Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

O Tempora, O Mores, των Αλ. Γαϊτάνου- Τ. Τύμπα για το βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλο


O TemporaMores

Τα αποσπάσματα σε εισαγωγικά προέρχονται από ερώτηση που ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος υπέβαλε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 στον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΔΗΜΑΡ. Το θέμα της ερώτησης ήταν«Οι φήμες περί αιτήματος της Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο και το δημοσιοοικονομικό τους όφελος».
Ενοχλημένος, όπως νομίζω η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, από την «εκ νέου» άφιξη κλιμακίου της Τρόικα στην Ελλάδα, εν όψει διαπραγμάτευσης και συζήτησης, ο βουλευτής Χίου το ΠΑΣΟΚ ενημέρωνε ότι «έχουν δει το φως της δημοσιότητας φήμες περί απαίτησης των εταίρων μας απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα αντί της εφεδρείας». Αυτό που τον ανησυχούσε ήταν ότι «η κοινή γνώμη βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο αντοχής απέναντι στις φήμες που διασπείρονται συνεχώς και προκαλούν σύγχυση και πανικό». Ήθελε λοιπόν να δεσμεύσει τον υπουργό ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, υπενθυμίζοντάς του ότι «και στο παρελθόν με απάντησή σας έχετε υπογραμμίσει ότι δεν υφίσταται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων». Στην απάντησή του ο τότε υπουργός διαβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση του δημοσίου θα λάμβανε χώρα «χωρίς απολύσεις».
Αυτά τον Σεπτέμβριο. Λίγους μόνο μήνες μετά, μια ακόμη «εκ νέου» άφιξη της Τρόικα. Αποδείχθηκε ότι οι διαβεβαιώσεις περί μη απολύσεων δεν ήταν δεσμευτικές, όπως γενικότερα αποδείχθηκε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να δεσμεύσει τη ΝΔ σε κάποιες θέσεις. Ο σημερινός υπουργός της ΝΔ προχωρά σε απολύσεις και μάλιστα τοποθετείται δημοσίως υπέρ της αναγκαιότητας αυτών. Είναι δεδομένο ότι δεν μιλάμε πλέον για φήμες. Από σήμερα μάλιστα μιλάμε και για νόμο. Τον οποίο ψήφισε, ως αναμένονταν, ο βουλευτής Χίου της ΝΔ. Αλλά ψήφισε και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, παρότι οι σχετικές ανησυχίες του επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο.
Ρωτούσε διαμαρτυρόμενος στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ: «Βάσει ποιού νομοθετικού πλαισίου είναι εφικτή η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου;» Πριν καν συμπληρωθεί χρόνος, στις 19 Ιουλίου του 2013,  ψήφισε ο ίδιος το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά εφικτή την απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Κατά τους καιρούς και τα ήθη.

Αλέκος Γαϊτάνος
Τέλης Τύμπας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου