Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση των ΗΠΑ από Standard & Poor's

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται δραματική για την μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.
Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή της για το μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, από το AAA στο AA+, επικαλούμενη «πολιτικούς κινδύνους», καθώς και τα προβλήματα χρέους και ελλείμματος.
Τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοινωθέν του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», αναφέρει η S&P.
Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

«Ερασιτεχνικός υπολογισμός»

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, με τις οποίες αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.
«Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου.

1 σχόλιο:

  1. Και καλά εμείς, που είμαστε το "τελευταίο σοβιετικό απολίθωμα", όπως λέει κι ο Πάσχος..
    Το Αμέρικα;;;;....
    Χρειαζόμαστε επειγόντως μαθήματα αμερικανικής ιστορίας από τη Σώτη(έτσι λέει στο βιογραφικό της)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή