Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ:Οι κακές συνθήκες έγιναν τραγικές με το μνημόνιο, άνθρωποι σαπίζουν στα κελιά των φυλακών και των κρατητηρίων


Αν κοιτάξουμε την ουσία πίσω από την «αντιπαράθεση» των σωφρονιστικών και αστυνομικών υπαλλήλων, θα καταλάβουμε ότι έχει καταρρεύσει κάθε προσδοκία σωφρονισμού στις φυλακές και όσοι βρίσκονται έγκλειστοι αντιμετωπίζουν ένα διαρκές βασανιστήριο.
Η δικαστική φυλακή Χίου χτίστηκε το 1957 με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Μέσα στη δεκαετία του 1990 έγινε προσθήκη γραφείων και δύο θαλάμων. Προστέθηκαν διπλά κρεβάτια στα οποία και στοιβάχτηκαν οι κρατούμενοι. Παρόλα αυτά, είναι γενικά παραδεκτό ότι σήμερα όχι μόνο δεν πληρούν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωφρονιστικό κατάστημα αλλά δεν παρέχουν συνθήκες ούτε καν ανθρώπινες. Δεν υπάρχει ιατρείο, χώροι κοινής χρήσης όπως π.χ. βιβλιοθήκη, ούτε τραπεζαρία. Σημειώνουμε δε ότι τα άτομα που κρατούνται είναι πολλαπλάσια από τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η φυλακή. Ο χώρος στους θαλάμους δεν επαρκεί ούτε για τον ύπνο των κρατουμένων, οι οποίοι κοιμούνται με στρώματα στο πάτωμα ενώ κατά διαστήματα κοιμούνται ακόμη και στους διαδρόμους. Επίσης, στη Δικαστική Φυλακή Χίου υπάρχει παντελής έλλειψη από επιστημονικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται καμία ουσιαστική παρέμβαση ως προς την ενδυνάμωση των κρατουμένων και την ενίσχυσή τους προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Παράλληλα, το εγκεκριμένο ποσό για την σίτιση των κρατουμένων υπολογίζεται σε 3 ευρώ ημερησίως για τα 140 άτομα ενώ το ίδιο αυτό ποσό αναδιανέμεται παρά την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων και τείνει να φθάσει σε λιγότερο από 2,5 ευρώ ημερησίως ανά άτομο!!
Σταθερά το τελευταίο χρονικό διάστημα ό αριθμός των φυλακισμένων στις δικαστικές φυλακές της Χίου υπερβαίνει τους 160 ενώ με τις μεταγωγές που έχουν εγκριθεί ο πληθυσμός θα υπερβεί τους 200 κρατουμένους.  Σε αυτές τις συνθήκες συνεχούς βασανιστηρίου ζουν οι κρατούμενοι και ανέχονται καθημερινά την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Μία προσωρινή ανακούφιση για τους κρατούμενους θα ήταν η μεταγωγή κρατουμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις σε αγροτικές φυλακές, εν τούτοις οι σχετικές επιστολές της Διοίκησης των Φυλακών δεν εξετάζονται από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών. Η κατάσταση στις φυλακές Χίου ήταν και παραμένει άθλια. Φυλακή μιας άλλης εποχής πραγματικό κολαστήριο. Η τιμωρία και ο εγκλεισμός ανθρώπων πίσω από τα κάγκελα, η βαρβαρότητα και  η ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ακόμη και για μικρά χρηματικά ποσά σε ασφαλιστικά ταμεία ή για απλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι εξοντωτικές ποινές, ο μεγάλος αριθμός θανάτων στις φυλακές  δείχνουν ότι και σε αυτό, παρά τις εξαγγελίες Ρουπακιώτη το Φθινόπωρο που πέρασε, η δεξιά συγκυβέρνηση απέτυχε. Γιατί οι μνημονιακές κυβερνήσεις μόνο με αδιαφορία απαντούν στα κοινωνικά προβλήματα είτε πρόκειται για την υγεία, είτε για την παιδεία, είτε για τις συντάξεις. Πόσο μάλλον για τους φυλακισμένους και το σωφρονιστικό σύστημα!

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Χίου το Σάββατο 22/12 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Χίου και τον Διοικητή του Α.Τ. Χίου. Την ίδια μέρα συναντηθήκαμε με τον Δ/ντη των Δικαστικών φυλακών Χίου,  τον Αρχιφύλακα και τον Πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση των φυλακών και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ακολούθως, την Δευτέρα 31/12, μετά από αίτημά μας, είχαμε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Χίου ,  και συζητήσαμε μαζί του την δυνατότητα αύξησης της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας στους κρατούμενους, με την υπόσχεση ότι αυτό θα εξεταστεί μέσα στις δυνατότητες του Νοσοκομείου.
 Από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  συντάσσεται ερώτηση  που αφορά τόσο τα παραπάνω προβλήματα, όσο και το μεγάλο ζήτημα της ανέγερσης νέων φυλακών στο νησί μας,το οποίο   έχει βαλτώσει.
Χίος  Ιανουάριος 2013
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου