Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Βαθύτερο «κούρεμα» ετοιμάζει για την Ελλάδα η Μέρκελ


Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην προτεινόμενη δεύύτερη φάση της προσπάθειας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.
«Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα πρέπει να δούμε αν τα νεότερα οικονομικά στοιχεία απαιτούν αναθεώρηση της απόφασης εκείνης. Αν χρειαστεί θα γίνει ένας αναπροσδιορισμός», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή της με τον Μπαρόζο.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πάντως, ότι ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών και από το συνολικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ».
Την 21η Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ζητηθεί εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών για το «κούρεμα» κατά 21% του ελληνικού χρέους. Η απόφαση για επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής - αν και κατά πόσον πρέπει να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό - θα ληφθεί έπειτα από την ανακοίνωση της επόμενης έκθεσης της τρόικας και με βάση αυτή, ξεκαθάρισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος είπε επίσης ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κίνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε περίπτωση που αυτή κριθεί αναγκαία. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς την ευρωζώνη να ζητήσει συμβουλές από μια ανεξάρτητη αρχή ώστε να καταλήξει σε ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί αν η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του είναι αναγκαία ή όχι.
«Ο χρόνος τρέχει και η απόφαση αν η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία πρέπει να ληφθεί το συντομότερο», τόνισε μάλιστα η γερμανίδα ηγέτις. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει, αν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Το ύψος του κουρέματος προβλέπεται να φτάσει έως το 60%
Ανακεφαλαίωση των τραπεζών σημαίνει κρατικοποίηση τους.
Τουτέστιν η Ελλάδα θα δανειστεί για να διασώσει τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες αλλά θα εγκαταλείψει τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία και θα φαληρίσουν.
είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε πολίτη που κοιτάς μ΄ανοιχτό το στόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου