Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τί συμβαίνει στην παραλία της Μπέλλα Βίστα της Χίου;


Αγαπητοί φίλοι
πήγα χτες Σάββατο 11/6 για μπάνιο στην παραλία δίπλα στο ΝΟΧ
είχα να πάω αρκετές μέρες λόγω δουλειάς
είδα λοιπόν,ακριβώς στη μέση της παραλίας στην πλευρά του περιπτέρου, ένα κακόγουστο και τεράστιο οικίσκο -καντίνα τοποθετημένο σε βάση τρέιλερ και μπροστά του να κατασκευάζεται πάνω σε τσιμεντένιους πλίνθους εξέδρα η οποία κάλυπτε τα 3/4 του αιγιαλού.
Παραλλήλως εργάτες έσκαβαν ορύγματα κατα μήκος του τοίχου πίσω απ την κατασκευή που οδηγούσαν , τουλάχιστον 500 μέτρα μακρύτερα σε ντεπόζιτα νερού από τα οποία τροφοδοτείται η ντουζιέρα για τους λουόμενους, η οποία σημειωτέον φέτος δεν λειτουργεί,και σε κουτί παροχής ρεύματος -προφανώς δημοτικού-από το οποίο και φωτίζεται η παραλία το βράδυ.
Μέσα στα ορύγματα τοποθετούσαν, δύο εργάτες, μπλέ σωλήνες και καλώδια προφανώς για να μεταφέρουν ρεύμα και νερό στην καντίνα-καφετέρια επί του αιγιαλού εγκατεστημένη.
Τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο και ρώτησα αν είναι ενήμεροι και αν είναι νόμιμο το έργο κάνοντας ταυτόγχρονα επώνυμη προφορική καταγγελία με την επιφύλαξη να τη μετατρέψω σε έγγραφη.
Σε 10 λεπτά στην παραλία έφτασε περιπολικό του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας για να ελέγξει τα καταγγελθέντα.Τους πλησίασα και τους επιβεβαίωσα ότι εγώ τηλεφώνησα και να μου πουν εάν είναι νόμιμες οι εκσκαφές επί του αιγιαλού για μόνιμη εγκατάσταση παροχής νερού και ρεύματος.
Τηλεφώνησα στον κ Χαλλιορή ό οποίος και μου είπε ότι προ διμήνου-ούτε αυτός θυμόταν ακριβώς-είχα πάρει απόφαση το Δ.Σ. να δοθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτη 100τμ(!) της παραλίας αλλά δεν θυμόταν το ποσό ενοικίασης .Μου είπε όμως ότι δεν θυμάται τίποτε για ορύγματα για μεταφορά ρεύατος και ότι οι αιγιαλοί "ανήκουν"στους Δήμους μέχρι το 2012.
Εν τω μεταξύ με πλησίασε ο ενοικιαστής του χώρου, του οποίου και αγνοώ το όνομα του αφου δεν συστηθήκαμε, και με όχι τόσο φιλικές διαθέσεις απαίτησε να μάθω αν ήμουν εγώ που τηλεφώνησα και τί πρόβλημα είχα που θα μας εξυπηρετούσε πουλώντας καφέδες!
Του απήντησα ότι μαζί του δεν είχα καμία συζήτηση , ότι ως πολίτης έχω το δικαίωμα να ελέγχω την νομιμότητα μιας κατασκευής επί του αιγιαλού καθώς και τη νομιμότητα των ενεργειών του Δήμου ο οποίος έχει κακή προιστορία.
Στην κουβέντα έμαθα και το ποσό ενοικίασης, το συγκλονιστικό 7 χιλιάδες ευρώ για τη σεζόν (ελπίζω να μην είναι ισόβεια η σύμβαση)
Στη συζήτηση μας ήρθε τρέχοντας ο ένας αστυνομικός -πιθανόν φοβήθηκε μην πιαστούμε στα χέρια-και μου είπε ότι μέχρι να προσκομίσει την άδεια του Δήμου σταματούν οι εργασίες.
Τω όντι την ώρα που έφευγα οι δύο εργάτες σκέπαζαν βιαστικά τα ορύγματα που είχαν ανοίξει υπό το βλέμμα αστυνομίας και λιμεναρχείου.
H ευαισθησία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής που εκποιεί δημόσιους χώρους σαν να είναι τσιφλίκι της φαίνεται από τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια βουνό και τα σκοουριασμένα σίδερα τα οποία -υποτίθεται-βοηθούν γέροντες και άτομα με προβλήματα κίνησης να μπούν στη θάλασσα.


Είναι γνωστό χρόνια τώρα ότι την παραλία καθαρίζουν κυρίως οι λουόμενοι ,η δημοτική αρχή στέλνει μιά μπουλντόζα την άνοιξη που σπρώχνει όλα τα σκουπίδια στη θάλασσα.
Επίσης είναι γνωστό ότι έπρεπε να σκοτωθεί από αυτοκίνητο ο γιατρός για να ευαρεστηθεί να φτιάξει στο δρόμο μία διαγράμμιση διάβασης πεζού κάτι που ήταν υποχρέωσή της χρόνια τώρα.
Επίσης δεν είδαμε να ευαισθητοποιηθούν ιδιαίτερα με τους δύο πνιγμένους που ανασύραμε οι ίδιοι οι λουόμενοι από τη θάλασσα για να προβλεφθεί η πρόσληψη ενός ναυαγοσώστη άν και δίπλα στην παραλία βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΝΟΧ όπου και εκπαιδεύονται στην ιστιοπλοία μικρά παιδιά.
Αν η ευαισθησία των αιρετών εξαντλείται στην "αξιοποίηση' έναντι πινακίου φακής ελεύθερων δημόσιων χώρων τους οποίους και δεν έχουν φροντίσει ποτέ, μήπως τελικά είναι καλύτερα να μας πουλήσουν στους ξένους;

12/6/2011
Σοφία Λαμπίκη

2 σχόλια:

  1. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στο Πετροκάραβο στο Βροντάδο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε να φτιάχνει καντίνα. Αυτή τη στιγμή τα έργα έχουν σταματήσει υπάρχει όμως ένας πανέμορφος τεράστιος τσιμεντένιος λάκκος και ορύγματα απ’ όπου εξέχουν μπετόβεργες (θυμίζει τάφρο μεσαιωνικού κάστρου), ένα κι ένα για να καρφωθεί επάνω κάποιος περαστικός ή κάποιο παιδάκι που παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην παραλία των Λευκαθίων στη Βολισσό κάθε χρόνο λειτουργεί ένα τέτοιο κυλικείο κάτω από τις αλμύρες. Αν και δεν καταλαμβάνει υπερβολικό χώρο (εκτός από τις ξαπλώστρες που απλώνει σε μεγάλο μέρος της παραλίας) η μουσική πολλές φορές είναι εκκωφαντική. Όταν διαμαρτυρήθηκα στον ιδιοκτήτη εκείνος, με καθόλου φιλική διάθεση, μου απήντησε ότι δεν πήγα σε παραλία αλλά σε beach bar. Αν και τα κυλικεία, μικρά και διακριτικά, θα μπορούσαν να είναι μια ευχάριστη υπηρεσία στις παραλίες, η έλλειψη ελέγχου και η επεκτατική διάθεση των ιδιοκτητών τους τα καταντάει πρόβλημα και απωθεί πολλούς από τη χρήση της παραλίας για μπάνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή