Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ:Η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει εξίσου ντόπιους και μετανάστες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει εξίσου ντόπιους και μετανάστες. Είναι απαραίτητο να ανατραπεί για την αξιοπρέπεια και τη ζωή όλων μας

Στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Χίο ο βουλευτής νομού Λέσβου Γ. Ζερδελής συνοδευόμενος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χίου επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμενάρχη.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα προβλήματα της υποδοχής των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων που λόγω του καλοκαιριού αναμένεται να αυξηθούν. Τα σημαντικότερα θέματα τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση ήταν:
  • Το νομικό καθεστώς λειτουργίας του Μερσινιδίου, το οποίο είναι ασαφές αν λειτουργεί ως ΚΕΠΥ ή ως ΕΧΠΑ Φυλακίου.
  • Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών του κέντρου, καθώς και η απασχόληση κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου και διερμηνέα.
  • Τα προβλήματα που αναμενόταν να δημιουργηθούν στη λειτουργία του κέντρου από τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού στις 30/6.
  • Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα θαλάσσια σύνορα, οι συνθήκες κράτησης στον ξύλινο οικίσκο του λιμεναρχείου και η έλλειψη πιστώσεων στο Λιμεναρχείο Χίου για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των νεοεισερχομένων.
  • Επίσης, ζητήθηκε να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς του υποχρεωτικού εγκλεισμού στους προκατασκευασμένους οικίσκους 18 ώρες ημερησίως (κάτι για το οποίο δεσμεύτηκαν οι υπεύθυνοι) και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στην συλλογικότητα «ΛΑΘΡΑ;» μέλη της οποίας επιθυμούν να συνδράμουν τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Λέσβου κ. Ζερδελής δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα καταθέσει άμεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για την διασαφήνιση του νομικού πλαισίου λειτουργίας του κέντρου κράτησης Μερσινιδίου, ενώ με το πέρας τον συναντήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη συζήτηση με τους υπεύθυνους της Αστυνομίας Χίου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά το συμπέρασμα στο οποίο είχαμε καταλήξει με συναδέλφους του Γερμανικού κοινοβουλίου και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: η ελληνική κυβέρνηση υστερεί δραματικά στην αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων των μεταναστών και προσφύγων που αγγίζουν τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων, ακόμη και όταν δεν συναντούν την εχθρότητα των κρατικών οργάνων ή την κυβερνητική αδιαφορία, είναι φανερό ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος. Η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση και προ πάντων η εσκεμμένη αδιαφορία του ελληνικού κράτους στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών φιλοξενίας των νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών δείχνουν ότι η αδιέξοδη λογική της αποτροπής και της εκδίωξης είναι κυρίαρχη στην κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι η ίδια αδιέξοδη, απάνθρωπη πολιτική της αποτροπής και του «φράκτη του Έβρου» και στη Λέσβο και στη Χίο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, έχει φτάσει πια στα όριά της. Η καθημερινή παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων στα νησιά δείχνει τη ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτή η βάρβαρη πολιτική δεν κάνει διακρίσεις σε ντόπιους και «ξένους» όπως προσπαθούν να μας περάσουν οι ακροδεξιοί κήρυκες του μίσους εντός και εκτός κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο να ανατραπεί για την αξιοπρέπεια και τη ζωή όλων μας.» 

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου