Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκό τέλος στις fast-track εγκρίσεις έργων και επενδύσεων με νόμο

Αναδημοσίευση απ την ιστοσελιδα του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.



Στρασβούργο, 9 Οκτωβρίου 2013
Η πρόταση του εκπροσώπου των Σοσιαλιστών στη νομοθεσία για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Κρίτωνα Αρσένη, να καταργηθεί η δυνατότητα έγκρισης δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων με νόμο και χωρίς ΜΠΕ, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εγκρίθηκαν επίσης οι προτάσεις του για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια της κατάρτισης των ΜΠΕ αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις μελέτες αυτές, που θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα.
Τέλος, χάρη στη στήριξη του Κρίτωνα Αρσένη, που είναι ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη νομοθεσία, καθίσταται υποχρεωτική η μελέτη ΜΠΕ για έργα εξόρυξης χρυσού που χρησιμοποιούν κυάνιο, αλλά και για την κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση.
Εγκρίθηκε επίσης η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου νομοθεσίας. Ο Κρίτων Αρσένης θα εκπροσωπήσει τους Σοσιαλιστές στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, έκανε μετά τη λήξη της ψηφοφορίας τις ακόλουθες δηλώσεις:
 “Σήμερα μπήκε τέλος στις fast-track διαδικασίες που παρακάμπτουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μπήκε ένα τέλος στις εγκρίσεις έργων και επενδύσεων μέσω νόμων και χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Κατοχυρώθηκε η διαφάνεια, με την συμμετοχή των  πολιτών σε όλα τα στάδια κατάρτισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις μελέτες αυτές.
Καθίσταται υποχρεωτική η κατάρτιση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα εξόρυξης χρυσού που χρησιμοποιούν κυάνιο και κατασκευής γηπέδων γκολφ σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση.
Είναι μια νίκη για τους πολίτες, είναι μια νίκη για την διαφάνεια και τη δημοκρατία."


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου