Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τρόικα τέλος - Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται

Τρόικα τέλος  - Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται

Δηλώσεις με προκλητική διάθεση, χονδροειδή λάθη, αποτελέσματα που κυμαίνονται από μέτρια έως κακά και, τελικά, ένα διαζύγιο στον ορίζοντα. Τρεις είναι πολλοί. Μετρημένες φαίνονται να είναι, σύμφωνα με πλήθος πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, οι ημέρες της τρόικας, αυτού το περίπλοκου σχήματος που συγκροτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήταν υπεύθυνο για τη διάσωση χωρών από την κρίση του ευρώ. Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται - άλλωστε δεν υπήρχε και ποτέ ιδιαίτερος έρωτας…
«Θάνατος στην τρόικα», σχολιάζει αξιωματούχος των Βρυξελλών στην «Ελ Παΐς» μετά την εξέταση των προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, βυθισμένες στην κρίση, και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλία και της Ιρλανδίας που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο ταξίδι σε έρημο τοπίο. Το ΔΝΤ έχει ήδη δείξει με σαφήνεια τη μελλοντική του έξοδο από την τρόικα. Η Κομισιόν μετράει μέρες για να συμβεί αυτό: «Υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, εάν το επιθυμούν οι κυβερνήσεις, ώστε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις διασώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ο γάμος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ήταν πρακτικά καταδικασμένος από την αρχή. Πίσω στο 2010, με την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, η Κομισιόν παρουσίασε στους εταίρους τα βασικά σημεία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε τις διασώσεις. Η Γερμανία απάντησε χωρίς δισταγμό: Μην εμπιστεύεστε την Επιτροπή, καθώς δεν έχει καμία εμπειρία στην διαχείριση διασώσεων. Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν ήθελαν τη συνεργασία με το ΔΝΤ αλλά κατέληξαν να την αποδεχθούν επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή και η Φρανκφούρτη για να έχει την υποστήριξη του Βερολίνου σε άλλα θέματα με την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα προσφέρει τεχνική αρτιότητα.
Για λίγο η τρόικα έδειξε θωρακισμένη καθώς ήταν εφοδιασμένη με διάφορες επιστημονικές μελέτες. Οταν όμως είδε ότι το φάρμακο - η λιτότητα - δεν λειτουργεί, υποστήριξε ότι η δόση του ήταν μικρή επειδή δεν ήθελε να πιέσει άλλο τα πράγματα. Ομως πλέον ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά: η μια πλευρά τα ρίχνει στην άλλη. Και όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση διερευνητικών επιτροπών για την ιστορία των διασώσεων.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Προβλήματα υπήρχαν από την πρώτη στιγμή αλλά τώρα οι αντιπαραθέσεις έχουν γίνει πολύ έντονες. Η ΕΚΤ ήταν πάντοτε σχεδόν απούσα αλλά είχε την εμμονή να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ: Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον την κατηγορούν παρασκηνιακά για την περιορισμένη συμμετοχή. Η κριτική για τους δύο άλλους θεσμικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στην τρόικα είναι έντονη: το ΔΝΤ έχει προβεί στην παραδοχή ενός αξιοπερίεργου mea culpa όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί ως κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Κομισιόν, εκτιμά η «Ελ Παΐς».
Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να ασχοληθεί με το πλήθος πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, επιτρόπων, αξιωματούχων του Eurogroup και της ΕΚΤ: η κακοφωνία είναι έντονη και η λήψη αποφάσεων καταστροφική, υποστηρίζει στέλεχος του Ταμείου το οποίο με την ευκαιρία αναφέρει ότι η προσαρμογή στην Αθήνα έγινε με μη ρεαλιστικές υποθέσεις - ότι δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ύφεση το 2012: φέτος η ύφεση ήταν -4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου