Καταπέλτη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ελληνική αστυνομία, αλλά και ισχυρό πλήγμα για τον τουρισμό αποτελεί εκτενές δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC, σύμφωνα με το οποίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς», συνελήφθησαν κατά λάθος και τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα, δύο εκ των οποίων χτυπήθηκαν άσχημα από τα όργανα της τάξης.
Πρώτη περίπτωση ο κορεάτης Χιουν Γιανγκ Γιουνγκ ο οποίος πραγματοποιώντας έναν «γύρο του κόσμου», διάρκειας δύο περίπου ετών, βρέθηκε και στην ελληνική πρωτεύουσα το περασμένο καλοκαίρι. Η Αθήνα ωστόσο, η οποία ήταν η 16η στάση του κορεάτη τουρίστα στο πλαίσιο της περιοδείας του, δεν στάθηκε ιδιαίτερα φιλόξενη μαζί του: λίγη ώρα αφότου τον είχε σταματήσει σε κεντρικό δρόμο ένας ατημέλητος και βρώμικος άνδρας ο οποίος του μιλούσε ελληνικά, τον σταμάτησε ένας άλλος, αυτή τη φορά με στολή. Ο άνδρας με τη στολή ζήτησε να δει τα έγγραφα του κορεάτη. Εμπειρος ταξιδευτής ωστόσο ο Γιουνγκ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC, «είχε ακούσει ότι συχνά σταματούν στο δρόμο ταξιδιώτες άνθρωποι με ψεύτικες στολές (που προσποιούνται τους αστυνομικούς) προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα». Ετσι λοιπόν, «την ώρα που έβγαζε να δείξει το διαβατήριό του, ζήτησε και ο ίδιος να δει την ταυτότητα του αστυνομικού».
«Αντ’ αυτού, όπως λέει, του ήρθε μια μπουνιά κατά πρόσωπο». «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, «ο άνδρας με τη στολή και ο συνάδελφός του, που δεν ήταν άλλος από αυτόν που τον είχε προσεγγίσει στην αρχή, τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον κλωτσούν, όπως λέει ο ίδιος». «Ο Γιουνγκ σε κατάσταση σοκ ήταν σίγουρος ότι είχε πέσει θύμα εγκληματιών και άρχισε να φωνάζει ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς». «Μόνον όταν του έβαλαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα πιο πέρα στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα συνειδητοποίησε ότι είχε συλληφθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.
Οπως δηλώνει ο ίδιος ο Κορεάτης «έξω από το αστυνομικό τμήμα ο αστυνομικός με τα πολιτικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, γύρισε ξανά προς το μέρος του και τον χτύπησε στο πρόσωπο».«Κάποιοι από τον κόσμο γύρω είδαν τι συνέβαινε, όπως ο άνθρωπος που δουλεύει στο μαγαζί απέναντι από το αστυνομικό τμήμα, αλλά φοβήθηκαν να με βοηθήσουν», υποστηρίζει ο Γιουνγκ.
Οι περιπέτειες του κορεάτη τουρίστα ωστόσο δεν σταματούν εδώ. «Μέσα στο αστυνομικό τμήμα, όπως λέει ο ίδιος, δέχθηκε τρίτη επίθεση, αυτή τη φορά κοντά στα σκαλοπάτια, εκεί που δεν υπήρχαν ούτε άνθρωποι, ούτε κάμερες παρακολούθησης». «Το να μου ζητούν την ταυτότητα ή το διαβατήριό μου, το καταλαβαίνω, κατανοώ ακόμα ότι ίσως να δικαιολογείται και η πρώτη επίθεσή τους. Γιατί όμως συνέχισαν να με χτυπούν τη στιγμή που φορούσα χειροπέδες;» αναρωτιέται στο BBC ο Γιούνγκ.
Ο κορεάτης τουρίστας «κρατήθηκε στο τμήμα μαζί με μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, οι οποίοι είχαν επίσης συλληφθεί στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης Ξένιος Ζεύς -η οποία ονομάστηκε παραδόξως έτσι από τον αρχαίο θεό της φιλοξενίας», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
«Στόχος της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι να ανακόψει το ρεύμα των μεταναστών χωρίς χαρτιά, το οποίο την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει το πρόσωπο του αθηναϊκού κέντρου». «Εκτιμάται», όπως αναφέρει το BBC, ότι το 95% των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα εισέχρονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ελλάδας, και επειδή οι συνοριακοί έλεγχοι τους εμποδίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα», επισημαίνει το ρεπορτάζ.
«Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αριθμός των μεταναστών ενδέχεται να ανέρχεται σήμερα στο 10% του πληθυσμού», αναφέρει το BBC, γεγονός το οποίο, «αποτελεί τεράστιο σοκ για μία χώρα, η οποία, μέχρι προσφάτως, ήταν εξοικειωμένη με την αποστολή και όχι την εισροή μεταναστών. Σήμερα, στη μέγγενη της παραπαίουσας οικονομίας και με ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που καταρρέει, η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για τη στήριξη αυτού του νέου, αυξανόμενου πληθυσμού», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.
«Λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διαχείρισης των μεταναστών χωρίς έγγραφα. Όπως αναφέρει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, η αστυνομική επιχείρηση Ξένιος Ζεύς, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, έχει αναχαιτίσει τη ροή παρανόμων μεταναστών».«Οποιος μοιάζει με ξένο ή κινεί υποψίες, μπορεί να ελεγχθεί (sic)», σύμφωνα με αυτά που λέει ο κ. Μανούρας στο BBC. «Αν η αστυνομία σταματήσει κάποιον στο δρόμο που δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, θα τον συνοδεύσει ως το αστυνομικό τμήμα, όπου θα γίνει η εξακρίβωση της υπηκοότητάς του. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, και θα περίμενα να ισχύει το ίδιο και για τους Ελληνες στο εξωτερικό», όπως λέει.
«Παρά το γεγονός ωστόσο», όπως επισημαίνει το BBC, «ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η αστυνομία έχει σταματήσει στους δρόμους της Αθήνας περισσότερους από 60.000 ανθρώπους, έχουν γίνει λιγότερες από 4.200 συλλήψεις».
Και όχι μόνο. «Κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται ως τουρίστες στην Ελλάδα, κρατήθηκαν παρά το γεγονός ότι επέδειξαν στην αστυνομία το διαβατήριό τους», υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κρίστιαν Ουκγουόρι, αμερικανού νιγηριανής καταγωγής, ολ οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. «Οταν η αστυνομία τον σταμάτησε στο κέντρο της Αθήνας, τους έδειξε το αμερικανικό του διαβατήριο, αλλά πάραυτα του έβαλαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψή του, αλλά μετά από λίγες μόνο ώρες κράτησης ο ίδιος δηλώνει ότι χτυπήθηκε τόσο άσχημα ώστε λιποθύμησε».
«Πήγα στην Ελλάδα να ξοδέψω χρήμα, αλλά με σταμάτησαν μόνο και μόνο για το χρώμα μου. Είναι ρατσιστές», δηλώνει απερίφραστα ο ίδιος.
«Ο ακριβής αριθμός όσων είχαν αντίστοιχες εμπειρίες είναι αδύνατον να καθοριστεί», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, το οποίο «θυμίζει» την οδηγία που εξέδωσε στις 15 Νοεμβρίου το Στέτι Ντιπάρτμεντ, με την οποία προειδοποιούσε ότι «υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές κρατήσεως αμερικανών πολιτών αφρικανικής καταγωγής από την αστυνομία στο πλαίσιο επιχειρήσεων-σκούπας για τους παράνομους μετανάστες στην Αθήνα». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα στις πόλεις της Ελλάδας «παρενόχλησης και βίαιων επιθέσεων κατά ατόμων, τα οποία, εξαιτίας του χρώματός τους, θεωρούνται ως ξένοι μετανάστες».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα μέσω του εκπροσώπου Τύπου τουΓιώργου Δελαβέκουρα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τον πολιτισμό και την μακρά παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας».
Το βρετανικό δίκτυο ωστόσο επισημαίνει ότι τα θύματα της αστυνομικής βίας δεν εξαντλούνται μόνο στους τουρίστες, «θυμίζοντας» την περίπτωση του δρ Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι, ο οποίος συνελήφθη ως μετανάστης χωρίς χαρτιά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου εργαζόταν ως λέκτορας, η περίπτωση του οποίου είχε προκαλέσει «την κατακραυγή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης», όπως αναφέρει το BBC.
«Η αστυνομία νόμιζε ότι ήμουν Πακιστανός και καθώς δεν ήξεραν Αγγλικά δεν καταλάβαιναν όταν τους είπα ότι είμαι από την Ινδία…Κάποιοι από τους έλληνες συναδέλφους μου έκλαιγαν σχεδόν από ντροπή (όταν με συνέλαβαν)», αναφέρει ο δρ Ράι. «Κατανοώ ότι η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Νομίζω ωστόσο ότι είναι πολύ επιθετικοί. Στη χώρα μου φορούν χειροπέδες μόνο στους κακοποιούς», όπως λέει.
Ο κ. Ράι «δεν κατηγορεί την Ελλάδα και τους Ελληνες για ρατσισμό, ούτε και την ελληνική αστυνομία». Το βρετανικό δίκτυο ωστόσο αναφέρεται σε έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να «βάλει τέλος στις βίαιες ρατσιστικές πρακτικές από έλληνες αστυνομικούς», αναφέροντας 15 περιστατικά που έλαβαν χώρα μέσα στο 2012.
Δεν είναι λίγες εξάλλου οι αναφορές στο στενό εναγκαλισμό ελληνικής αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, όπως επισημαίνει το βρετανικό δικτύου, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μανούρα ότι «η επιλογή ψήφου είναι προσωπικό θέμα» και «τα περιστατικά βίας μεμονωμένα».
Ούτε ο ίδιος, ούτε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα, επισημαίνει η ρεπόρτερ του BBC.
Κάποιοι τουρίστες ωστόσο, δεν αφήνουν το ζήτημα να σταματήσει εκεί. Παράδειγμα, ο κορεάτης Γιουνγκ, ο οποίος όταν αφέθηκε ελεύθερος, υπό την προτροπή ενός αστυνομικούς «κορεάτη γύρνα στην πατρίδα σου», πήγε κατευθείαν στην κορεατική πρεσβεία και ανέφερε το περιστατικό. «Χρειάστηκαν πέντε άλλες επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, μία επίσημη διαμαρτυρία από την πρεσβεία στον επικεφαλής της αστυνομίας και 10 μέρες αναμονής, πριν κατονομαστούν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεσή του», αναφέρει το BBC.
«Εν τω μεταξύ ωστόσο, ο ταξιδιώτης είχε δημοσιοποιήσει την προσωπική του ιστορία σε ένα μπλογκ για ταξίδια το οποίο διαβάζεται από 60.000 ανθρώπους», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο. «Η υπόθεση εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο, με τον κορεάτη πρέσβη στην Αθήνα να ζητά ακρόαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον επικεφαλής της αστυνομίας, επιμένοντας στη διεξαγωγή επίσημης έρευνας και την τιμωρία όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση».
Πώς τελειώνει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου; «Ο Γιουνγκ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αμερική ολοκληρώνοντας το γύρο του κόσμου, ακόμα περιμένει το πόρισμα της αστυνομίας. Δηλώνει ωστόσο ότι, ό,τι και αν γίνει, δεν θα ξαναπάει ποτέ στην Ελλάδα».
«Ταξίδεψα στο Αζερμπαϊτζάν, τη Μογγολία, το Καζακστάν και την Αρμενία, αλλά δεν ένιωσα ποτέ τέτοιον κίνδυνο όπως ένιωσα στην Αθήνα», λέει στο BBC. «Οταν με ρωτούν κάποιοι αν πρέπει να επισκεφθούν την Ελλάδα τους λέω να πάνε καλύτερα στην Τουρκία».
Αλλά και ο Κρίστιαν Ουκουόρι, ο οποίος κατέθεσε και αυτός επίσημο αίτημα διαμαρτυρίας μέσω της αμερικανικής πρεσβείας, περιμένει, επί ματαίω, πάνω από έξι μήνες να μάθει ποιοι είναι αυτοί που τον χτύπησαν.
«Η αστυνομία στην Ελλάδα είναι πολύ διεφθαρμένη και δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό. Εμαθα ότι έτσι είναι η Ελλάδα», λέει ο ίδιος. Με αυτή τη διαπίστωση ολοκληρώνεται και το αναλυτικό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου….
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20958353
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου