Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΓΧΥΣΗ , ΚΑΙ «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ», του Δημήτρη Λαβάτση


Η κρίση που πάνω της ταξιδεύουμε είναι πολύπλευρη. Ανατρέπει βεβαιότητες, βυθίζει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας σε υλική ένδεια : «δεν έχω πετρέλαιο, κόβω και από τα απαραίτητα του φαγητού και πάλι δε βγαίνω…». Απελπισία, θυμός, και πολλές φορές, σύγχυση για τις αιτίες . Θα επιχειρήσω μια ερμηνεία αφού για να αντισταθείς αποτελεσματικά στα πράγματα πρώτο χρειαζούμενο βήμα είναι η κατανόησή τους. Δεύτερο βήμα είναι να κοινωνικοποιήσεις αυτήν την κατανόηση. Και αυτό γίνεται με υπεύθυνη προσωπική στάση και κόπο. Κι έχει πιθανότητα επιτυχίας μόνο όταν γίνεται συλλογικά.
Αυτονόητα, θα μου πείτε. Όχι και τόσο. Γιατί αν πάμε 20- 25 χρόνια πίσω, τότε που ο κόσμος μπούχτισε από τις συλλογικότητες και την συλλογική πολιτική ,τότε που το «ΚΛΙΚ», το πρώτο life-style περιοδικό μαζικής κυκλοφορίας έφθασε να πουλάει 200.000 τεύχη ,θα θυμηθούμε ότι συντελέστηκε μια μεγάλη αλλαγή στα μυαλά των καθημερινών ανθρώπων. Τα ιδανικά του αντιδικτατορικού αγώνα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, συλλογικότητες, ελεύθερη έκφραση και πολιτική δράση, αυτά που διαμόρφωσαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ως πολίτες, χλόμιασαν. Για μια σειρά από λόγους, που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, έγιναν ευάλωτα, μη ελκυστικά σαν πρόταση ζωής. Από άμβωνος ΚΛΙΚ και με αναμεταδότες διάφορους σταρ των ιδιωτικών, κυρίως, δηλαδή των εμπορευματοποιημένων, άρα τζογαδόρικων, ΜΜΕ λοιδορούνταν συνεχώς οι συλλογικές πρακτικές και προβάλλονταν τα καλά του ατομισμού: Να κοιτάς τη δουλειά σου και το αφεντικό θα σε φροντίσει, η καριέρα σε περιμένει αρκεί να προσαρμόζεσαι στους κανόνες αδιαμαρτύρητα. Τώρα αν οι κανόνες περιελάμβαναν τον εξευτελισμό σου αυτό είναι θέμα αίσθησης και ερμηνείας: κάποιες –κάποιοι αισθανόντουσαν και μάγκες που γίνονταν αρεστοί στο αφεντικό.
Έτσι, λοιπόν, σχεδόν αθόρυβα (Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος. Όχι μ’ έναν πάταγο αλλά μ’ ένα λυγμό –Τ.Σ Έλιοτ)
τελείωσε ένας κόσμος-ένας τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Μια αντίληψη ηθικά ανώτερη, που αναγνωριζόταν σαν ανώτερη. Η αντίληψη του πολίτη- μέλους του συλλογικού, του πολίτη- αλληλέγγυου στον διπλανό του, η οποία είχε επικρατήσει χάρις στο ΕΑΜικό έπος. Γιατί παρ όλες τις ήττες της αριστεράς, την τραγωδία του εμφυλίου και τα 25 μολυβένια χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την πτώση της δικτατορίας το 74, οι αξίες αυτές στην συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας ης ελληνικής κοινωνίας θεωρούνταν ανώτερες.
Και αντίπαλος της δικαιοσύνης θεωρούνταν ο εκμεταλλευτής, ο εργοδότης, το κέρδος. Αυτό, ανεξάρτητα από την πολιτική ένταξη των πολιτών, ήταν κοινή συνείδηση.
Αυτό το κεκτημένο της συνείδησης άρχισε να συσκοτίζεται όλο και πιο έντονα την εποχή της έλευσης του ΚΛΙΚ, του Μητσοτάκη και των λεγόμενων εκσυγχρονιστών .Εκεί γύρω στα 1990…
Γίναμε λοιπόν όλοι «ένα» :Το κεφάλαιο κυριάρχησε και ιδεολογικά .Εκμεταλλευόμενο την κρίση στρατηγικής και την χρεοκοπία του υπαρκτού «σοσιαλισμού» έκαμψε τις συλλογικότητες, συνδικαλιστικές και πολιτικές. Πολλά συνδικάτα διαλύθηκαν με καταστολή (απολύσεις, δικαστικές διώξεις) και αρκετά εξαγοράστηκαν με διαφθορά, όχι μόνο των πρόθυμων τμημάτων της ηγεσίας τους, αλλά και μερίδας των απλών μελών τους. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις, ως εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, εξουδετέρωσαν τις αγωνιστικές δυνατότητες. Κυριάρχησε η δυσφήμιση των συνδικάτων και η απογοήτευση από τους κοινωνικούς αγώνες που, λόγω της κατάστασης αυτής, έγιναν αδύναμοι και αναποτελεσματικοί
Γίναμε όλοι ένα :τα αφεντικά κυρίαρχα και εμείς χωρίς λόγο απλώς εργαλεία του..Και το χειρότερο: υπόδειγμα έγινε ο απροβλημάτιστος καλοζωϊστής. Μας το πρότεινε κι ο Σαββόπουλος μετά την μεγάλη του κωλοτούμπα. Όποιος μίλαγε για συλλογικότητες δυσαρεστούσε ή θεωρούνταν γραφικός. Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Τα 20 χρόνια σύγχυσης ,καταναλωτισμού, περιφρόνησης ή άρνησης των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας ( οι περισσότεροι κάναμε ότι δεν τους βλέπαμε, κι όμως ακόμη και το ένδοξο 2004 το 21% ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας σύμφωνα με επίσημες στατιστικές!) τα διαδέχεται η κρίση που μας υπόσχονται μακρόχρονη!
Και μας λένε προκλητικά οι κυρίαρχοι ότι η κρίση φέρνει ευκαιρίες εννοώντας ότι μπορούν να μας τσακίσουν εντελώς .Να μας «προσαρμόσουν» στις ανάγκες του κέρδους. Να μας κάνουν μαλάκια.
Εμείς γνωρίζουμεαπό την ιστορία του 20ου αιώνα ότι η κρίση γεννά κινδύνους : η σύγχυση ,η αμορφωσιά και η άγνοια που ζυμώνουν οι κυρίαρχες των ΜΜΕ φωνές μπορούν να μας κάνουν να θεωρούμε εχθρούς τους διπλανούς μας: τον άνεργο, το μετανάστη τον απεργό, τον δημόσιο υπάλληλο, τον ιδιωτικό υπάλληλο, αυτόν που παίρνει 600 ευρώ και θέλω να του φάω το προνόμιο(κι έτσι μπορεί να νιώσει ένας άνεργος). Η κρίση μπορεί να γεννάει ανθρωποφαγία και φασισμό.
Μπορεί να γεννήσει και δυνατότητες για έναν άλλο κόσμο πιο δίκαιο από αυτόν που έχτισαν οι κυρίαρχοι του κέρδους χάρις στην παθητικότητά μας, έναν κόσμο ριζικά διαφορετικό.
Μπορεί να γεννηθεί αυτή η δυνατότητα άμεσα. Πρώτο βήμα: να αναστοχαστούμε φτύνοντας τις αηδίες της κυρίαρχης κουλτούρας. Να αναστοχαστούμε για την ζωή μας, τα δικαιώματά μας, τι πραγματικά αξίζει σε αυτόν- τον θαυμάσιο όσο και πιθανά τρομακτικό(από μας εξαρτάται )- κόσμο που ζούμε.

Συνέχεια στο επόμενο: Φασισμός ή Δημοκρατία;

11 σχόλια:

  1. το jeep που έχεις??ψευτο αριστερέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους αναγνώστες της ανώνυμης προβοκάτσιας:Το jeep το αγόρασα μεταχειρισμένο το 2008 με 9.000 ευρώ.Ήταν μοντέλο του 2000
      Το φτηνιάρικο "επιχείρημα" του προβοκάτορά μου "πατάει" σε ένα αυτόκίνητο που επειδή είναι μεγάλο( το αγόρασα για να κουβαλάω τα πράγματά μου για να κάνω κάμπιγκ το καλοκαίρι,επομένως ΄χρειαζόμουν μεγάλο αυτοκίνητο) μπορεί να θεωρηθεί χλίδα και ακριβό και μικροαστική επίδειξη.Δυστυχώς το πούλησα φέτος για 3.000 ευρώλόγω ακριβής βενζίνας(με την βεζίνη στο θεό δεν άντεχα).Ο προβοκατορας μου όμως που προφανώς με έχει δει με το δίπορτο seicento αξίας 1000-1.500ευρώ( που βέβαια καίει λίγο αλλά δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει για κάμπιγκ) δεν πτοείται.Εγώ βέβαια έχω όνομα και όπως σε όλη μου τη ζωή, έτσι και τώρα "εκτίθεμαι", όπως το θεωρώ σωστό να "εκτίθενται" οι αριστεροί και οι κομμουνιστές.Ούτε τα λόγια μου μασάω ούτε υπογράφω ανώνυμες συκοφαντίες.Και αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου.Ο προβοκάτοράς μου όμως έχει άλλη άποψη.Συγχωρέστε τον για την ανωνυμία του.
      Αλλωστε μόνο οι δεξιοί, οι κοινωνικά δεξιοί μάλιστα (γιατί όλοι έχουμε συναντήσει πολύ εντάξει ανθρώπους που πολιτικά είναι συντηρητικοί) καταφεύγουν στην προβοκάτσια
      Συγχωρήστε λοιπόν το φτωχό σε ψυχή και μυαλό κοινωνικά δεξιό προβοκάτορά μου

      Δημήτρης Λαβατσής

      Διαγραφή
  2. Ο ρόλος της αριστεράς είναι να πείσει ότι η δημοκρατική οικονομία μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο δύσκολο και απολύτως αναγκαίο το "στοίχημα" που βάζεις.Αλλιώς παραμονεύει η κοινωνική ήττα,η εξαθλίωση, η βαρβαρότητα,η μισανθρωπιά .Εν τέλει το χάος.Και πολιτικά ο φασισμός

      Διαγραφή
    2. πρέπει να πείσουμε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι κάτω από κοινωνικό έλεγχο.

      Διαγραφή
    3. Η ελίτ ξέρει καλά ότι η επιστροφή της πολιτικής δεν θα αμφισβητήσει μόνο την ασκούμενη οικονομική πολιτική, αλλά τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

      Διαγραφή
  3. ΣΥΓΧΥΣΗ στο μυαλό σου έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνεχίστηκε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησής τους υπό όρους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στη δυνατότητα από 1η Ιανουαρίου 2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας, ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και με βάση τις απόψεις όλων των κομμάτων που έχουν εκφραστεί, θα κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες πλέον προτάσεις του υπουργείου.

    Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όπως να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Σπυρόπουλος

    Όχι στη χρηματοδότηση κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα, ναι από φυσικά πρόσωπα με καθορισμό μικρού ορίου για ανώνυμες εισφορές.
    Επώνυμα οι μεγάλες εισφορές με ανώτατο όριο και χωρίς δημοσιοποίηση των ονομάτων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο αρμόδιες αρχές.
    Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι τα κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης.

    Αναφορικά με τον υπερδανεισμό των δύο μεγάλων κομμάτων, το ύψος του οποίου έφτασε να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Σπυρόπουλος το απέδωσε κυρίως στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες τους, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, ενώ έμφαση έδωσε και στην κατακόρυφη μείωση των εισφορών από μέλη του κόμματος.

    Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών τους οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».

    Πρότεινε να υπάρχει κινητροδότηση δωρεών και χορηγιών μέσω φοροαπαλλαγών, με προϋποθέσεις όμως και περιορισμούς που θα αποκλείσουν εξαρτήσεις των κομμάτων και λόμπι.

    Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση πρότεινε μεταξύ άλλων, τη μείωσή της και τον περιορισμό να μην υπερβαίνει τα 18 εκατ. ετησίως για κάθε κόμμα.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σημείωσε ότι «όλα τα έσοδα του προέρχονται από κουπόνια» και έκανε λόγο για σπέκουλα σε βάρος του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά.

    Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Σκανδαλάκης τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.

    Παράλληλα πρότεινε τα κόμματα να μπορούν να παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς επιβαρύνσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το ποσοστό 23% στο ΦΠΑ.

    «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε έλεγχο, τα οικονομικά μας είναι δημόσια και έχουμε προτείνει μέτρα θεσμικής θωράκισης. Δεν συζητάμε με λογική ηθικολογίας ή σκανδαλολογίας, αλλά με αυστηρά πολιτικούς όρους» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.

    Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Επιτροπή Θεσμών, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο «θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ως ελάχιστο δείγμα της προσπάθειας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει-αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος- να παρουσιαστούν οι εκκαθαρίσεις όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας, ζήτησε «να τεθεί από μηδενική βάση η κρατική επιχορήγηση και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων και με σεβασμό στους πολίτες», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποκλειστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ντροπή σε όλα τα κόμματα τι στιγμή που πίνα ο λαός να περνούν εκατομμύρια ευρώ ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείςνα διαβάσεις σχετικό άρθρο για το τι μπορεί να γίνει.Αν θέλεις....
      http://www.aplotaria.gr/2012/01/lavatsis-2-coffee-democracy/

      Διαγραφή
  6. Μπορείςνα διαβάσεις σχετικό άρθρο για το τι μπορεί να γίνει.Αν θέλεις....
    http://www.aplotaria.gr/2012/01/lavatsis-2-coffee-democracy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή