Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Σκληρές κόντρες και μαχαιρώματα για επενδύσεις στην Ελλάδα


ε εξέλιξη μια τεράστια κόντρα συμφερόντων γερμανικών, γαλλικών, αμερικανικών, ρωσικών, κινεζικών και άλλων εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας
Γρηγοριάδης Κώστας
Κόμματα και μορφώματα του αστικού κόσμου, από τη «συγκυβερνώσα» ΝΔ ως την «αντισυστημική» Χρυσή Αυγή, με διάφορα προσχήματα (από «το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία» ως το «δεν έχουμε την αναγκαία τεχνογνωσία εκμετάλλευσης»), ανοίγουν δρόμο ώστε όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του λαού και του τόπου, πόροι και υποδομές να παραδοθούν στα μονοπώλια. Ντόπια και ξένα που, σε ανταγωνισμό ή συνεργασία μεταξύ τους, καίγονται να βάλουν στο χέρι κάθε σπιθαμή γης και θάλασσας που μπορεί να αποδώσει κέρδος.
Ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός ξανασυναντήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο με θέμα τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Αντ. Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για τέτοιες επενδύσεις μιλώντας στη γερμανική οικονομική ελίτ στο συνέδριο του εκδοτικού οργανισμού «Die Welt». Παράλληλα, τόνισε τη βούληση της συγκυβέρνησης για «μεταρρυθμίσεις» και «διαρθρωτικές αλλαγές», ό,τι ζητά το μεγάλο κεφάλαιο σε θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για να διασφαλίσει την παραπέρα κερδοφορία του. Εξ ου έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια για «σταθερό φορολογικό περιβάλλον» και στο δρομολογούμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Το «ενδιαφέρον» των γερμανικών επιχειρήσεων δεν είναι καινούριο. Δυο χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας επιτάχυναν τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να διανοιχτούν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης στους κεφαλαιοκράτες των δύο χωρών. Στην Ελλάδα εδώ και καιρό βρίσκονται σε μόνιμη βάση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιόακιμ Φούχτελ (στενός συνεργάτης της Μέρκελ), καθώς και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται στενά με υπουργούς των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να προωθήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και να υλοποιήσουν τους στόχους του«μνημονίου συνεργασίας» που είχε συνυπογράψει με την καγκελαρία η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Το συγκεκριμένο μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπογράφτηκε στις 17/3/2011 στο Βερολίνο, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπειών της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (Berlin Industrie - BDI) και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Μεταξύ άλλων προβλέπει:
-- Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η υλοποίηση του «σχεδίου Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Στην Ελλάδα, στους τομείς των ΑΠΕ, δραστηριοποιούνται ήδη οι γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς», ενώ ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν συμπράξεις.
-«Στρατηγική συνεργασία»για τους σιδηρόδρομους και τα λιμάνια. Οι «Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι» ενδιαφέρονται για την εξαγορά ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Γερμανία δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, στόχο έχει να ανοίξει «γραμμή» μέχρι την Αθήνα. Παράλληλα, γερμανικοί όμιλοι στοχεύουν στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων σε ελληνικά λιμάνια, με πρώτο στη λίστα τους αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων περιφερειακών της χώρας.
-- Ανάπτυξη νέων συμπράξεων στον περιβαλλοντικό τομέα. Κύρια στην επεξεργασία και διαχείριση λυμάτων, σε άμεση συνάρτηση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων Υδρευσης, Αποχέτευσης, Δημοτικής Καθαριότητας.
-- Ανάπτυξη συμπράξεων σε τομείς των μεταφορών. Εντονο είναι το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων για την εξαγορά της «ΕΛΒΟ» (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). Η κυβέρνηση εξετάζει τη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ», ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η παραπέρα πώληση ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στους Γερμανούς. Επίσης, η μεγάλη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» ενδιαφέρεται για την εξαγορά περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
-- «Συνεργασία» στον τουριστικό τομέα. Ηδη αντιπρόσωποι γερμανικών εταιρειών «Real estate» ήρθαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2011 μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ, προκειμένου να «βολιδοσκοπήσουν» την ελληνική αγορά ακινήτων κυρίως στο χώρο του Τουρισμού. Εξάλλου, γερμανικοί όμιλοι φέρονται πλέον ως το απόλυτο «φαβορί» για την εξαγορά του Ελληνικού.
Σημειωτέον ότι οι Γερμανοί μεγαλοκαρχαρίες ζητούν «δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών» στην Ελλάδα, εντός των οποίων θα ισχύει διαφορετικό φορολογικό αλλά και εργασιακό καθεστώς. Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει ελάχιστα ως φόρο, οι δε εργαζόμενοι εκεί θα βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα. Διόλου τυχαία σε σχόλιο για το ταξίδι Σαμαρά στη Γερμανία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Οι επενδύσεις που επιδιώκει να φέρει ο Α. Σαμαράς με τους συμμάχους του στην ΕΕ αποσκοπούν στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μόνο και θα πραγματοποιηθούν πάνω σε μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις συντρίμμια και στρατιές ανέργων. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού μπορεί να υπάρξει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».
Διαγκωνισμοί πάνω στα κοιτάσματα
Ταυτόχρονα, καθώς εξελίσσεται η συζήτηση για διευθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, η ΕΕ αναζητά «εναλλακτικές πηγές ενέργειας» και μείωση της εξάρτησής της από εισαγωγές καυσίμου, οι κινήσεις επιχειρήσεων και κυβερνήσεων επιταχύνονται στο φόντο οξυμένων μονοπωλιακών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι Ρώσοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μεσόγειο, οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για επέμβαση στη Συρία, το ίδιο και οι Αμερικανοί, με «πρόθυμα» αραβικά κράτη. Παράλληλα, η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης για έρευνες και σε άλλα «οικόπεδα» της ΑΟΖ της, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση συζητά με αυτή του Λιβάνου για τον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη. Ούτε η Τουρκία όμως μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Εκτός του ότι για πρώτη φορά μετά το 1973 έχει οριοθετήσει για έρευνες περιοχές του Αιγαίου που βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ετοιμάζεται να ερευνήσει για ενεργειακά κοιτάσματα στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, σε κυπριακή δηλαδή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Κατάρ.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται ήδη γαλλικά μονοπώλια για να «τοποθετηθούν» έγκαιρα. Χαρακτηριστικά, ο κρατικός Γαλλικός Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των Επιχειρήσεων (UBIFRANCE), η γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο, η γαλλοκυπριακή επιχειρηματική ένωση, ο πρόεδρος των Συμβούλων Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, άλλοι παράγοντες διοργάνωσαν την πρώτη «διερευνητική αποστολή» των κυπριακών σχεδίων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, στις 4 και 5 Δεκέμβρη 2012 στη Λευκωσία, με την υποστήριξη του ομίλου «Air France-KLM». Στη διάρκεια του διημέρου, δέκα εταιρείες με εξειδίκευση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα (εξορύξεις, υπεράκτια βάθη, θαλάσσιες τεχνολογίες), παρουσίασαν την τεχνογνωσία τους στους επαγγελματίες, θεσμικούς φορείς και παράγοντες αρμόδιους του τομέα υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Οπως ανακοινώθηκε, «σκοπός αυτής της αντιπροσωπείας είναι οι εποικοδομητικές ανταλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και η επίτευξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των γαλλικών και κυπριακών εταιρειών, στα πλαίσια της ανάπτυξης της νέας αυτής ευρωπαϊκής ζώνης κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Συμμετείχαν οι γαλλικές επιχειρήσεις και όμιλοι: BOCCARD, BOURBON, BUREAU VERITAS, CATHIE ASSOCIATES, CX SAS PLUS, DCNS, ITECO OILFIELD SUPPLY, SPIE OIL & GAS, THALES, GEP AFTP.
Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Εμπορικού Τμήματος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα φιλοξενείται σε περίοπτη θέση άρθρο του έντυπου περιοδικού «energy world», όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων γαλλικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις είτε αυτόνομα. Η Γαλλία είναι άλλωστε ο τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα μας. Κορυφαίες κοινοπραξίες είναι αυτές των εταιρειών "Ηρων" και "Elpedison", ενώ σπουδαία είναι η παρουσία των εταιρειών Cofely, DCNS, Schneider Electric και Tenesol».
«Ενεργειακός κόμβος ίσον νέες επενδυτικές ευκαιρίες»
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7251192Ο ίδιος ο εμπορικός σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντής της οικονομικής αποστολής Ubifrance στην Ελλάδα, Μισέλ Μποζά, σε συνέντευξή του στο περιοδικό αναφέρει:
«Σήμερα έχουμε αρκετές και σημαντικές γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (...) Στον τομέα της ιδιωτικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αναφέρω χαρακτηριστικά την παρουσία της GDF-Suez που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην επένδυση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Ηρων I και ΙΙ, και της Electricit de France (EDF) SA με τη συμμετοχή της στην Elpedison (μέσω της ιταλικής Edison, που την ελέγχει πλειοψηφικά). Στις ΑΠΕ επίσης δραστηριοποιείται στη χώρα η Tenesol, στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και σειρά άλλων μικρών καινοτομικών επιχειρήσεων που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω διανομέων. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε επίσης την εταιρεία EDF-EΝ Group, μία από τις ηγετικές εταιρείες στην ελληνική αγορά με 205 MW αιολικής ενέργειας σε λειτουργία, 80 MW αιολικών και 6 MW φωτοβολταϊκών έργων υπό κατασκευή και πάνω από 1.200 MW συμπεριλαμβανομένων και των υβριδικών σταθμών, σε διάφορα στάδια λειτουργίας.
Στον τομέα του τεχνολογικού εξοπλισμού έχουμε την Alstom με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα για 25 χρόνια, με συμμετοχή μέσω συμπράξεων με άλλες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες και μη, σε μεγάλα έργα υποδομής και ενέργειας στον ελλαδικό χώρο, όπως η τοποθέτηση του συστήματος αποθείωσης καυσαερίων στη μονάδα 3 του ατμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγαλόπολης, η αποκατάσταση του λέβητα ατμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πτολεμαΐδας και η προμήθεια 3 αεροστροβίλων του ατμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κομοτηνής. Στον τομέα του ενεργειακού εξοπλισμού έχουμε επίσης τη Schneider Electric, που είναι παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, εξασφαλίζοντας αξιοπιστία και απόδοση στις αγορές ενέργειας και υποδομών, του βιομηχανικού και κτηριακού αυτοματισμού, των data centers, των κτηρίων και κατοικιών. Επίσης σημαντική είναι η δράση στην Ελλάδα της Cofely GDF-Suez, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενεργειακών και περιβαλλοντικά αποδοτικών υπηρεσιών, με κύκλο εργασιών άνω των 8 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Να μην παραλείψω να αναφέρω την παρουσία της Total με τα λιπαντικά στην Ελλάδα.
(...) Η Ελλάδα, παρά την κρίση, λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα. Σίγουρα η Ελλάδα παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για επενδύσεις και ήδη αρκετές ενδιαφερόμενες γαλλικές εταιρείες βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τόσο για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ, όσο και σε ό,τι αφορά τα νέα δίκτυα διαμεταφοράς αερίου και ηλεκτρισμού που βρίσκονται υπό σχεδιασμό.
(...) Βεβαίως, παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κύπρο, που αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα ενεργειακά. Oι γαλλικές εταιρείες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον και αναμένουν τις επίσημες αποφάσεις για τη διαμόρφωση των υπό συζήτηση διασυνδέσεων ώστε να πάρουν θέση και να διαθέσουν τις προηγμένες τεχνολογίες τους».
Πόσο πιο καθαρά να τα πει;
Αμερικανορωσικές κόντρες
Μεγάλο ενδιαφέρον στα ενεργειακά δείχνουν και ρωσικά, και άλλα μονοπώλια. Π.χ. μη δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) έχουν καταθέσει ήδη οι ρωσικές Gazprom και Negusnef (Sintez), η M&M Gas (όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου), η Socar (Αζερμπαϊτζάν) και η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με την Τσέχικη PPF (ενδιαφέρεται μόνο για τον ΔΕΣΦΑ).
Το ρωσικό ενδιαφέρον προκαλεί ήδη υπερατλαντικές αντιδράσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αποκαλυπτική είναι η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ερωτηθείσα για το κατά πόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι επιφυλακτική στην προοπτική να αγοράσει η Ρωσία τη ΔΕΠΑ, απάντησε: «Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι».Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, «αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας», υποστήριξε ότι «είναι ένα γενικό σχόλιο σχετικά με την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».
Φανερή η προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας (κύρια μέσω Gazprom) στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Μπορεί στα φανερά να μην υπάρχει αμερικανική εταιρεία που να έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς, ωστόσο αναμένεται ότι η ΔΕΣΠΑ θα καταστεί εργαλείο στα χέρια του επόμενου ιδιοκτήτη της προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο του στο γενικότερο ενεργειακό ανταγωνισμό στην Ανατ. Μεσόγειο. Ηδη ρωσικά μονοπώλια έχουν απλώσει δίκτυα στην περιοχή.
Μάλιστα, λέγεται ότι όσο ωμή ήταν η αμερικανική παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόσο ήταν όσα της διαμήνυσαν οι Ρώσοι. Οτι «αν δεν τηρηθούν οι δεσμευτικές πλειοδοτικές διαδικασίες της προκήρυξης του διαγωνισμού των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ οι σχέσεις των δύο χωρών θα υποστούν καίριο πλήγμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα γίνει δεκτός στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς...
«Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων»
Πεδία κερδοφορίας διαβλέπουν τα μονοπώλια και σε άλλους τομείς. Τον Οκτώβρη του 2012 πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνορωσικό Φόρουμ Ακινήτων που διοργάνωσε τοΕλληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με σκοπό μια «ολοκληρωμένη στρατηγική συνάντηση εκπροσώπων δυνητικών Ρώσων επενδυτών και Ελλήνων επιχειρηματιών», με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και μάνατζερ ειδικευμένων κτηματομεσιτικών γραφείων της Ρωσίας, θεσμικών παραγόντων της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου τόνισε στο χαιρετισμό του το διττό σκοπό της εκδήλωσης: Από τη μια να πληροφορήσει την αγορά της Ρωσίας για τις δυνατότητες και την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και από την άλλη να ενημερώσει την ελληνική κτηματαγορά για το είδος και τα χαρακτηριστικά του ρωσικού ενδιαφέροντος. Επισήμανε ότι το Φόρουμ είναι μια συνέχεια έντονης δραστηριότητας του Επιμελητηρίου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών (βλ. των αστικών τους τάξεων) σε όλους τους κλάδους και παρουσίασε τους προσεχείς στόχους: Εξαγωγικό Συνέδριο, Επενδυτικό Roadshow (παρουσίαση στους εκεί ολιγάρχες επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα) στη Μόσχα σε συνεργασία με το ΧΑΑ (το ελληνικό χρηματιστήριο), την εκδήλωση GoInternational, επίσης στη Μόσχα, που γίνεται με πρωτοβουλία της Eurobank, τη συνεργασία με τις περιφέρειες της Ρωσίας και την εγγραφή ρωσικών εταιρειών στο Επιμελητήριο.
Οπως ανακοινώθηκε, από το 2ο Ελληνορωσικό Φόρουμ Ακινήτων προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα: «Ανεδείχθη το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως ένας εξαιρετικός προορισμός για αγορά ακινήτων σε σχέση με άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για την ελληνική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται σε διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, πολυτελείς βίλες και άλλα συγκροτήματα. Τα εν λόγω συνέδρια δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μεσιτικών γραφείων στην Ελλάδα και στη Ρωσία και διευκολύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία. Θα πρέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην Ελλάδα να απλοποιήσει τη φορολογία της αγοραπωλησίας των ακινήτων, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων από τη Ρωσία».
Μερικές βδομάδες νωρίτερα, αρχές Σεπτέμβρη του 2012, διοργανώθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης το Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ με τίτλο «Χαρτογραφώντας το Μέλλον». Διοργανώθηκε από το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού της Ελλάδας, πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, ΕΟΤ, μεγαλοξενοδόχων και άλλων. Οι διοργανωτές επαίρονται ότι η πρώτη αυτή συνάντηση Ελλήνων και Ρώσων παραγόντων του τουρισμού έγινε με τη συμμετοχή των σημαντικότερων Tour Operators (Coral Travel, Labirint, Panteon Travel, Solvex Tourne St. Petersburg, South Cross, TEZ Tour, TUI Russia & CIS) και οργανισμών και εταιρειών τουριστικής προβολής στη Ρωσία (Association Tour Operator of Russia, Russian Union of Tourism Industry κ.λπ.).
Στις κεντρικές παρεμβάσεις τους τόσο ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου όσο και άλλοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι «οι τρόποι ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών σχέσεων στο χώρο του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας είναι ανεξάντλητοι». Ο δε πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Β.Τσχικβισβίλι, ενθάρρυνε «την συνέχεια του εποικοδομητικού έργου που γίνεται στην κατεύθυνση ανάπτυξης επιχειρηματικών δεσμών σε όλους τους τομείς της ελληνορωσικής συνεργασίας». Στη συνέχεια του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες «business to business», επαφές ανάμεσα σε Ρώσους tour operators και ενδιαφερόμενα ελληνικά τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες.
«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα»
Κινητικότητα παρουσιάζουν και οι Κινέζοι. Πέρα από τις διασυνδέσεις τους με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο και την COSCO στον Πειραιά, το Σεπτέμβρη του 2012 έγινε στην Αθήνα το «Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας 2012» υπό την αιγίδα του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα». Μίλησαν επιτελικά στελέχη επιχειρήσεων από Ελλάδα και Κίνα. Οι ίδιοι οι χορηγοί του συνεδρίου δίνουν μια εικόνα του ποιοι ενδιαφέρονται για τι: Yingli Solar, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Sky Solar, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και China Development Bank.
Τέλη Δεκέμβρη σε εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού» ο πρέσβης της Κίνας, Du Qiwen, διαπίστωσε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας - Κίνας. Τόνισε ότι τη δεκαετία του 1970 το μεταξύ τους εμπόριο ήταν «σχεδόν αμελητέο», με την Κίνα να εξάγει στην ελληνική αγορά μόνο παιδικά ρούχα, ξυπνητήρια και βερνίκια για παπούτσια. Αντίθετα, το 2010, «το διμερές εμπόριο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ 3,29 δισ. ευρώ», ενώ το 2011, και «παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα», η αξία άγγιξε τα 3,25 δισ. ευρώ.
Η COSCO, σύμφωνα με τον Du Qiwen, κατάφερε το 2012 να φθάσει τα 2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, «σπάζοντας το ρεκόρ» των 1,53 εκατ. το 2004, όταν ξεκίνησε τις εργασίες της. Συνέχισε λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής της προβλήτας 3 μέχρι τα τέλη Μάη του 2013, η δυναμική της COSCO «θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο». Πρόσθεσε επίσης ότι η COSCO βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλες πολυεθνικές όπως η HP, DELL και ΙΚΕΑ, «προκειμένου να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά περιφερειακό κέντρο διανομής των προϊόντων τους».

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7251192

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου