Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΓΙΑΣΕΜΩΣ ΚΕΧΑΓΙΑ

4.6.2013

Την Πέμπτη 6/06/2013 δικάζεται στη Σάμο το  μέλος του συλλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα – αλληλεγγύη στους πρόσφυγες Γιασεμώ Κεχαγιά, με την κατηγορία της ψευδούς αναφοράς στις αρχές. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με αφορμή έγγραφο του συλλόγου, που στάλθηκε στις αρμόδιες αρχές το 2010 και ζητούσε διευκρινήσεις για την τύχη μεταναστών – προσφύγων σε τρεις περιπτώσεις, μετά από πληροφορίες που είχε από κατοίκους και πρόσφυγες.  Η αστυνομική διεύθυνση Σάμου, αντί να δώσει, ως όφειλε, τις απαραίτητες διευκρινήσεις, διαβίβασε το έγγραφο στον εισαγγελέα, ο οποίος έσπευσε να ασκήσει ποινική δίωξη. Το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι παντελώς ανυπόστατες ( ο σύλλογος ζητούσε διευκρινήσεις για πραγματικά περιστατικά ), αποδεικνύει, πως η άσκηση ποινικής δίωξης αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων, στην ποινικοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, και στην προστασία των κατασταλτικών μηχανισμών από κάθε δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου.
Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι είναι γνωστή σε όλους τους κατοίκους του νησιού η σταθερή, διαχρονική παρουσία και δράση του συλλόγου, η καθοριστική του συμβολή στο κλείσιμο του κολαστηρίου στο πρώην καπνοκοπτήριο, όπου οι πρόσφυγες ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, στερούμενοι κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, η έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που η ανάγκη τους έφερε πρόσφυγες στον τόπο μας, η ασυμβίβαστη υπεράσπιση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το διεθνές δίκαιο και η επαγρύπνηση για τυχόν καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κρατηθεί η δράση των σωμάτων ασφαλείας στεγανή από τον κοινωνικό έλεγχο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και καλεί όλους τους πολίτες του νησιού να βροντοφωνάξουν την απόφασή τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη τη δημοκρατία. Τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής βίας και η συγκάλυψή τους από την κυβέρνηση, τα καθημερινά κρούσματα ρατσιστικής βίας και η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, καθιστούν επείγουσα ανάγκη τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς, είναι θέμα δημοκρατίας. Στην Ελλάδα των μνημονίων δεν δικάζονται όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικάζονται όσοι τα υπερασπίζονται. Δεν δικάζονται αυτοί που μαχαιρώνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δικάζονται αυτοί που τους στηρίζουν. Στη Σάμο δεν δικάζεται η Γιασεμώ. Δικάζονται οι αρχές και οι αξίες μας, δικάζεται ό,τι μας κάνει ανθρώπους, δικάζεται ό,τι μας χαρακτηρίζει, μας ενώνει και μας ξεχωρίζει. Δικαζόμαστε όλοι και όλες και έχουμε υποχρέωση να είμαστε παρόντες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου