«Χαράτσια»-σοκ για πάνω από 3.000.000 μισθωτούς και περισσότερους από 1.000.000 αυτοαπασχολούμενους κρύβει μια ακόμη διάταξη-βόμβα του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Με τη νέα αυτή διάταξη προβλέπεται ότι οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά στα ταμεία ασφάλισής τους δεν θα αφαιρούνται πλέον από τα εισοδήματά τους σε ποσοστό 100%, αλλά θα εκπίπτουν σε ποσοστό 20% από τα ποσά του φόρου εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Η νέα αυτή διάταξη, με την οποία επιχειρείται αιφνιδιαστικά η υπερφορολόγηση μεγάλου αριθμού πολιτών, έρχεται στο προσκήνιο αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να περικόψει επιστροφές φόρων συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ που υποχρεούται να πληρώσει το Δημόσιο σε 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, επειδή έκαναν χρήση της αυξημένης έκπτωσης φόρου που παρέχει το μέτρο των αποδείξεων.
Η κατάργηση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται πλέον σε φόρο στο σύνολό τους όλες οι μικτές αποδοχές των μισθωτών εργαζομένων, χωρίς να προηγείται πλέον η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα φορολογούνται για σημαντικά υψηλότερα ποσά εισοδημάτων και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος.
Λόγω της διάταξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να καταργήσει και τη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία το καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος προκύπτει μετά την έκπτωση του συνόλου των κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων από το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος αυτού. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 3.000.000 μισθωτοί να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους για αποδοχές αυξημένες πλασματικά κατά ποσοστά της τάξης του 10% έως και 30% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξηθούν κατά ποσοστά από 20% έως και πάνω από 100%!
Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν προχωρήσει στην κατάργηση της παραπάνω διάταξης, θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω και τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου με την οποία προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παύουν να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα και θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Κι αυτό διότι εάν δεν το πράξει, θα τεθεί θέμα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η έκπτωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επίμαχη διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική.
Η αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει εις βάρος εκατομμυρίων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων η παραπάνω διάταξη δείχνει -αν όχι την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία νομοθετούν στο υπουργείο Οικονομικών- μια πρωτοφανή διάθεση των ιθυνόντων του υπουργείου να υπερφορολογήσουν όπως και από όπου μπορούν τους Ελληνες πολίτες για να δείξουν στην Τρόικα των δανειστών την… τόλμη και την αποφασιστικότητα που τους ζητά προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι κατάρτισης των νομοσχεδίων -πιεζόμενοι από την πολιτική ηγεσία να συντάξουν άρον άρον διατάξεις που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικας- διαμορφώνουν ρυθμίσεις οι οποίες κρύβουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών! Αποτέλεσμα είναι, όταν γνωστοποιούνται μέσω του Τύπου οι συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών, να ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα που πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κράτους γενικότερα, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που δεν είχαν ποτέ προαναγγελθεί!
Ούτε ο Γιώργος Γούκος ,ο διαβόητος αρχιτοκογλύφος δεν θα τολμούσε να σκεφτεί τέτοια μέτρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου