Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Στη Χίο επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι πυροσβέστες δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – κοινοβουλευτική ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


Ο θάνατος των τριών μελών της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Χίο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι το προσωπικό της πυροσβεστικής εκτελεί μια εργασία που είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή. OΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.
 


Ο θάνατος των τριών μελών της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Χίο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι το προσωπικό της πυροσβεστικής εκτελεί μια εργασία που είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή. OΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.


Θέμα: Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο πυροσβεστικό προσωπικό

Ημερομηνία: 12/03/2013 16:08
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ειδικότητα Οδηγού Πυροσβεστικών Οχημάτων, κατέχοντας ως υπηρεσιακά διπλώματα, ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, λάμβαναν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ασφαλίζονταν στο Ι.Κ.Α, με ένσημα κωδικού 106 ΜΙΚΤΑ, ΒΑΡΕΑ, ΕΤΕΑΜ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ,βάση του αρθ. 15 του Ν. 3938/2011, την προκήρυξη διαγωνισμού 4000 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με ΑριθμΠρωτ. 34671οικ. Φ. 300.2.

Το Φεβρουάριο του 2012 ένας μεγάλος αριθμός των Συμβασιούχων Πυροσβεστών ορκίστηκαν ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, πενταετούς υποχρέωσης και ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, με την ειδικότητα Οδηγού, για τους οποίους εκδόθηκαν εκ νέου (υπηρεσιακά διπλώματα), ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥ – ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.

Από την 1η Μαΐου 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών –διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αλλά και στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες -που προσλήφθηκαν στις 18 Ιουνίου 2012- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάση της ειδικότητας του ΟΔΗΓΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΜΕΙΚΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΤΟΝΩΝ κατά της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011), όπου και ρητά η εν λόγω παροχή.

Το προαναφερόμενο επίδομα σταμάτησε να χορηγείται από την 1/9/2012 και ζητήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά από τους δικαιούχους που το λάμβαναν, με το υπ΄ αριθμ. 2/61891/0022/30-08-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη που δεν εντάσσεται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επίσης, τα ένσημα των οδηγών ενώ ανήκαν στην κατηγορία με κωδικό 106, ανήκουν πλέον στην κατηγορία με κωδικό 101.

Επειδή οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με την ειδικότητα του οδηγού, και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ίδια ειδικότητα εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο με ασφάλιση ΙΚΑ, και όχι στο Ειδικό Μισθολόγιο του μονίμου προσωπικού με ασφάλιση δημοσίου.

Επειδή η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ΒΑΕ και η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3863/2010 Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι διαρκής και ως εκ τούτου ο νέος Πίνακας ΒΑΕ, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται με την ίδια διαδικασία, σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 3 ετών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταρτίστηκε.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να επαναπροσδιοριστεί νόμιμα η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων και να αρθεί η απαίτηση από αυτούς της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος;



Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου