Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης ζητεί ο Δ. Κρεμαστινός!



Αίσθηση προκαλεί η δημοσιοποίηση της επιστολής του Δ. Κρεμαστινού προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητεί αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης με το επιχείρημα ότι «οι βουλευτές πένονται».
 Συγκεκριμένα, ο κ. Κρεμαστινός ζητεί την πλήρη εξομοίωση της βουλευτικής αποζημίωσης (σ.σ.: όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και το Ζ΄ Ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής) με τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών και συγκεκριμένα του Προέδρου του Αρείου Πάγου -οι αποδοχές του οποίου ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, έναντι 5.700 που είναι σήμερα η βουλευτική αποζημίωση.
 Ο βουλευτής προτείνει παράλληλα να μη λαμβάνουν εκείνος και οι συνάδελφοί του αμοιβή για τη συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές (σ.σ.: σήμερα είναι περίπου 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, δηλαδή 600-900 ευρώ μηνιαίως).
 Ωστόσο, προτείνει να δίνονται κανονικά υπερωρίες και εκτός έδρας στους βουλευτές όταν αυτό είναι απαραίτητο και μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εξασφαλίζεται η ισονομία που προβλέπει το Σύνταγμα για τους βουλευτές σε σχέση με τους ανώτατους δικαστικούς. «Αυτή η ιστορία των περικοπών του 20, 30 ή 40% των αποδοχών γελοιοποιεί όχι μόνο το θεσμό του βουλευτή, αλλά και το ίδιο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα.
 Άλλωστε, κάθε περικοπή αντιμετωπίζεται ειρωνικά, με μόνιμα σχόλια γιατί να μην είναι μεγαλύτερη», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός, ο οποίος επιπλέον υποστηρίζει ότι, ενώ η πλειονότητα των βουλευτών πένεται, «προβάλλεται μόνον η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών μιας μικρής γνωστής μειοψηφίας, οι οποίοι δυστυχώς κινούνται ως μεσάζοντες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
 Συγκρίνοντας το πόθεν έσχες εκείνων που ασχολήθηκαν με την πολιτική, στην αρχή της καριέρας τους, με το σημερινό τους πόθεν έσχες, τότε εύκολα αποκαλύπτεται ποιοι είναι αυτοί», καταλήγει. Ο κ. Κρεμαστινός χαρακτηρίζει επίσης «σημεία ανεπίτρεπτου λαϊκισμού υπό την πίεση των ΜΜΕ» το γεγονός ότι βουλευτές παραιτούνται του βουλευτικού τους αυτοκινήτου ή των αποδοχών τους για τη συμμετοχή σε επιτροπές, κάτι που -κατά τον ίδιο- «σηματοδοτεί ότι είτε είναι οικονομικά ανεξάρτητοι είτε έχουν οικονομικούς προστάτες».
 Προσθέτοντας δε ότι η βουλευτική αποζημίωση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δημοσιογράφους, καταθέτει -όπως λέει- την προσωπική του εμπειρία από τη συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου βουλευτές «σχεδόν κάθε μήνα ζητούσαν είτε να προεισπράξουν τη βουλευτική αποζημίωση είτε τη σύνταξή τους είτε ζητούσαν έκτακτη οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας των ιδίων ή της οικογένειάς τους, ακόμη και έξοδα υγείας».
 Και ειδικά για τις βουλευτικές συντάξεις, ο κ. Κρεμαστινός εκφράζει την αντίθεσή του στη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι βουλευτές που εισπράττουν και βουλευτική και επαγγελματική σύνταξη οφείλουν να επιστρέψουν τα 2/3 της επαγγελματικής, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζει οκτώ άτομα που εξελέγησαν βουλευτές και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40.000-50.000 ευρώ από την επαγγελματική τους σύνταξη. «Με βάση ποια ηθική αρχή η σύνταξη που λαμβάνει δικαιωματικά ο κάθε Έλληνας πολίτης να περιορίζεται στο 1/3, εάν αυτός εκλεγεί βουλευτής», αναρωτιέται ο κ. Κρεμαστινός - αν και στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη διάταξη ίσχυσε μόλις το 2010 ελέω Μνημονίου, ενώ και στις περισσότερες περιπτώσεις η επαγγελματική σύνταξη είναι σαφώς μικρότερη από τη βουλευτική.
 Πηγή:www.capital.gr

 Αν μας παρακολουθεί η Τρόικα ΕΞ. έχουμε  μια πρόταση.
Να σταματήσει αμέσως η χρηματοδότηση απ το δημόσιο χρήμα των γραφείων των βουλευτών.
Μέχρι χτές εξυπηρετούσαν μονο το ρουσφέτι, σήμερα, με τη λίστα δεν εξυπηρετούν ΟΥΤΕ αυτό.Το κάθε κόμμα έχει κομματικά γραφεία.Ας εγκατασταθούν όλοι εκεί.

3 σχόλια: