Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης




Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, μετά την απόφαση της Κ. Ο του κόμματος να αξιοποιήσει το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι "δεκαπέντε μήνες από την ετυμηγορία του λαού η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή, για να διαπραγματευθεί και να καθορίσει τη στρατηγική εξόδου από την οικονομική κατάρρευση και την εξαθλίωση της κοινωνίας, και επέλεξε τον δρόμο της πλήρους υποταγής στις επιταγές της τρόικας".
"Δεν έχετε κανένα κοινωνικό έρεισμα, καμία κοινωνική νομιμοποίηση, πέρα από μια μικρή ομάδα διαπλεκόμενων ολιγαρχών, που απολαμβάνουν προνόμια. Γίνεστε όλο ένα και πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία. Σήμερα μπήκατε νύχτα στην ΕΡΤ, αύριο θα μπείτε νύχτα για να βγάλετε από τα σπίτια τούς τους ανθρώπους, που χρωστάνε όπως επιτάσσει η τρόικα" πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα ανεχθεί και δεν θα αποδεχθεί αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή" και θα εμποδίσει την "πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας".
"Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει τώρα και έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε" κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα, δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να συσπειρωθεί και να καταψηφίσει την πρόταση.
Σημειωτέον ότι η πρόταση μομφής αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή.

Τι προβλέπει το άρθρο 142
Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής η πρόταση μομφής κατατίθεται σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία και εφόσον στηρίζεται από το 1/6 των βουλευτών τουλάχιστον. Ολόκληρο το άρθρο 142 του Συντάγματος αναφέρει τα εξής:
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου