Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Για «παύση» στις διαπραγματεύσεις για το PSI κάνει λόγο το IIF

Σκληρή στάση τηρεί το IIF στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα
Η πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που να είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της επιτροπής, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσ. Νταλάρα και Ζ. Λεμιέρ, επισημαίνουν στη δήλωση τους ότι συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για το εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν.

«Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες», προσθέτουν, «οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν διακοπεί για προβληματισμό σχετικά με τα οφέλη μίας εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, να είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις φέρεται να δήλωναν λιγότερο αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Χθες ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σήμερα είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι», είπε στο Reuters πηγή κοντά στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέρη ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα και τους Έλληνες, την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους», φέρεται να προσέθεσε.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν, πάντως, μετά τη συνάντηση των κ.κ. Παπαδήμο και Βενιζέλο με τον κ. Νταλάρα ότι θα γίνει μία συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη.

Αν ληφθεί υπόψη η αναφορά στην ανακοίνωση των κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ ότι «παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης [...] δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές», φαίνεται ότι επιρρίπτουν ευθύνες στην πλευρά της τρόικας και κυρίως στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά ώστε το επιτόκιο στα νέα ομόλογα να είναι κοντά στο 4%.

Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι στο IIF μιλούν για διακοπή των διαβουλεύσεων, σημαίνει ότι πιέζουν με την πλευρά τους για το υψηλότερο δυνατό όφελος.

Ουσιαστικά, εφόσον βεβαίως το PSI+ δεν καταρρεύσει, οι συζητήσεις επισήμως έχουν παγώσει, ώστε και οι δύο πλευρές να καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο στις επαφές που θα γίνουν τις ερχόμενες ημέρες.

Ένας από τους λόγους που αντιδρούν οι τραπεζίτες είναι και οι φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβάλει ρήτρες συλλογικής δράσης, προκειμένου να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής και να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου