Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Αρπάχτε μία ωραία επανδιαπραγμάτευση


Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι για να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 υπό τις «αυστηρές απαιτήσεις» της τρόικας, θα πρέπει να εξοικονομήσει ακόμη 3 δισ. ευρώ «στις επόμενες εβδομάδες», όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Επίσημη ενημέρωση πάντως από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τα 3 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο με το νέο μνημόνιο, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη εφαρμοστεί, αλλά εξετάζεται ένα μέρος τους να υποκατασταθεί με μέτρα ισοδύναμης αξίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα κεφάλαια διάσωσης πριν από το Σεπτέμβριο, και δεν αναμένεται να λάβει κάποια παράταση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, μέχρι η χώρα να επαναφέρει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά.


Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος για το ότι η χώρα μπορεί να λάβει μια περίοδο χάριτος για την εφαρμογή των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, εξαιτίας του επιπρόσθετου κόστους που συνεπάγεται για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Αλλά τόνισε πως θα καταθέσει το αίτημα για την παράταση, μόλις το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας επανέλθει εντός στόχου, καθώς βρίσκεται εκτός στόχων για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, από όταν η Ελλάδα έλαβε τη διάσωση.

«Ανάγκη να επανέλθει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, εντός του 2012»

Την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά, εντός του 2012, προκειμένου να ξεκινήσει, στη συνέχεια, η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin. 
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά στην υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα, το 2012. Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων, ισοδύναμων με 3 δισ. ευρώ, που αφορούν μέτρα του Μαρτίου 2012, όπως εξήγησε.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στους ομολόγους του, στο Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Παραδέχθηκε, δε, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, εμφατικά, στους ομολόγους του την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας, με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για το λόγο αυτό, δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. 
Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά» γιατί, όπως είπε, «είναι δίκαιο και γιατί βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης». Επισήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ' ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. 
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων. Ως εκ τούτου, εξέφρασε την άποψη ότι οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

«Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί ή επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά στην επίπτωση στο έλλειμμα. 
Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της Τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Σε γενικές γραμμές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «καλή διάθεση» από την πλευρά των εταίρων, η οποία φάνηκε και με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. 
Πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, σύντομα, την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου