Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

75 χρόνια από τη δολοφονία του Ντουρρούτι

«Πάρ' το! Τα λεφτά ζήτα τα από την τράπεζα»...
Με τα λόγια αυτά και δίνοντάς του ένα πιστόλι, ο αναρχικός Μπουαναβεντούρα Ντουρούτι, ένας από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία του '36, "ξεφορτώθηκε" έναν ζητιάνο που του ζητούσε ελεημοσύνη σε κάποιο καφενείο της Βαρκελώνης...
«Δεν μας τρομάζει η ιδέα να παραλάβουμε μια χώρα γεμάτη ερείπια. Πάντοτε σε τρώγλες ζούσαμε άλλωστε, θα αντέξουμε για λίγο καιρό ακόμη. Μην ξεχνάτε όμως, ότι οι εργάτες ξέρουμε και να χτίζουμε. Εμείς φτιάξαμε όλα τα παλάτια και τα μέγαρα, εδώ, στην Αμερική και παντού, και θα τα ξαναφτιάξουμε ακόμα πιο όμορφα. Γιατί εμείς θα κληρονομήσουμε τη Γη, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.
Η αστική τάξη ας γκρεμίσει λοιπόν τον κόσμο της, πριν αποχώρήσει από το προσκήνιο της ιστορίας.
Εμείς κουβαλάμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Κι ο κόσμος αυτός μεγαλώνει κάθε στιγμή. Μεγαλώνει και τούτη τη στιγμή ακόμα που σας μιλάω»
Durruti (φωτό από την κηδεία του, σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στις 20 Νοέμβρη του ΄36)
«Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης»
Η καταγραφή της περιουσίας του, όταν χάθηκε από μια, πιθανώς όχι και τελείως αδέσποτη, σφαίρα, που τον χτύπησε πισώπλατα, είναι ενδεικτική της ζωής του: «δύο αλλαξιές, δύο πιστόλια, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κι ένα ζευγάρι κιάλια».

1 σχόλιο: