Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Το χρονικό του "ξαφνικού θανάτου" στην ΕΡΤ



Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ. Στις 11.15 το βράδυ της Τρίτης "έπεσε" το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή και κατόπιν μαζικών απολύσεων.
Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ εκπέμπει εδώ:http://www2.media.uoa.gr/radio/
Το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε  θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Στις 11 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η κυβέρνηση να κατεβάζει τους διακόπτες σε Πάρνηθα, Υμηττό και Digea προκειμένου να κλείσει σε μια ημέρα η δημόσια τηλεόραση.
Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Θύελλα αντιδράσεων
Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, διαψεύσθηκε η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για το θέμα της ΕΡΤ.
Άμεση συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και προειδοποιεί ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αντίθετη με το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι και η ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ενημερώσει τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για την πρόθεσή του να κλείσει την ΕΡΤ. Το έκανε σε μυστική συνάντηση μαζί τους το βράδυ της Κυριακής.
Συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο, προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η αντίδραση των εργαζομένων και πολιτικές εξελίξεις
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ διαβεβαιώνουν "ότι η ροή του προγράμματος στην τηλεόραση καθώς και σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παραμένουν ανοιχτά και έχουν διασφαλίσει την προστασία των πομπών ώστε η ΕΡΤ, παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες, να παραμείνει ανοιχτή".
Η αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι επιπρόσθετα να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης  και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο Ραδιομέγαρο.
Το ξημέρωμα της Τετάρτης βρήκε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής περικυκλωμένο από τον κόσμο που έχει σπεύσει σε ένδειξη αλληλεγγύης και για περιφρούρηση του κτιρίου.
Το απόγευμα της Τρίτης, έφτασε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε:
"Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιοχομένου. Αυτή είναι η 19η στη σειρά. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολο του.
Λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι κόπτονται για την σπατάλη, λένε ψέματα γιατί η ΕΡΤ δίνει στον δημόσιο προϋπολογισμό, δεν παίρνει. Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να διακόψει το σήμα. Εάν το πράξει θα έχει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη. Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θέμα δημοκρατίας. Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα".
Θα κατατεθεί επίσης τροπολογία για κατάργηση της ΠΝΠ από το ΚΚΕ. Χρειάζεται νομοσχέδιο για να κατατεθεί, αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για νομοσχέδιο τις επόμενες δύο ημέρες, λέει η ΕΡΤ. O ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του μεριά, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής.
Δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα στα κτίρια της ΕΡΤ. Στο Studio 3, που βρίσκεται στην Μουρούζη τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους εργαζόμενους και τους έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι της 5 τα χαράματα προκειμένου να αποχωρήσουν χωρίς να γίνουν αυτόφορες συλλήψεις. Οι εργαζόμενοι τελικά δεν υποχώρησαν.
Οι ίδιοι ανέφεραν μεταξύ άλλων, ότι μετά τις 11 το βράδυ κόπηκε και το internet στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, ωστόσο οι τεχνικοί βρήκαν τρόπο να συνεχίσουν τη μετάδοση του σήματος μέσω διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι εφημερίδες από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, οι οποίες δεν θα κυκλοφορούν από την Παρασκευή.
24ωρη απεργία προκήρυξε και το ΡΙΚ για την Τετάρτη.
Δείτε τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για το "λουκέτο" στην ΕΡΤ http://bit.ly/news247newspapers.
Δείτε όλα όσα έγιναν χθες στην ειδική σελίδα του NEWS 247 για την ΕΡΤ.
Τα Hashtags στο Twitter για την ΕΡΤ:
Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν συνεχώς μέσω του @ErtSocial
Ανέβασαν μάλιστα και online καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει πάνω από 2.700 άτομα.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου