Έντονες αντιδράσεις από τους αιρετούς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης, να παραχωρήσει με τη μέθοδο της μακρόχρονης ενοικίασης, έως 50 ή 99 χρόνια, σε ιδιώτες, 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, καθώς, εκτός των άλλων, πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως αρχαιολογική, Natura ή απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιοχές, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιώτες!
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις δημάρχων, των οποίων τους δήμους αφορά το θέμα, ενώ ένας από τους αιρετούς δηλώνει έτοιμος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ:
Π. Κροντηράς, δήμαρχος Τήνου: Αυτογελοιοποιούνται με την πρόταση
«Το κράτος γελοιοποιείται για μία ακόμη φορά», τονίζει ο δήμαρχός Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για την ενοικίαση των νησίδων Δρακονησίου και Αποκόφτου, έκτασης 20 και 14 στρεμμάτων αντίστοιχα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος»!
»Από το υστέρημα της τσέπης μας και από το πλεόνασμα της ψυχικής μας δύναμης, θα αντισταθούμε στην απαράμιλλης ελαφρότητας πρόταση. Είναι εξοργιστικό αλλά αυτό κάνει επανειλημμένως η Κεντρική Διοίκηση. Αποφασίζει από μόνη της για πράγματα, που όπως αποδεικνύεται περίτρανα, δε γνωρίζει. Υπάρχει ΦΕΚ που προστατεύει τα νησιά και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε δόμηση - εγκατάσταση και κάθε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως καταλαβαίνετε το κράτος γελοιοποιείται για ακόμη μια φορά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Θ. Πατεράκης, δήμαρχος Σητείας: Είναι αρχαιολογική και περιοχή Natura
«Η νήσος Γράντες είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976, καθώς στο έδαφος της υπάρχουν μινωικά ερείπια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δε μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία», τονίζει ο δήμαρχος Σητείας Θ. Πατεράκης.
Παράλληλα ο κ. Πατεράκης αναφέρει ότι «τα νησιά βρίσκονται σε περιοχή Natura», ενώ «ο δήμος Σητείας έχει στην κατοχή του συμβόλαια ιδιοκτησίας από το 1960 για το νησάκι Ελάσα καθώς η τότε κοινότητα Παλαικάστρου νοίκιαζε τη νησίδα σε κτηνοτρόφους».
Σ. Μποζίκης, δήμαρχος Ζακύνθου: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη
Την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν δεν αλλάξει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τις νήσους Στροφάδες, εκφράζει ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ «πρωτοφανές ξεπούλημα».
«Τα Στροφάδια ανήκουν στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, πλην αυτής αλλά και του δήμου, να αποφασίζει γι' αυτά. Επομένως δηλώνω κάθετα αντίθετος σε αυτό το πρωτοφανές «ξεπούλημα». Γιατί για ξεπούλημα πρόκειται. Σας αναφέρω επιπροσθέτως ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα σκεφτώ πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγω στη Δικαιοσύνη».
Γ. Κάτσινος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Απόφαση «βόμβα» για το περιβάλλον
«Ως πολίτης και πολιτικός που σέβομαι το περιβάλλον δεν είναι δυνατόν να συναινέσω σε ενδεχόμενη καταστροφή της απαράμιλλης ομορφιάς αυτών των δύο νησιών», τονίζει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος. Προσθέτει ωστόσο ότι «αν υπάρξει πράγματι επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας, εμείς σαν δήμος έχουμε ήδη εκτάσεις προς παραχώρηση, όπου μπορούν να γίνουν π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες. Εγώ σε αποφάσεις που λαμβάνονται αυθαίρετα, δε δίνω τη συγκατάθεσή μου», καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι οι προς ενοικίαση νησίδες Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος και Μπέλα Βράκα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα. Έχουν έκταση 742, 540 και 154 στρέμματα αντίστοιχα. Ειδικά η Μπέλα Βράκα που είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα, βρίσκεται σε περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» λόγω της μοναδικής ομορφιάς της: Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι και δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία.
Κ. Σημιτσής, δήμαρχος Καβάλας: Η Θαλασσοπούλα δεν πωλείται
«Να σας αναφέρω αρχικά ότι μου έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες και ως εκ το΄του διατηρώ επιφυλάξεις για όλη αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης», αναφέρει ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Σημιτσής.
Αναφορικά δε με την ενοικίαση της Θαλασοπούλας, τονίζει ότι «δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Είναι ένα νησί πολύ απομονωμένο, χωρίς ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί», καταλήγει ο κ. Σημιτσής.
Γ. Δαμουλάκης, δήμαρχος Μήλου: Παλαβώσανε τελείως...
«Με ποια λογική ιδιωτικοποιούν ένα νησί που ανήκει ήδη στην ιδιοκτησία γνωστού, μάλιστα, εφοπλιστή; Παλαβώσανε τελείως μου φαίνεται», τονίζει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης σχετικά με την αξιοποίηση του Αγίου Γεωργίου.
Τα όσα ισχυρίζεται ο Γ. Δαμουλάκης περί ιδιώτη ιδιοκτήτη επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Κιμώλου Γεράσιμος Μαγγανιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει λάθος στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι οι τέσσερις από τις πέντε νησίδες των Βορείων Σποράδων, που το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προωθεί να εκμισθώσει σε ιδιώτες, προκειμένου να τις εκμεταλλευθούν, είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.
Ειδικότερα, η Ορνιθολογική για τις νησίδες των Β. Σποράδων, Μανωλάς, Μικρό, Σκαντίλι και Στρογγυλό του Δήμου Αλοννήσου, επισημαίνει ότι εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.
Επίσης, για τα νησιά Μανωλάς, Σκαντίλι και Στρογγυλό αναφέρει ότι ανήκουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων.
Η Ορνιθολογική εκφράζει την απορία αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις της για τη λίστα 40 νησίδων, που διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διεθνή Τύπο καθώς:
"Οι 24 από τις 40 νησίδες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είτε ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την προστασία των πουλιών, είτε ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας για την προστασία των οικοτόπων. Η αξία των ελληνικών νησίδων έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον μη-προσβάσιμες από τον άνθρωπο περιοχές όπου αναπαράγονται και σταθμεύουν προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ αποτελούν καταφύγια και για πολλά σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά τα είδη, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες, εμπίπτει στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σύμφωνα με αυτή, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση των περιοχών Natura 2000 και ένα έργο μπορεί να εγκριθεί μόνο εφόσον εξασφαλιστούν αντισταθμιστικά μέτρα.
Η εγκατάσταση τουριστικών ή βιομηχανικών (π.χ. υπερμεγέθη αιολικά πάρκα) εγκαταστάσεων στις νησίδες κατά κανόνα συνεπάγεται την ολοσχερή καταστροφή μιας προστατευόμενης περιοχής, λόγω της πολύ μικρής έκτασης των νησίδων και της απώλειας του βασικού τους οικολογικού χαρακτηριστικού: Η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι λοιπόν σαφές ότι στην περίπτωση αυτή η Πολιτεία δεν μπορεί να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα. Επομένως η διοίκηση θα παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν παρόλα αυτά προχωρήσει στην έγκριση τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η «αξιοποίηση» ορισμένων από των νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση από τους Έλληνες πολίτες, για την προστασία των περιοχών αυτών. Με σκοπό τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας των ελληνικών νησίδων και των απειλούμενων ειδών πουλιών που αυτές φιλοξενούν, υλοποιούνται σήμερα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τρία Προγράμματα LIFE.
Πληροφορίες: aftodioikisi. gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου