ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ
«Τη Χίο που ήξερες ξέχασέ τη. Τα δάση του Ανάβατου και των Αυγωνύμων που έζησε ο Πέτικας έχουν πια καεί, έχουν γίνει μαύρη θλίψη», μου είπε ο Γιάννης Μακριδάκης, όταν, μεσούσης της φωτιάς, του τηλεφώνησα για να μάθω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο αγαπημένος τόπος. Αυτός ο τόπος που θωρακίστηκε απέναντι στη λαίλαπα της τουριστικής «ανάπτυξης», βρέθηκε απροστάτευτος στην επέλαση της φωτιάς, λόγω χρόνιου ελλείμματος της πολιτείας στην πρόληψη των πυρκαγιών. Όμως, όπως σωστά λέει ο Γιάννης, η ζωή του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρχίζει με τη γέννησή μας ούτε τελειώνει με το θάνατό μας και έχει τη δύναμη να αναγεννηθεί ακόμα και μετά από ένα τέτοιο τραύμα. Αρκεί να το περιφρουρήσουμε έναντι της καταπάτησης και της αλλαγής χρήσης γης.
Η βιωμένη πρότασή του για ανάπτυξη με ευημερία τον φέρνει, με αφορμή και την κυκλοφορία του βιβλίου του «Το ζουμί του πετεινού», στην Αθήνα, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (βιβλιοπωλείο της Εστίας, στις 11 π.μ.) και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου (βιβλιοπωλείο Ιανός, στις 7 μ.μ.).
Τη συνέντευξη πήρε
η Ζωή Γεωργούλα
Η απαρχή της φωτιάς στη Χίο δεν ήταν, όπως φαίνεται, φυσικό φαινόμενο. Η έκτασή της ήταν συνέπεια απλώς των θυελλωδών ανέμων;
Η φωτιά που κατέκαψε τη Χίο ήταν εμπρησμός που ξεκίνησε 2.30 τη νύχτα κατά τη διάρκεια του μοναδικού τετραήμερου του καλοκαιριού που υπήρχε πρόγνωση θυελλωδών ανέμων. Το σημαντικό δεν είναι ποιος έβαλε τη φωτιά, αλλά ότι εδώ και χρόνια ακολουθείται μια πολιτική που απαξιώνει το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του τόπου και προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και στην κερδοφορία. Υπάρχει χρόνιο έλλειμμα της πολιτείας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φωτιάς, όπως κι αν αυτή ξεκινήσει. Το δασαρχείο της Χίου, με τόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους υπό την προστασία του, έχει αφήσει την πρόληψη σε ομάδες εθελοντών, που λόγω της αγάπης τους για τον τόπο κάνουν περιπολίες. Το κράτος έχει απαξιώσει την πυροσβεστική υπηρεσία. Δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι που επιχείρησαν στα μέτωπα της φωτιάς, δεν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όμως οι χρόνιες ελλείψεις και η διαρκής απαξίωση από την πολιτεία δεν επέτρεψαν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
Γράφτηκε στον Τύπο ότι η τουρκική κυβέρνηση προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, με οχήματα και εναέρια μέσα που, λόγω της εγγύτητας, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν αποτελεσματικότερα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τη βοήθεια.
Διάβασα κι εγώ στο διαδίκτυο και τον τουρκικό Τύπο ότι η Τουρκία δήλωσε τη διαθεσιμότητά της να στείλει πυροσβέστες, οχήματα και αεροπλάνα και ότι το ελληνικό κράτος επέστρεψε το αίτημα. Δεν το χωράει ο νους μου. Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να βάζει πυροσβεστικά οχήματα σε πλοία από τον Πειραιά, που θα κάνουν 8 ώρες να φτάσουν, και να μη δέχεται τη συνδρομή οχημάτων που σε μισή ώρα μπορούν να είναι στη Χίο. Μου φαίνεται μια επιλογή πέρα από κάθε λογική, μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της φύσης.
Το τραύμα που αφήνει μια φωτιά, ακόμα και τέτοιας έκτασης, θα μπορούσε να επουλωθεί αν του το επιτρέπαμε. Τι οφείλουμε να κάνουμε, έστω και εκ των υστέρων, για να επιτρέψουμε στη φύση να επουλώσει τις πληγές που τις ανοίξαμε;
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αφήσουμε ήσυχη τη φύση της Χίου. Να σταματήσουμε κάθε σχέδιο γιγάντιων επενδύσεων και να επιτρέψουμε στη φύση να αναζωογονηθεί με το χρόνο. Η ανθρώπινη παρέμβαση στις καμένες περιοχές πρέπει να περιοριστεί σε ενέργειες για τη συγκράτηση του χώματος, ώστε να μην παρασυρθεί με τη βροχή, με μικρά έργα, φράγματα με κορμούς, αναβαθμίδες. Ό,τι άλλο κάνουμε, θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Η φύση γνωρίζει πώς θα αναγεννηθεί, αρκεί να την προστατεύσουμε από την παράνομη βόσκηση και την αλλαγή χρήσης της γης. Ωστόσο, ήδη το υπουργείο Εσωτερικών αποδέσμευσε 300.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Αυτό αποκαλύπτει την προτεραιότητα της κυβέρνησης να δώσει λεφτά στον τοπικό περιφερειάρχη, για να τα μοιράσει σε εργολάβους να στρώσουν άσφαλτο. Φαίνεται πως και αυτή την καταστροφή την αξιολόγησαν ως αφορμή για να δώσουν μπαξίσια σε δικούς τους.
Το Κίνημα 18 Αυγούστου
Στην ανοικτή επιστολή που απευθύνεις στον ΥΠΕΚΑ (www.ipetitions.com/petition/epistoliypeka), ζητάς να επανεξεταστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας που σχεδιάζεται από ιδιώτες στη Χίο. Ήρθε η ώρα να πάψει το ασύδοτο κυνήγι του κέρδους εις βάρος του περιβάλλοντος;
Στη Χίο είχε κατατεθεί μια ΜΠΕ από την πολυεθνική εταιρεία Iberdrola Rokas για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Όταν εκπονήθηκε αυτή η μελέτη, τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Χίου ήταν τελείως διαφορετικά από ό,τι τώρα, μετά τη φωτιά. Το νησί είναι περιβαλλοντικά κατεστραμμένο, η φωτιά έχει κατακάψει το τμήμα στο οποίο δεν προβλεπόταν, με βάση τη μελέτη, εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ένα μέρος του προβλεπόμενου για χωροθέτηση ανεμογεννητριών. Η μελέτη, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να καθίσταται άκυρη με τα τωρινά δεδομένα. Με ανοικτές επιστολές προς το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και το ΥΠΕΚΑ εκφράζουμε το πολύ λογικό αίτημα να αποσυρθεί η ΜΠΕ. Το περιφερειακό συμβούλιο φαίνεται να νίπτει τας χείρας του και να μην είναι πρόθυμο να συνεδριάσει ώστε να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ, αφήνοντας έτσι την υπόθεση στα χέρια του ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει τις διαδικασίες. Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αντίδραση. Η ανοικτή επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό έχει υπογραφεί από εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσα τους και δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, και θα την αποστείλουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα στον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου, η οποία είναι αρμόδια.
Έχεις ήδη δημιουργήσει ένα μπλογκ το «Κίνημα 18 Αυγούστου» (www.kinima18.gr). Ποιος είναι ο στόχος του;
Σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το μπλογκ, για να συσπειρωθούμε διάφοροι άνθρωποι που εδώ και χρόνια παλεύουμε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ενάντια στην καταστροφή των τόπων μας και να θέσουμε ορισμένα απλά πολιτικά αιτήματα: Να δρούμε αδιαπραγμάτευτα υπέρ της προστασίας του φυσικού και του πολιτισμικού πλούτου, του μοναδικού κεφαλαίου της Ελλάδας που δεν χάνει την αξία του, αρκεί να το προστατεύουμε. Να αλλάξουμε την αναπτυξιακή πολιτική, πέρα από την αντίληψη του γιγαντισμού και κοντά στην ευημερία των ανθρώπων, με έργα που ενισχύουν τη μικρή επιχειρηματικότητα, που σέβονται και αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Οι ιστορίες του παίρνουν θέση
Σχεδιάζεις μια περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, για να παρουσιάσεις το καινούριο σου βιβλίο «Το ζουμί του πετεινού» (Εστία 2012), που με λογοτεχνία μιλά για την ευημερία έναντι της ανάπτυξης. Δεν φεύγεις εύκολα από τη Χίο, τι σε παρακίνησε τώρα;
Πράγματι, έχω δυο χρόνια να φύγω από τον τόπο μου. Παρόλες τις προσκλήσεις από βιβλιοπωλεία και λέσχες ανάγνωσης, δεν ένοιωθα την ανάγκη να ανταποκριθώ. Τώρα αισθάνομαι ότι το μέλλον είναι πλέον παρόν. Όπως καταστράφηκε ο τόπος μου, κινδυνεύουν να καταστρεφούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας, οι ανάλγητες πολιτικές. Θέλω, λοιπόν, να επικοινωνήσω από κοντά με τους ανθρώπους που τόσο καιρό επικοινωνώ διαδικτυακά και να μεταφέρω τις εμπειρίες μου από τη ζωή έξω από το οικονομικό σύστημα και κοντά στη φύση. Βλέπω πια με ευκρίνεια ότι είναι άλλο πράγμα η ζωή και άλλο αυτό που ζούμε. Δεν ορίζουμε πια τον εαυτό μας ως πλάσμα της φύσης, αλλά ως άτομο, ως εργαζόμενο, ως άνεργο, ως αριθμό σε μια λίστα.
Στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου σου στη Χίο, η συζήτηση εξελίχθηκε σχεδόν σε μια λαϊκή συνέλευση, μια πολιτική συζήτηση με κοινή αναφορά το βιβλίο σου. Ποια είναι η σχέση της δικής σου τέχνης με την πολιτική;
Νομίζω ότι γράφω πολιτική λογοτεχνία. Νοιώθω ότι ένας άνθρωπος που έχει δημόσιο λόγο, έχει χρέος να μιλάει πολιτικά, να ανοίγει πολιτικούς δρόμους. Οι ιστορίες μου παίρνουν θέση.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που ανάρτησες στο μπλογκ σου (yiannismakridakis.gr/?p=1488) λες ότι το χρηματοοικονομικό κατεστημένο μεθοδεύει μια ακροδεξιά φασιστική κυβέρνηση λεπτομερώς μέρα με τη μέρα. Ποια σημάδια αναγνωρίζεις προς αυτή την κατεύθυνση;
Αναγνωρίζω κάθε μέρα τον εκφασισμό της κοινωνίας. Πας να πεις τη γνώμη σου και δέχεσαι άγρια επίθεση, οι άνθρωποι στοχοποιούνται κατά ομάδες: οι
οροθετικές πόρνες, οι μετανάστες, οι ναρκομανείς, οι άστεγοι. Οδεύουμε προς τη στοχοποίηση όλων όσοι δεν χωράνε στο καλούπι που έφτιαξε αυτό το χρηματοοικονομικό σύστημα: τον νοικοκυραίο του Σαμαρά, που είναι στο σπιτάκι του, έχει τη δουλειά του, το ωράριό του, τρώει συσκευασμένες τροφές που του προκαλούν τις ασθένειες που θεραπεύουν τα φάρμακα που του πουλάει το σύστημα, αποχαυνώνεται στην τηλεόραση, φοβάται να βγει στο δρόμο, να διαδηλώσει, να απαιτήσει. Όποιος διαφοροποιείται από αυτό το μοντέλο, μπαίνει στο στόχαστρο και στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση οι συνεργοί του συστήματος, οι ακροδεξιοί νεοναζί. Η αριστερά χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτόν τον εκφασισμό, χτυπώντας τους και νομικά, αφού αυτά τα όπλα μας δίνει η αστική δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να χτυπάει βουλευτής της Χρυσής Αυγής βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και να μην του κάνει μήνυση, διότι τι θα κάνει ο πολίτης όταν αύριο τον χτυπήσει στο δρόμο ο χρυσαυγίτης; Χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακροδεξιάς, να μη φοβάται ότι θα επικρατήσει στην κοινωνία το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσή Αυγή, γιατί αυτό θα γίνει. Όταν έφυγε ο Παπανδρέου, το σύστημα είχε προβλέψει έναν πιο ακροδεξιό Σαμαρά. Το σύστημα τώρα μεριμνά να φτιάξει μια φασιστική κοινωνία, που θα έχει ενάγκη έκφρασης από έναν ακόμα πιο ακροδεξιό, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Σαμαρά.
Η βιωμένη πρότασή του για ανάπτυξη με ευημερία τον φέρνει, με αφορμή και την κυκλοφορία του βιβλίου του «Το ζουμί του πετεινού», στην Αθήνα, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (βιβλιοπωλείο της Εστίας, στις 11 π.μ.) και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου (βιβλιοπωλείο Ιανός, στις 7 μ.μ.).
Τη συνέντευξη πήρε
η Ζωή Γεωργούλα
Η απαρχή της φωτιάς στη Χίο δεν ήταν, όπως φαίνεται, φυσικό φαινόμενο. Η έκτασή της ήταν συνέπεια απλώς των θυελλωδών ανέμων;
Η φωτιά που κατέκαψε τη Χίο ήταν εμπρησμός που ξεκίνησε 2.30 τη νύχτα κατά τη διάρκεια του μοναδικού τετραήμερου του καλοκαιριού που υπήρχε πρόγνωση θυελλωδών ανέμων. Το σημαντικό δεν είναι ποιος έβαλε τη φωτιά, αλλά ότι εδώ και χρόνια ακολουθείται μια πολιτική που απαξιώνει το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του τόπου και προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και στην κερδοφορία. Υπάρχει χρόνιο έλλειμμα της πολιτείας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της φωτιάς, όπως κι αν αυτή ξεκινήσει. Το δασαρχείο της Χίου, με τόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους υπό την προστασία του, έχει αφήσει την πρόληψη σε ομάδες εθελοντών, που λόγω της αγάπης τους για τον τόπο κάνουν περιπολίες. Το κράτος έχει απαξιώσει την πυροσβεστική υπηρεσία. Δεν μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι που επιχείρησαν στα μέτωπα της φωτιάς, δεν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όμως οι χρόνιες ελλείψεις και η διαρκής απαξίωση από την πολιτεία δεν επέτρεψαν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
Γράφτηκε στον Τύπο ότι η τουρκική κυβέρνηση προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, με οχήματα και εναέρια μέσα που, λόγω της εγγύτητας, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν αποτελεσματικότερα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τη βοήθεια.
Διάβασα κι εγώ στο διαδίκτυο και τον τουρκικό Τύπο ότι η Τουρκία δήλωσε τη διαθεσιμότητά της να στείλει πυροσβέστες, οχήματα και αεροπλάνα και ότι το ελληνικό κράτος επέστρεψε το αίτημα. Δεν το χωράει ο νους μου. Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να βάζει πυροσβεστικά οχήματα σε πλοία από τον Πειραιά, που θα κάνουν 8 ώρες να φτάσουν, και να μη δέχεται τη συνδρομή οχημάτων που σε μισή ώρα μπορούν να είναι στη Χίο. Μου φαίνεται μια επιλογή πέρα από κάθε λογική, μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της φύσης.
Το τραύμα που αφήνει μια φωτιά, ακόμα και τέτοιας έκτασης, θα μπορούσε να επουλωθεί αν του το επιτρέπαμε. Τι οφείλουμε να κάνουμε, έστω και εκ των υστέρων, για να επιτρέψουμε στη φύση να επουλώσει τις πληγές που τις ανοίξαμε;
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αφήσουμε ήσυχη τη φύση της Χίου. Να σταματήσουμε κάθε σχέδιο γιγάντιων επενδύσεων και να επιτρέψουμε στη φύση να αναζωογονηθεί με το χρόνο. Η ανθρώπινη παρέμβαση στις καμένες περιοχές πρέπει να περιοριστεί σε ενέργειες για τη συγκράτηση του χώματος, ώστε να μην παρασυρθεί με τη βροχή, με μικρά έργα, φράγματα με κορμούς, αναβαθμίδες. Ό,τι άλλο κάνουμε, θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Η φύση γνωρίζει πώς θα αναγεννηθεί, αρκεί να την προστατεύσουμε από την παράνομη βόσκηση και την αλλαγή χρήσης της γης. Ωστόσο, ήδη το υπουργείο Εσωτερικών αποδέσμευσε 300.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Αυτό αποκαλύπτει την προτεραιότητα της κυβέρνησης να δώσει λεφτά στον τοπικό περιφερειάρχη, για να τα μοιράσει σε εργολάβους να στρώσουν άσφαλτο. Φαίνεται πως και αυτή την καταστροφή την αξιολόγησαν ως αφορμή για να δώσουν μπαξίσια σε δικούς τους.
Το Κίνημα 18 Αυγούστου
Στην ανοικτή επιστολή που απευθύνεις στον ΥΠΕΚΑ (www.ipetitions.com/petition/epistoliypeka), ζητάς να επανεξεταστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας που σχεδιάζεται από ιδιώτες στη Χίο. Ήρθε η ώρα να πάψει το ασύδοτο κυνήγι του κέρδους εις βάρος του περιβάλλοντος;
Στη Χίο είχε κατατεθεί μια ΜΠΕ από την πολυεθνική εταιρεία Iberdrola Rokas για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Όταν εκπονήθηκε αυτή η μελέτη, τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Χίου ήταν τελείως διαφορετικά από ό,τι τώρα, μετά τη φωτιά. Το νησί είναι περιβαλλοντικά κατεστραμμένο, η φωτιά έχει κατακάψει το τμήμα στο οποίο δεν προβλεπόταν, με βάση τη μελέτη, εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ένα μέρος του προβλεπόμενου για χωροθέτηση ανεμογεννητριών. Η μελέτη, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να καθίσταται άκυρη με τα τωρινά δεδομένα. Με ανοικτές επιστολές προς το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και το ΥΠΕΚΑ εκφράζουμε το πολύ λογικό αίτημα να αποσυρθεί η ΜΠΕ. Το περιφερειακό συμβούλιο φαίνεται να νίπτει τας χείρας του και να μην είναι πρόθυμο να συνεδριάσει ώστε να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ, αφήνοντας έτσι την υπόθεση στα χέρια του ΥΠΕΚΑ για να προχωρήσει τις διαδικασίες. Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αντίδραση. Η ανοικτή επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό έχει υπογραφεί από εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσα τους και δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, και θα την αποστείλουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα στον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου, η οποία είναι αρμόδια.
Έχεις ήδη δημιουργήσει ένα μπλογκ το «Κίνημα 18 Αυγούστου» (www.kinima18.gr). Ποιος είναι ο στόχος του;
Σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το μπλογκ, για να συσπειρωθούμε διάφοροι άνθρωποι που εδώ και χρόνια παλεύουμε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ενάντια στην καταστροφή των τόπων μας και να θέσουμε ορισμένα απλά πολιτικά αιτήματα: Να δρούμε αδιαπραγμάτευτα υπέρ της προστασίας του φυσικού και του πολιτισμικού πλούτου, του μοναδικού κεφαλαίου της Ελλάδας που δεν χάνει την αξία του, αρκεί να το προστατεύουμε. Να αλλάξουμε την αναπτυξιακή πολιτική, πέρα από την αντίληψη του γιγαντισμού και κοντά στην ευημερία των ανθρώπων, με έργα που ενισχύουν τη μικρή επιχειρηματικότητα, που σέβονται και αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Οι ιστορίες του παίρνουν θέση
Σχεδιάζεις μια περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, για να παρουσιάσεις το καινούριο σου βιβλίο «Το ζουμί του πετεινού» (Εστία 2012), που με λογοτεχνία μιλά για την ευημερία έναντι της ανάπτυξης. Δεν φεύγεις εύκολα από τη Χίο, τι σε παρακίνησε τώρα;
Πράγματι, έχω δυο χρόνια να φύγω από τον τόπο μου. Παρόλες τις προσκλήσεις από βιβλιοπωλεία και λέσχες ανάγνωσης, δεν ένοιωθα την ανάγκη να ανταποκριθώ. Τώρα αισθάνομαι ότι το μέλλον είναι πλέον παρόν. Όπως καταστράφηκε ο τόπος μου, κινδυνεύουν να καταστρεφούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, είναι ο εκφασισμός της κοινωνίας, οι ανάλγητες πολιτικές. Θέλω, λοιπόν, να επικοινωνήσω από κοντά με τους ανθρώπους που τόσο καιρό επικοινωνώ διαδικτυακά και να μεταφέρω τις εμπειρίες μου από τη ζωή έξω από το οικονομικό σύστημα και κοντά στη φύση. Βλέπω πια με ευκρίνεια ότι είναι άλλο πράγμα η ζωή και άλλο αυτό που ζούμε. Δεν ορίζουμε πια τον εαυτό μας ως πλάσμα της φύσης, αλλά ως άτομο, ως εργαζόμενο, ως άνεργο, ως αριθμό σε μια λίστα.
Στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου σου στη Χίο, η συζήτηση εξελίχθηκε σχεδόν σε μια λαϊκή συνέλευση, μια πολιτική συζήτηση με κοινή αναφορά το βιβλίο σου. Ποια είναι η σχέση της δικής σου τέχνης με την πολιτική;
Νομίζω ότι γράφω πολιτική λογοτεχνία. Νοιώθω ότι ένας άνθρωπος που έχει δημόσιο λόγο, έχει χρέος να μιλάει πολιτικά, να ανοίγει πολιτικούς δρόμους. Οι ιστορίες μου παίρνουν θέση.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που ανάρτησες στο μπλογκ σου (yiannismakridakis.gr/?p=1488) λες ότι το χρηματοοικονομικό κατεστημένο μεθοδεύει μια ακροδεξιά φασιστική κυβέρνηση λεπτομερώς μέρα με τη μέρα. Ποια σημάδια αναγνωρίζεις προς αυτή την κατεύθυνση;
Αναγνωρίζω κάθε μέρα τον εκφασισμό της κοινωνίας. Πας να πεις τη γνώμη σου και δέχεσαι άγρια επίθεση, οι άνθρωποι στοχοποιούνται κατά ομάδες: οι
οροθετικές πόρνες, οι μετανάστες, οι ναρκομανείς, οι άστεγοι. Οδεύουμε προς τη στοχοποίηση όλων όσοι δεν χωράνε στο καλούπι που έφτιαξε αυτό το χρηματοοικονομικό σύστημα: τον νοικοκυραίο του Σαμαρά, που είναι στο σπιτάκι του, έχει τη δουλειά του, το ωράριό του, τρώει συσκευασμένες τροφές που του προκαλούν τις ασθένειες που θεραπεύουν τα φάρμακα που του πουλάει το σύστημα, αποχαυνώνεται στην τηλεόραση, φοβάται να βγει στο δρόμο, να διαδηλώσει, να απαιτήσει. Όποιος διαφοροποιείται από αυτό το μοντέλο, μπαίνει στο στόχαστρο και στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση οι συνεργοί του συστήματος, οι ακροδεξιοί νεοναζί. Η αριστερά χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτόν τον εκφασισμό, χτυπώντας τους και νομικά, αφού αυτά τα όπλα μας δίνει η αστική δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να χτυπάει βουλευτής της Χρυσής Αυγής βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και να μην του κάνει μήνυση, διότι τι θα κάνει ο πολίτης όταν αύριο τον χτυπήσει στο δρόμο ο χρυσαυγίτης; Χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακροδεξιάς, να μη φοβάται ότι θα επικρατήσει στην κοινωνία το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσή Αυγή, γιατί αυτό θα γίνει. Όταν έφυγε ο Παπανδρέου, το σύστημα είχε προβλέψει έναν πιο ακροδεξιό Σαμαρά. Το σύστημα τώρα μεριμνά να φτιάξει μια φασιστική κοινωνία, που θα έχει ενάγκη έκφρασης από έναν ακόμα πιο ακροδεξιό, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Σαμαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου