Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

The party is over?


''Ή τώρα ή ποτέ'' είναι το σύνθημα που ακούγεται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, καθώς όλοι περιμένουν με απελπισία μία αντίδραση πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα της ευρωζώνης.
Αυτό που όλοι φοβόντουσαν, αυτό που όλοι απεύχονταν συμβαίνει ΉΔΗ.Η κρίση ξέφυγε από τα στενά όρια των υπερχρεωμένων χωρών, σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και εξαπλώθηκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Το ευρώ με σπασμένα φρένα υποχωρεί συνεχώς, ιδίως μετά το ναυάγιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στο Στρασβούργο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στα 1,32430.
Κάθε υψηλό ρεκόρ σπάνε τα 5ετή CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, ενώ πιο αυξημένη από ποτέ είναι η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων που έφτασε στο 7,814%.
Στα ύψη παραμένουν τα spreads 10ετών ομολόγων με την Ελλάδα στις 2.764 μ.β, την Ιρλανδία στις 597 μ.β, την Πορτογαλία στις 1.008 μ.β, την Ισπανία στις 445 μ.β και την Ιταλία στις 510 μονάδες βάσης.
Από τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια το Λονδίνο είναι στο -0,39%, η Φραγκφούρτη στο -0,44% και το Παρίσι στο -0,53%.
Στο φτωχό συγγενή, το Ελληνικό Χρηματιστήριο στις 14.29 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 667,74 μονάδες στο -0,83% με μικρό τζίρο στα 14,02 εκ.ευρώ.

'Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα'' είναι ο πιο χαρακτηριστικός τότλος που ανήκει στο Bloomberg.
Οι Financial Times, μετά τον Economist, εκτιμούν πως ''το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές''.

Η Wall Street Journal αμφιβάλλει έντονα για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε, γράφοντας :''το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της''.

Η γαλλική Monde φαίνεται πως απολαμβάνει τη διάχυση της κρίσης ακόμα και στη Γερμανία, θυμίζοντας τη δημοπρασία-φιάσκο ''Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης''.

Δεν στρογγυλεύει τους χαρακτηρισμούς της η Liberation για τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής:''στο Στρασβούργο η Ενωση εξελίχθηκε σε φάρσα''.

Η Sueddeutsche Zeitung διαπιστώνει με θλίψη πως ο εχθρός (κρίση) έφτασε στην πόρτα της Γερμανίας: ''Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή.Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης.Εχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα''.

Οι τίτλοι της Handelsblatt, σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν ως ''καταστροφολογικοί'', όχι όμως τώρα :''Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες.Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον, η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με αβέβαιη έκβαση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Γερμανικό Χρηματιστήριο''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου