Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ:Συλλογικές συμβάσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία: Τις καταργούν ενάντια στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία!

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου (Βαρβιτσιώτης) και Υγείας (Γεωργιάδης) θεσμοθέτησαν διάταξη που δίνει τη βάση για να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία. Πρόκειται για το περίφημο άρθρο 19 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο αυτό, το οποία προωθούσε ο προηγούμενος υπουργός και βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης, είχε καταψηφιστεί στη Βουλή πριν από ελάχιστες εβδομάδες. Κρίθηκε επιζήμιο ακόμη και από τους κυβερνητικούς εταίρους ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, την εισήγηση της καταψήφισης της διάταξης είχε αναπτύξει ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Για την Χίο της πρωτοπορίας στην εργασία στην ποντοπόρο ναυτιλία, το πλήγμα θα είναι καίριο, με δεδομένο ότι τουλάχιστον 10% του πληθυσμού ανήκει σε οικογένειες ενεργών ναυτικών. Οι δύο βουλευτές της Χίου έχουν τεράστια ευθύνη. Ο κύριος Μουσουρούλης, ο οποίος προώθησε την ψήφιση της διάταξης που εντέλει απορρίφθηκε, είναι δεδομένα εκτεθειμένος στην εκλογική του επικράτεια. Με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής, ο κύριος Τριαντάφυλλος έχει κάτι να εξηγήσει στην κοινωνία της Χίου. Από τη μια εισηγείται την καταψήφιση μιας διάταξης αναγνωρίζοντας το μεγάλο κακό που αυτή θα προξενήσει στη βασικότερη κατηγορία εργαζομένων του τόπου του. Από την άλλη όμως υποστηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση των υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι επανέφεραν πραξικοπηματικά (ενάντια στην ψήφο του κοινοβουλίου και του ίδιου του κυρίου Τριαντάφυλλου) την καταστροφική αυτή διάταξη.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ  για θέματα ναυτιλίας, η θεσμοθέτηση με υπουργική απόφαση διάταξης που απορρίφθηκε μόλις από τη βουλή αποτελεί κοινοβουλευτικό και νομοθετικό πραξικόπημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ  θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να μην περάσει. Ως πρώτο βήμα, αντιπροσωπεία του θα θέσει το θέμα άμεσα στην προεδρία της δημοκρατίας.

Χίος Ιούλιος 2013-07-26

το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου