωνίας, αφού τάχα δρα με ακραίες ενέργειες, και τον ταυτίζουν με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, η πάλη του οποίου επίσης χαρακτηρίζεται ακραία, αντικοινωνική. Λένε ότι είναι ίδιο πράγμα η δράση των κομμουνιστών και του ΚΚΕ που παλεύουν για να ανατρέψουν το αστικό πολιτικό σύστημα, με τη δράση των φασιστοειδών που το υπερασπίζουν χτυπώντας εργαζόμενους. Εμφανίζονται τώρα να καταγγέλλουν τους χρυσαυγίτες που πριν μερικούς μήνες στο Σύνταγμα τους αποθέωναν ως «αγανακτισμένους».

    Η «Χρυσή Αυγή» είναι ο καλύτερος σύμμαχος των θιασωτών ενός «δημοκρατικού καθεστώτος» όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25%, όπου ο ένας στους τρεις νέους είναι χωρίς δουλειά, όπου οι συνταξιούχοι τρώνε μία φέτα ψωμί τη μέρα με τις συντάξεις που παίρνουν, όπου οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να κάνουν θεραπεία, όπου οι ανασφάλιστες μανάδες πάνε στα κοινωνικά ιατρεία και ζητάνε να γεννήσουν επειδή δεν έχουν μία... Και δικά τους παιδιά είναι όσα χτυπούν εξαθλιωμένους που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και σουλατσάρουν στις επιχειρήσεις για να δηλώσουν ότι συμπαρίστανται στους καπιταλιστές που τα φέρνουν δύσκολα με την κρίση... Όπως δικά τους δημιουργήματα είναι τα εγκληματικά κυκλώματα στα οποία δρουν και Έλληνες και ξένοι.

    Αυτή την «τάξη» και αυτή τη «νομιμότητα» υπερασπίζεται η Χ.Α. Υπερασπίζει με τη βία τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει η Ε.Ε. και όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Μεγαλοεπιχειρηματίες χρησιμοποιούν τη Χ.Α. σαν δύναμη κρούσης για να σπάσουν απεργίες. Γι’ αυτό το λόγο τη στηρίζουν. Δεν είναι άσχετο ότι διάφορα εγκληματικά στοιχεία υποθάλπονται και βρίσκουν στέγη στην Χ.Α.

    Η Ε.Ε. καλύπτει την ηρωοποίηση των ναζί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η Ε.Ε. που τσακίζει τους εργάτες και τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η συμμετοχή όμως της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ στηρίζεται και από την Χ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια ζωή ολα μεταφερονται στην λαϊκη "επανάσταση" απο τους κουμουνιστες του Περισού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχεις πρόβλημα με τους κομμουνιστές? εγώ δεν έχω έστω και του Περισσού

      Διαγραφή
  3. αυτο το "κουμουνιστές" σε πρόδωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιθέτως σε περιόδους κρίσης έχουμε πολλές φορές συντηρητικοποίηση κι αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού στους εργαζόμενους. Άνθρωπος έναντι ανθρώπου, λύκος. Το ένα εργατικό στρώμα στρέφεται ενάντια στο άλλο κι όλα μαζί ενάντια στην κοινή τους υπόθεσή για την χειραφέτηση του κόσμου της δουλειάς. Η νίκη του φασισμού σε μια σειρά χώρες στο έδαφος του παγκόσμιου κραχ το 29, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη γερμανία, δείχνει τον κίνδυνο που παραμονεύει για το προλεταριάτο αν δεν οργανώσει εγκαίρως τις αντιστάσεις του στη λαίλαπα που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη μεγαλύτερη σύγχυση στις γραμμές της αριστεράς φέρνουν πρώην κομμουνιστές, που επιχειρούν να μιλήσουν «αριστερά», αναμασώντας απόψεις, αντιλήψεις, προτάσεις που εκφράζουν ακόμα και ιδεολογικοί απολογητές της αστικής τάξης. ‘Εχουν τεράστια ευθύνη για τη διαστρέβλωση, για τη συκοφάντηση της έννοιας αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την μεγαλυτερη βοήθεια στο συστημα την προσφερουν σημερα οι του περισού.Αλλα ο λαός το καταλαβε εστω και αργά. 3..και κατι ψιλα ειδα στις δημοσκοπησεςι..

      Διαγραφή
    2. μέ τι βοήθεια τον πασόκων έγινε 27 αλλα μπορεί να γίνει και 4

      Διαγραφή
    3. Στην Ελλάδα, η μεταπολιτευτική περίοδος ανέδειξε τρία διακριτά πολιτικά ρεύματα στο χώρο της Αριστεράς: Το ρεφορμιστικό – συνδιαχειριστικό (ΚΚΕ εσ. – ΑΑ, ΕΑΡ, ΣΥΝ), το παραδοσιακό (ΚΚΕ) και το αγωνιστικό (την «εξωκοινοβουλευτική» αριστερά). Ρεύματα όχι κατ’ ανάγκη ενιαία στο εσωτερικό τους (ιδίως το τρίτο), που όμως κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται ενιαία. Οριζόμαστε στο τρίτο ρεύμα. KOE

      Διαγραφή