Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ένωση Γονέων Χίου: Ανακοίνωση για τις απολύσεις και το κλείσιμο τομέων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση




Ενωση Γονέων Χίου

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
ΝΑΙ στην αναβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Όλοι στη συναυλία την Τρίτη στις 9:00 το βράδυ στον αύλειο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ – 1ης ΕΠΑΣ ΧΙΟΥ με σκοπό την διαμαρτυρία μας ενάντια στην υποβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 

Η κυβέρνηση με νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή στην «καρδιά» του καλοκαιριού, στις 9/7, προβλέπει την απόλυση 12 χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο τομέα, με πρώτους αυτούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας την τακτική της ΕΡΤ, με τον ίδιο «ξαφνικό θάνατο», μέσα σε μια νύχτα η συγκυβέρνηση καταργεί τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία και 52 ειδικότητες καθηγητών στην Τεχνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα όχι μόνο τους απολυμένους αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας, βαφτίζοντας τις απολύσεις άλλοτε διαθεσιμότητα, άλλοτε κινητικότητα και άλλοτε υπεραριθμία.

Η κατάργηση 52 ειδικοτήτων της Τεχνικής κυρίως Εκπαίδευσης, οδηγεί 2.500 εκπαιδευτικούς στον Καιάδα της απόλυσης, και διαλύει μία εκπαιδευτική δομή στην οποία φοιτούν χιλιάδες μαθητές οι οποίοι τώρα δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο.

Πάνω από 20.000 μαθητές της Β Λυκείου των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ σε όλη την Ελλάδα, θα αναζητούν από το Σεπτέμβρη το σχολείο τους ΚΑΙ δεν θα το βρίσκουν. Εδώ στη Χίο, σε αυτές τις ειδικότητες φοιτούν 70 μαθητές.

Με τον τρόπο αυτό, από τη μια, οξύνεται το κοινωνικό πρόβλημα, αφού εκατοντάδες ακόμα εκπαιδευτικοί προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας, έναν κατάλογο στον οποίο ήδη γράφτηκαν οι 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δεν προβλέπεται να ξαναπροσληφθούν το νέο σχολικό έτος και, από την άλλη, χιλιάδες μαθητές εξωθούνται από το δημόσιο σχολείο ή στέλνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση-κατάρτιση, όπου κυριαρχεί η λογική της «μαθητείας», δηλ. της προσφοράς της μαθητικής νεολαίας στις επιχειρήσεις για δωρεάν και ανασφάλιστη εργασία.

Αντί να έχουν όλα τα σχολεία φύλακες, σχεδιάζεται η κατάργηση των θέσεων σχολικών φυλάκων που δεν είναι μόνο εργαζόμενοι στα σχολεία για τη φύλαξη κτιρίων και υλικών από έξωθεν παράγοντες, αλλά φύλακες- άγγελοι των παιδιών μας στους αύλειους χώρους, κηπουροί στα λιγοστά λουλούδια που απέμειναν στο γκρίζο τοπίο των σχολικών κτιρίων. Χαμογελαστοί να υποδεχτούν το πρωί τα παιδιά και να τα αποχαιρετήσουν το απόγευμα ή να ανοίξουν την αυλή για να παίξουν τα παιδιά της γειτονιάς στους ανύπαρκτους χώρους των πόλεων.

Δεκάδες θα είναι οι απολυμένοι και σε επίπεδο νομού Χίου, δεκάδες οι μαθητές και οι γονείς τους που τους αφορά το πρόβλημα. Δεν υπάρχει πια οικογένεια στο νησί που να μην έχει έναν τουλάχιστον απολυμένο, έναν μακροχρόνια άνεργο, έναν ελαστικά απασχολούμενο, έναν απλήρωτο εργαζόμενο, ως συνέπεια των πολιτικών που στηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην την αφορούν οι επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται, τα χαράτσια, οι περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, η διάλυση των κοινωνικών δομών.

Με το πολυνομοσχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται το «νέο σχολείο» της αγοράς και στο χώρο της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης: το σχολείο των απολύσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ημιμάθειας, της φτηνής κατάρτισης, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, ένα σχολείο που βασικό στόχο έχει να δημιουργήσει το νέο φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αυτό το σχολείο σχεδίαζαν κυβέρνηση, κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ πριν τα μνημόνια, αυτό προωθούν και σήμερα με τη συνδρομή των μνημονιακών νόμων.

Το θανατηφόρο παιχνίδι των δόσεων και της χρεοκοπίας αλλά και της δήθεν «ανάπτυξης» πρέπει να σταματήσει!

Το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την κοινωνία στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό μεσαίωνα.

Αιτήματα

1. Να μην καταργηθεί κανένας τομέας – καμία ειδικότητα των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ αντίθετα να ενισχυθούν τομείς και ειδικότητες βάση των νέων αναγκών.

2. Εμείς και τα παιδιά μας ζητούμε από την Πολιτεία να βρίσκονται οι καθηγητές τους στις θέσεις τους χωρίς να έχει απολυθεί κανείς.

3. Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από όλους τους τομείς μηδενός εξαιρουμένου.

4. Να έχουν όλα τα σχολεία το δικό τους σχολικό φύλακα.



ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου