Κλίμα πανικού επικρατεί και σήμερα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να... αποχωρούν άτακτα από όλες τις αγορές που ενέχουν ρίσκο.
Καταλυτικά για τη σημερινή πτώση, όπως και για το χθεσινό «μίνι-κραχ» (ιδίως στα χρηματιστήρια και την αγορά πετρελαίου), λειτούργησαν οι εντεινόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που έχουν τροφοδοτηθεί από μια σειρά χειρότερων του αναμενόμενου μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Κίνα, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο φόβος ότι η οικονομία βυθίζεται και πάλι σε ύφεση και η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων σε επίπεδα συναγερμού, απομακρύνουν τους επενδυτές από κάθε τοποθέτηση που θεωρείται υψηλού ρίσκου, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις μετοχές
Είναι αλήθεια ότι οι επενδυτές κατακλύζονται από έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς των κυβερνήσεων για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι από την κρίση του 2008 και έπειτα η σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι, ουσιαστικά, μετέωρη. Οι προσπάθειες τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην αγορά.
Επιπλέον, ένας παράγοντας που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση ήταν ότι Ιαπωνία και Ελβετία παρενέβησαν αυτήν την εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος, για να ανακόψουν την ανοδική δυναμική των νομισμάτων τους, τα οποία θεωρούνταν τα ασφαλέστερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Υπό το φως όλων αυτών των στοιχείων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν να κινούνται σε πτωτική τροχιά.
Απώλειες πάνω από 2,5% καταγράφει η Φραγκφούρτη, στο 2% η πτώση στο Λονδίνο, ενώ το Παρίσι υποχωρεί περίπου 1%.
Από τους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης είναι ο κλάδος των μεταλλείων/ορυχείων, λόγω της ανησυχίας ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσει δυσμενώς τη ζήτηση για βασικές πρώτες ύλες.
«Οι οικονομικές προοπτικές αγχώνουν τους επενδυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κλίμα αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά εύθραυστο», δήλωσε ο Κιθ Μπόουμαν, αναλυτής στη Hargreaves Lansdown.
«Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και θα τη δούμε να περνά σε φάση περικοπών… Επόμενο είναι οι επενδυτές να αναρωτιούνται από πού θα προέλθει η μελλοντική ανάπτυξη, τη στιγμή που τόσες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος», συμπλήρωσε.
Στην Ασία, εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στις μαζικές ρευστοποιήσεις σήμερα, Παρασκευή, ήταν κατά κύριο λόγο μικροεπενδυτές και σε πολύ μικρότερο βαθμό θεσμικοί επενδυτές, αφού οι τελευταίοι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν εγκαταλείπουν άρον-άρον την αγορά, αλλά περιορίζουν απλώς το ρίσκο τους προκειμένου να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι αγορές που επλήγησαν δε περισσότερο από τις ρευστοποιήσεις ήταν εκείνες που έχουν μεγάλο εμπορικό άνοιγμα σε οικονομίες της Δύσης ή επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά εμπορευμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν περισσότερο από 5%, ενώ το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,72%.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 359,30 μονάδες, κλείνοντας στις 9.299,88 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου