Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

"ΛΑΘΡΑ;": Άθλιες συνθήκες κράτησης Σύρων προσφύγων στη Χίο



Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;»
Ανακοίνωση - Καταγγελία
Ημ: 28.2.2013

Στον προκάτ οικίσκο της φωτογραφίας κρατούνται εδώ και έξι μέρες 51 πρόσφυγες (47 Σύριοι, 4 Παλαιστίνιοι) έξω από το Λιμεναρχείο Χίου. Ανάμεσα τους 14 παιδιά (μερικών μηνών έως 14 ετών) και δύο έγκυες γυναίκες. Ο οικίσκος κλουβί των δύο δωματίων και λίγων τετραγωνικών δεν αρκεί ούτε για να κοιμηθούν και όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει κρεβάτια, καρέκλες, τραπέζια. Έχει δε τόσο μικρές διαστάσεις ώστε διερωτάται εύλογα κανείς πως μπορούν 51 άνθρωποι να παραμένουν εκεί επί έξι ημέρες (έως σήμερα) και για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα. Ο δε ευρύτερος χώρος χρησιμοποιείται για στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με αναφορές η μετακίνηση τους  έχει μπλοκάρει με άνωθεν εντολές και οι 51 πρόσφυγες παραμένουν μέχρι σήμερα στοιβαγμένοι. Η κράτηση σε αυτές τις συνθήκες συνιστά  βασανισμό. Εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.  Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση προστίθεται η αδυναμία του Λιμεναρχείου να καλύψει τις ανάγκες τους σε τροφή και είδη πρώτης ανάγκης για τους ενήλικες και τα παιδία διότι το λιμεναρχείο Χίου όπως και όλα τα λιμεναρχεία δεν είναι επιφορτισμένα με την «κράτηση» μεταναστών επί μακρώ και δεν διαθέτουν αντίστοιχες πιστώσεις.
Στην Χίο δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σε λειτουργία ΚΕΠΥ ή άλλος οργανωμένος χώρος και οι συλληφθέντες κατά τους τελευταίους μήνες κρατούνται στον προαναφερόμενο οικίσκο δεδομένου ότι η κατάσταση στα κρατητήρια θα ήταν ακόμη περισσότερο ασφυκτική (λόγω των συνθηκών εκεί αλλά και της κράτησης και ποινικών κρατουμένων στον χώρο αυτό).
Με δεδομένο το ανέφικτο της απέλασης τους στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κράτησης τους, η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνέχιση της κράτησης τους δεν είναι σύννομη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου