Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τί να κάνουμε;



Πολλοί μου θέτουν διαρκώς την ίδια ερώτηση που ούτε ο Λένιν δεν απάντησε :'Τί να κάνουμε;"
Οδηγίες πλεύσης δεν δίνω σε κανέναν, ο καθένας ανοίγει το δικό του μονοπάτι στη ζωή.

Αξίζει όμως να απαντήσει στην ερώτηση αυτός ο ανώνυμος Ισπανός πυροσβέστης που κρατά στη φωτογραφία ένα χαρτί που γράφει "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ"
Πρίν τρείς μέρες αυτός ο ανώνυμος, όσο κι αν έψαξα στα ισπανικά ΜΜΕ, δεν μπόρεσα να βρω το όνομα του, κλήθηκε μαζί με συναδέλφους του να κόψει τις αλυσίδες που είχαν βάλει ομάδες πολιτών  στην πόρτα μιας, υπό έξωση,  ηλικιωμένης γυναίκας, στην πόλη Κορούνια .
Ο πυροσβέστης δεν δίστασε λεπτό,είπε όχι και αποχώρησε αν και γνώριζε ότι αυτό ισοδυναμεί με την απόλυση του.
Η ενέργεια του αυτή απέτρεψε , εν τέλει, λόγω της δημοσιότητας που πήρε, την έξωση της "θείας Αουρέλιας"-έτσι την αποκαλούν όλα τα ισπανικά σάιτς- 85 χρονών.



Στο βίντεο μπορείτε να δείτε , ακόμα και χωρίς γνώσεις ισπανικών, την συγκίνηση της "θείας" αλλά και την ανθρωπιά , τη χαρά, την αλληλεγγύη των γειτόνων της.
Όμως η ίδια ενέργεια που απέτρεψε την έξωση οδήγησε στην , αναμενόμενη, απόλυση του πυροσβέστη.
Από χτες το απόγευμα που έγινε γνωστή η απόλυση , ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων, όχι μόνο απ΄την Ισπανία αλλά και από όλη την Ευρώπη, όρθωσε τη φωνή του για να τον υπερασπιστεί.
Μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί 40 χιλιάδες υπογραφές, πριν καν κλείσουν 24 ώρες, (εδώ υπογράφουμε https://www.change.org/es/peticiones/ayuntamiento-de-a-coru%C3%B1a-que-no-expedienten-al-bombero-que-no-cort%C3%B3-la-cadena-de-la-casa-de-aurelia) που απαιτούν την ακύρωση της απόλυσης, στην πατρίδα του είναι λαϊκός ήρωας και εκατοντάδες συνάδελφοι του εκεί δηλώνουν έτοιμοι να απολυθούν και αυτοί αφού δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε εξώσεις πολιτών.

Σε όλους λοιπόν αυτούς που με ρωτούν 'τί να κάνουμε' θα δώσω, με την άδεια του ελπίζω, την απάντηση του Ισπανού bombero, όταν κι αυτόν τον ρώτησαν τί θα κάνει.
Απάντησε: -Yo no corto las cadenas
Εγώ δεν κόβω τις αλυσίδες.
Αν λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις αυτό, μην ρωτάς και μην κάνεις τίποτα, μόνο κάνε στην άκρη για να κάνουν οι άλλοι αυτό που μπορούν.

Αν δεν το κατάλαβες ακόμη, ας το γράψω καθαρά.
Ένας ανώνυμος άνθρωπος, μια μικρή πράξη, αλλάζει τη ροή του ποταμού.
Δεν χρειάζονται πολλοί.
Αρκεί και ένας για να κάνει την κάθε θεία Αουρέλια να δακρύσει από χαρά.
Και κυρίως από περηφάνια.

Σοφία Λαμπίκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου