Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας απαντήσεις για το θέμα της "Αποψίλωσης των προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου".
Ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα που άπτονται του επιστημονικού προσωπικού, σημειώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Παιδιαγωγικό Τμήμα της Ρόδου όπου μεταφέρεται για ένα χρόνο η αποφοίτηση των τριτοετών και τεταρτοετών!
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα που άπτονται του επιστημονικού προσωπικού, σημειώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Παιδιαγωγικό Τμήμα της Ρόδου όπου μεταφέρεται για ένα χρόνο η αποφοίτηση των τριτοετών και τεταρτοετών!
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εναγώνιας προσπάθειας του Υπουργού Παιδείας να μεταθέσει την ευθύνη για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας στους διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν. Προσφεύγοντας ακόμα και στα δικαστήρια, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι οι φοιτητές είναι όμηροι των εργαζομένων, αποκρύπτοντας πλήρως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των χειρισμών και πρακτικών της κυβέρνησης που συστηματικά αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θύμα αυτής της μεθοδευμένης απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι στις 8 Αυγούστου 2013 υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή 402 μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, εκ των οποίων αναλογούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 21 διδάσκοντες, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΦΕΚ για το διορισμό τους, ο οποίος και εκκρεμεί πλέον της τριετίας. Αυτό για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφράζεται σε 42 μαθήματα του χειμερινού και άλλα τόσα του εαρινού εξαμήνου που έχουν εκλείψει από τα προγράμματα σπουδών.
Επιπλέον, φέτος περιορίστηκαν δραστικά οι πιστώσεις για διδάσκοντες του ΠΔ 407/80. Μέχρι πέρσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σχεδόν 45 πιστώσεις με τις οποίες απασχόλησε σχεδόν 100 συμβασιούχους διδάσκοντες, ενώ φέτος πήρε μόλις 3,5 πιστώσεις σε σύνολο 31 σε όλη την Ελλάδα. Οι πιστώσεις αυτές διατέθηκαν αναγκαστικά (λόγω τεράστιας έλλειψης διδασκόντων) στο τμήμα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου, αφήνοντας τις υπόλοιπες πέντε Σχολές με τα 15 Τμήματα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στη Ρόδο και στη Σύρο χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διδασκαλία δεκάδων υποχρεωτικών μαθημάτων.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο θέσπισε τη δυνατότητα να πάρουν τα πανεπιστήμια έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό με χρήση ταμειακών διαθεσίμων, λύση εμβαλωματική και προσωρινή καθώς αφορά την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών κατά το μέγιστο για 1-2 ακαδημαϊκά έτη, πέραν των οποίων δεν θα υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο δεν εξέδωσε ούτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα όριζε την αμοιβή - και άρα θα επέτρεπε να συναφθούν συμβάσεις - ούτε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα επέτρεπε, όπως και σε όλο το δημόσιο, την πρόσληψη. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες αναθέσεις διδασκαλίας να μην μπορούν να γίνουν στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μάλιστα, ειδικά για τα δυο Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο δεν ενέκρινε ακόμη τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν το λειτουργικό συνδετικό ρόλο στην απαραίτητη Πρακτική Άσκηση των φοιτητών-μελλοντικών εκπαιδευτικών, μετατοπίζοντας κατά ένα ακαδημαϊκό έτος τη δυνατότητα των περίπου 600 (εξακοσίων) τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών να αποφοιτήσουν.
Επειδή υπάρχουν φοιτητές - ιδιαιτέρως τελειόφοιτοι - που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επειδή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προγράμματα σπουδών με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος να επιτελέσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο
Επειδή το κύρος του πανεπιστημίου πλήττεται από τη συστηματική απαξίωση που του επιβάλλει το υπουργείο με τη στάση του
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος ώστε να γίνουν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ;
2. Γιατί δεν δίνονται πιστώσεις για διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στο ύψος των αναγκών του πανεπιστημίου;
3. Πότε θα εκδοθούν η ΚΥΑ και η ΠΥΣ για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό;
4. Γιατί καθυστερούν και πότε θα γίνουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών για την πρακτική άσκηση στα δύο παιδαγωγικά τμήματα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Ζερδελής
Δημήτρης Γάκης
Αγνή Καλογερή
Τάσος Κουράκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου