Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Βόμβα» Σκορδά: Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για το τέλος του παγώματος των πλειστηριασμών Πηγή: «Βόμβα» Σκορδά: Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για το τέλος του παγώματος των πλειστηριασμών

«Βόμβα» Σκορδά: Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για το τέλος του παγώματος των πλειστη

o ζήτημα της άρσης τού παρατεταμένου «παγώματος» των πλειστηριασμών για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις έθεσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, δηλώνοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προσέλθουν σε διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Ο υφυπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο, αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα έχουν ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.
«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο» είπε για το προωθούμενο νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».
Ο κ. Σκορδάς σχολίασε και τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distressed funds. «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυποθήκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα» είπε ο κ. Σκορδάς.



Πηγή: «Βόμβα» Σκορδά: Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για το τέλος του παγώματος των πλειστηριασμών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/108853#ixzz2VDuJ2phF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου