Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ:Μετά τη μη υποβολή αίτησης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, η Χίος δεν κηρύσσεται ούτε Πυρόπληκτη.


Ο εμπαιγμός και η εγκατάλειψη της Χίου από την μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζεται.

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Ε. Αποστόλου (Εύβοιας),  Γ. Ζερδελής (Λέσβου), Α. Καλογερή (Σάμου) κατέθεσαν στις 20.12.2012 την υπ’ αριθμ 5337 ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Εσωτερικών με θέμα «Αποκατάσταση πληγεισών περιοχών και ανασυγκρότηση της Χίου». Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έθεσαν τα ακόλουθα ερωτήματα στους Υπουργούς.

1)Ποιες ήταν οι ενέργειες τους για την προετοιμασία του φακέλου υποβολής αίτησης στο Ταμείο Αλληλεγγύης;
2)Πότε και ποιες κατευθύνσεις δόθηκαν στην Περιφέρεια ως προς τα στοιχεία που απαιτούνταν για την στοιχειοθέτηση της αίτησης συνδρομής;
3)Ποιες οι πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά της Χίου και την υποβολή αιτήματος συνδρομής;
4)Γιατί η Χίος μέχρι και σήμερα δεν έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη;
5)Γιατί δεν έχει συνταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν;
6)Γιατί δεν έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο; Και
7)Γιατί δεν έχει συνταχθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αποκατάσταση των συνεπειών, την ευθύνη σύνταξης  του οποίου ανέλαβε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στις 11/1/2012 δόθηκαν οι «απαντήσεις» στους ερωτώντες βουλευτές από τρία συναρμόδια υπουργεία ενώ δεν απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις αποζημιώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Αντί ουσιαστικών απαντήσεων οι συναρμόδιοι υπουργοί επέλεξαν την υπεκφυγή απαντώντας γενικόλογα (πολλά από τα οποία είναι ήδη γνωστά) και εκτός πλαισίου των όσων ερωτήθηκαν.

Ωστόσο, αγανάκτηση προκαλεί η έμμεση παραδοχή ότι δεν έγινε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για την υποβολή αιτήματος στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Ενώ, σχετικά με την κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης αναφέρεται ότι «Σχετικά με την Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18 Αυγούστου στο Δήμο Χίου η ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) μας ενημέρωσε ότι δεν προκύπτουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και δεν μπορεί να εντάξει, σύμφωνα με το Νόμο το Δήμο Χίου στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου»
Με αυτή την απάντηση πληροφορούμαστε ότι οι περιοχές που κάηκαν  δεν πρόκειται να κηρυχτούν πυρόπληκτες παρά την βιβλική καταστροφή που έπληξε το νησί. Εδώ θυμίζουμε τις ανακοινώσεις των τοπικών και άλλων βουλευτών για το θέμα,  το παράδειγμα του Βιάνου στη Κρήτη (παρότι εκεί οι ζημιές ήταν σημαντικά μικρότερες) αλλά κυρίως ότι η σχετική νομοθεσία που εντάσσει περιοχές που υπόκεινται σε φυσικές καταστροφές ως πυρόπληκτες  έχει δεχθεί από το 1978 που ψηφίστηκε περισσότερες από 180 τροποποίησης γεγονός που καταδεικνύει ότι η κήρυξη μιας περιοχής ως πυρόπληκτης ήταν και εξακολουθεί να είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση η οποία σε ότι μας αφορά προφανώς δεν υπήρξε.

Επίσης, αποτελεί ντροπή η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη νοημοσύνη όλων μας (σχετικά με τις ερωτήσεις 5 & 7) ότι η κωδικοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Χίο τον Οκτώβριο  βαπτίζεται ως επιχειρησιακό πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και της τοπικής οικονομίας!!
Επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι αρχικοί μας φόβοι, ότι η πυρόπληκτη Χίος εγκαταλείπεται οριστικά και με την ευθύνη των δυο τοπικών κυβερνητικών βουλευτών.
Χίος 16-1-2013
ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου