Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ένοχοι δύο εκ των τριών λιμενικών για την κακοποίηση μεταναστών στη Χίο

Ένοχους έκρινε το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, που κατήγγειλαν για κακοποίηση το 2007 στη Χίο δύο μετανάστες.



Ο ένας εκ των λιμενικών αθωώθηκε με πλήρη ομόφωνη απόφαση των δικαστών.Στους υπόλοιπους δύο, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο επιβλήθηκαν ποινές 3 και 6 ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά.
Στους δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκαν επίσης ποινές αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι λιμενικοί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο - καθώς ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία - στην κατάθεσή του επανέλαβε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμονής, καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «εικονικής εκτέλεσης».

Σε ανακοίνωση της η Ομάδα Δικηγόρων για Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σημειώνει πως οι λιμενικοί κατηγορούνταν «για βασανιστήρια μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός πρόσφυγα, αμέσως μετά την είσοδό του στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά ομάδας προσφύγων στο λιμάνι της Χίου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως «χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας με στρατιωτική δομή, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια».

«Ελπίζουμε δε ακόμη, ότι η ως άνω καταδίκη θα αποτελέσει παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη, καθώς πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έχουν καταγραφεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, που όμως βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων».
- See more at: http://left.gr/news/enohoi-dyo-ek-ton-trion-limenikon-gia-tin-kakopoiisi-metanaston-sti-hio#sthash.aHTz5Or6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου