Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Σόρος: Υπέρ της εξόδου Ελλάδας και Πορτογαλίας από ΕΕ και ευρωζώνη

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη εξαιτίας του μεγάλου χρέους τους τάσσεται ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την ευρωζώνη", είπε ο Σόρος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στο Spiegel. Ο Σόρος προτείνει δε, να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία. «Η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Σόρος επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούν οι χώρες μέλη της ευρωζώνης την εισαγωγή ευρωομολόγων. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες».
Το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, αλλά ο Σόρος προτείνει η Γερμανία, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα, να καθορίσει εκείνη τους κανόνες εισαγωγής τους.
Ο Σόρος, ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στοιχηματίζοντας εις βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λεει ακόμη ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ.
«Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ. Επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν» εξηγεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο τέως πρόεδρος της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ, είχε προειδοποιήσει τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, μέσω email στις 7 Μαΐου του 2010, κατά των αγορών ομολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου