Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδος από την S&P σε CCC

Σε CCC υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor's σήμερα από Β προηγουέμνως, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό outlook.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του C στην βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Η προηγούμενη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον εν λόγω οίκο ήταν στις 9/5, όταν και είχε μειώσει την αξιολόγηση σε Β, από ΒΒ- προηγουμένως.
Η αξιολόγηση του οίκου εκτιμά ότι υπάρχουν 30-50% πιθανότητες χρεοκοπίας, ενώ αντανακλά την υψηλή πλέον πιθανότητα να επαναδιαμορφωθούν οι όροι αποπληρωμής των ομολόγων της Ελλάδας. Μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι αυτή η υποβάθμιση θα επηρεάσει σημαντικά και τις τέσσερις υπό αξιολόγηση ελληνικές τράπεζες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές και την πιθανότητα κάλυψης των δανειοδοτικών της αναγκών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αυτός ο αποκλεισμός δημιουργεί νέα ελλείμματα στη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ αν ληφθεί υπόψιν ότι μεσο-βραχυπρόθεσμα η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά ποσά στις λήξεις ομολόγων, περίπου 95 δις. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 58 δις. ευρώ το 2014, η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική για την άμεση διαχείριση του χρέους της χώρας.
Ο οίκος επισημαίνει και τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ενώ θεωρεί ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ απειλείται από τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων να μην εφαρμοστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου