Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αισχρός κι αμετανόητος υπάλληλος

Παπακωνσταντίνου: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της


Τους λόγους που οδήγησαν στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά και τα αποτελέσματα του προγράμματος ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παρουσίασε στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το υπουργείο εξετάζει την επιβολή τέλους στην ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από τα 100.000 ευρώ. Προανήγγειλε κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης που θα φτάνει έως και το 4% και θα ισχύει έως το 2015. Προανήγγειλε αύξηση ΦΠΑ από 13 σε 23% σε εστιατόρια ταβέρνες και καφετέριες από πρώτη Σεπτεμβρίου και φορολόγηση ορισμένων τραπεζικών συναλλαγών.

Έκανε λόγο για άρση του τραπεζικού απορρήτου και έλεγχο του πόθεν έσχες σε όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία τα τελευταία χρόνια .

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης συρρίκνωση της ΕΡΤ το επόμενο διάστημα.

Τί δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας όπως ανέφερε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πολυετής προϋπολογισμός μέσω του Μεσοπρόθεσμου.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όπως φάνηκε και από τη διαβούλευση των τελευταίων ημερών και να προχωρήσει σε μία σταθερή πορεία που έχει ως στόχο να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πως φθάσαμε μέχρι εδώ; Αυτά που έγινα ήταν σωστά ή λάθος; Το 2010 κληθήκαμε να μειώσουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχαμε ποτέ: 36 δισ. ευρώ. Επίσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε. Με τις πολύ σημαντικές θυσίες, και οικονομικές, και αύξηση των εσόδων μειώσαμε το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ.

Μειώσαμε 2 δισ. τα λειτουργικά έξοδα του δημοσίου, μειώσαμε κατά 2 δισ. τις αμυντικές δαπάνες. Καταφέραμε και το φέραμε στα 24 δισ.

Καταθέσαμε ένα προϋπολογισμό στις αρχές του έτους και σήμερα, 6 μήνες μετά, ερχόμαστε και ζητούμε επιπλέον παρεμβάσεις 6 δισ. Γιατί έχουμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε Το έλλειμμα ήταν τελικά 10,5% και πρέπει να καλύψουμε άλλη μία μονάδα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η ύφεση το 2010 ήταν χειρότερη από αυτή περιμέναμε, στο 4,5%. Μικρότερα φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές, λιγότερες δαπάνες για το δημόσιο. Υπήρξαν και αστοχίες σε μέτρα».

Σε ένα σχέδιο πενταετίας για εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για βελτιώσεις εσόδων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. «Το αρμόδιο υπουργεί έχει εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο για να καταφέρει την αποκάλυψη της αδήλωτης εργασίας, τόνισε. Ζητάμε από τους δημοσίους υπαλλήλους να εισφέρουνε 3% στην ανεργία. Ζητάμε μία αύξηση στην εισφορά και στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το 2010 με τις αλλαγές έχουμε ήδη μεγάλα αποτελέσματα Το μέτρο των αποδείξεων έχει δώσει καθαρά 1 δισ. επιπλέον έσοδα. Έχουμε προχωρήσει σε έλεγχο offshore εταιρειών, διασταύρωση στοιχείων και άνοιγμα λογαριασμών. Παράλληλα, με τα μέτρα για φοροδιαφυγή που θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα την επόμενη πενταετία, όμως υπολειπόμαστε πέντε μονάδες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

- «Καταλήξαμε σε μία εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα είναι κλιμακωτή.

- Έκτακτη εισφορά σε κατόχους πισινών μεγάλα σκάφη.

- Το Σεπτέμβριο υπάρχει η πιθανότητα να κατατεθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση. Μπορούμε να ενσωματώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την πρόταση της ΝΔ

- Στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από την τρόικα. - - - Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου