Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν το λέμε εμείς! (προς τους εισαγγελείς)

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 11 Δεκεμβρίου

H Royal Bank of Scotland (RBS) σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου λόγω της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει βίαιη εξάπλωση της κρίσης.
Ειδικότερα, ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Harvinder Sian, τοποθετεί χρονικά την χρεοκοπία της Ελλάδας στη μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Aθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που είναι προγραμματισμένη στις 11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Sian ορόσημο είναι η αξιολόγηση της τρόικας στις 11 Δεκεμβρίου και όχι εκείνη εντός Σεπτεμβρίου καθώς η χρεοκοπία θα αποφευχθεί επί του παρόντος για λόγους τακτικής. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει ακόμη μια σειρά από υποσχέσεις στους πιστωτές της και τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια για τελευταία φορά.
"Ο μόνος λόγος που υποψιαζόμαστε πως η αξιολόγηση της 11ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει ορόσημο είναι η υπόθεση πως η Ελλάδα έχει ακόμη μια σειρά υποσχέσεων να δώσει, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τα μάτια και να ελπίζουν, αφήνοντας μετέωρη την αμφιβολία έως ότου τα πράγματα πάρουν ξεκάθαρη αρνητική τροπή και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Sian.
Ο αναλυτής βασίζει τις ζοφερές προβλέψεις του στο γεγονός πως η κυβέρνηση αδυνατεί να να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ οι στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, αλλά και πως το ΔΝΤ και η ΕΕ δε θα δείξουν άλλη ανοχή.
Τονίζει πως τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα επιστρέψουν στις αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και τις συνδεόμενες αγορές κεφαλαίων εξαιτίας της διόγκωσης του κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης ενώ προσθέτει πως η ύστατη λύση θα ήταν "μια τεράστια παρέμβαση της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και ενδεχομένως στις ιδιωτικές ομολογιακές αγορές".
Τέλος, η τράπεζα σημειώνει πως αν τελικά δεν γίνει χρεοκοπία της Ελλάδας θα χρειαστεί ένα "κούρεμα" ομολόγων ύψους 50-60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου