Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ποιοι είναι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης του Αυγούστου



Όλοι οι πιθανοί τρόποι κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Αυγούστου, που αφορούν στην πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.
 Η ανατροπή του αρχικού χρονοδιαγράμματος των δόσεων του δεύτερου δανείου, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να παραμείνει "κλειδωμένη" η μεγάλη δόση του Ιουνίου, που φτάνει περίπου τα 31 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι διπλό με αυτήν την εξέλιξη.
Καταρχάς, αναβάλλεται η καταβολή των περίπου 6,5 δισ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο σε προμηθευτές και εργολάβους, καθώς το ποσό αυτό είναι κομμάτι της δόσης.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη λήξη στις 20 Αυγούστου ενός διπλού ομολόγου ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ το οποίο είναι στα χέρια της ΕΚΤ και πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο αφού η Φρανκφούρτη εξαιρέθηκε από το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου.
 Οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει πολλές φορές ότι γνωρίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και δεν πρόκειται να τις αφήσουν ακάλυπτες και να οδηγηθούμε σε στάση πληρωμών.
Μάλιστα, την περίοδο πριν τις εκλογές, που το κλίμα στο εσωτερικό ήταν λίγο θολό σχετικά με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, η απειλή των Βρυξελλών ήταν ότι "μέχρι να αποδείξετε ότι θέλετε και μπορείτε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, εμείς θα σας πληρώνουμε μόνο τα ποσά που χρειάζεστε για τοκοχρεολύσια".
 Συνεπώς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί μία "τεχνική λύση" για το ζήτημα. Όμως, η κάθε λύση έχει τα δικά της υπέρ και κατά. Όλες οι πιθανές εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη του ποσού των 3,2 δισ. ευρώ, έπεσαν χθες το μεσημέρι στο τραπέζι της σύσκεψης του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Απόφαση δεν ελήφθη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα περιμένει να πάρει πρώτα στα χέρια της τη Δευτέρα ή την Τρίτη το φάκελο με τα μέτρα και μετά να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα.
 Πάντως τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζουν τόσο η ελληνική κυβλερνηση, όσο και οι εταίροι μας, είναι:
 • Να δοθεί ολιγοήμερη παράταση (υπάρχει νομική κάλυψη) ώστε να βγει η έκθεση της τρόικας τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου και να πληρωθεί αμέσως μετά το ομόλογο με μία προκαταβολή που θα δοθεί μέσα σε 24 ώρες.

 • Να ζητήσει η Ελλάδα ενδιάμεση δανειοδότηση, δηλαδή ένα δάνειο - γέφυρα (bridge loan). Αποτελεί, ίσως, την πιο ρεαλιστική λύση αλλά το πρόβλημα είναι ότι αντιδρά και πάλι ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης.

 • Να αποφασίσουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της ευρωζώνης να στείλουν στην Ελλάδα το σύνολο ή ένα μέρος από τα κέρδη που αποκόμισαν από την πληρωμή προηγούμενων τίτλων. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει περίπου 750 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ξεπερνούν το 50% καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι αγορασμένα την περίοδο που οι αγορές κατέρρεαν και στη δευτερογενή αγορά οι ελληνικοί τίτλοι πουλιόντουσαν σε εξευτελιστικές τιμές.

 • Να παρθεί απόφαση να συμμετέχει και η ΕΚΤ στο κούρεμα του Μαρτίου.

 • Να προχωρήσει τον Αύγουστο το Δημόσιο σε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων (με την έγκριση της τρόικας), ώστε σε συνδυασμό με το 1 δισ. ευρώ που έχει παραμείνει αχρησιμοποίητο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να καλυφθούν τα 3,2 δισ. ευρώ.

 Πηγή:www.capital.gr

Να προτείνουμε κι εμείς μερικούς τρόπους:


Να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρυσά δόντια των συνταξιούχων.Ο Χρυσός είναι στα ύψη.
Να σταλούν τα τρίτα παιδιά κάθε οικογένειας εσωτερικές υπηρέτριες στη Γερμανία και η αμοιβή τους να πηγαίνει υπέρ αποπληρωμής ομολόγων.
Να πωληθούν τα δεύτερα παιδιά κάθε οικογένειας σε σκλαβοπάζαρα.
Να νομιμοποιηθεί η πώληση ναρκωτικών με μεγάλη φορολογία.
και τέλος...
όπως Ταυλάνδη...
Παιδική πορνεία για άνοδο του σεξοτουρισμού

1 σχόλιο: