Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Από την κατάσχεση στο «τυπωθήτω»

ΑΦΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΧΙΟΥ, ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Την περασμένη Τετάρτη, που είχε οριστεί δικάσιμος στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Χίου, το Επιμελητήριο του νησιού είχε πάρει απόφαση να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις στο νησί ως ένδειξη συμπαράστασης
Αντώνης Παληός, ο ένας από τους δύο αδελφούς του εκδοτικού οίκου «ΑΛΦΑ ΠΙ» στη Χίο: «Θα μπορούσαμε να βολευτούμε με μία ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά τώρα διεκδικούμε λύση για όλους»Αντώνης Παληός, ο ένας από τους δύο αδελφούς του εκδοτικού οίκου «ΑΛΦΑ ΠΙ» στη Χίο: «Θα μπορούσαμε να βολευτούμε με μία ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά τώρα διεκδικούμε λύση για όλους»
Ο Αντώνης και ο Γιάννης Παληός, δυο αδέλφια στη Χίο, ιδιοκτήτες του εκδοτικού οίκου «ΑΛΦΑ ΠΙ» που λειτουργεί από το 1991, παλεύουν με νύχια και με δόντια όχι μόνο να σώσουν την επιχείρησή τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στη δική τους κατάσταση. Δηλαδή, με μία τράπεζα να στέκεται απειλητικά πάνω από το κεφάλι τους...
Στις 14 Ιανουαρίου του 2009 είχαν πάρει δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα ύψους 120.000 ευρώ το οποίο και αποπλήρωναν κανονικά μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο. Κατέθεταν μηνιαίως 850 ευρώ και είχαν καταφέρει να ρίξουν το ποσό στις 105.000. Ομως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσαν πια να αντεπεξέλθουν. Ενώ είχαν ρίξει το χρέος, στο διάστημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων αυτό σκαρφάλωσε στα 130.000 ευρώ!
«Τους τελευταίους 10 μήνες αδυνατούμε να πληρώσουμε εξ αιτίας της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης λόγω της κρίσης που βιώνουμε κι εμείς όπως και ολόκληρη η αγορά και που οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές του τραπεζικού συστήματος και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Και επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις, θέλουν να μας πάρουν το οικόπεδο γιατί το συμβόλαιο που υπογράψαμε έτσι προβλέπει», αναφέρεται σε επιστολή των επιχειρηματιών προς τα μέλη των επαγγελματικών ενώσεων του νησιού σε μία προσπάθεια κινητοποίησής τους.
«Πάλι φεσωμένοι θα είμαστε»
«Η ιστορία μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο. Θα πάρει η τράπεζα το χωράφι που αξίζει πολλά λεφτά, θα το βγάλει στον πλειστηριασμό με εξευτελιστική τιμή κι εμείς πάλι φεσωμένοι θα είμαστε», λέει ο Α. Παληός στη «Ε».
Προσφεύγοντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Χίου, κατάφεραν την αναστολή της κατάσχεσης ως καταχρηστικής και πλέον έχουν ξεκινήσει ένα συγκλονιστικό αγώνα όχι μόνο για να σώσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσουν όσους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
«Η καθ' ης παρότι έχει λάβει επί 3,5 χρόνια ανελλιπώς τις δόσεις του δανείου, αρνείται να ρυθμίσει αφενός ή και να παγώσει την εξόφληση του δανείου. Και επιπλέον ζητά την καταβολή όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων δόσεων, αλλά όλου του κεφαλαίου και τον τόκων έως την εξόφληση!!! Δηλαδή ουσιαστικά, ζητά ποσό μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε λάβει, χωρίς τον υπολογισμό των καταβολών που ήδη έχουμε κάνει», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε προσφυγή που έκαναν οι εκδότες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Χίου εναντίον της Τράπεζας.
«Δουλεύουμε, δεν είμαστε τζογαδόροι», δηλώνει στην «Ε» ο Αντώνης Παληός, ο οποίος θυμάται τις καλές εποχές που η επιχείρησή του αποτελούσε «κερασάκι» για πολλές τράπεζες. «Οι τράπεζες μας παρακαλούσαν να μας δώσουν χρήματα», λέει.
Την περασμένη Τετάρτη, που είχε οριστεί δικάσιμος στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Χίου, το Επιμελητήριο του νησιού είχε πάρει απόφαση να κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις στο νησί ως ένδειξη συμπαράστασης.
Κατόπιν όλων αυτών, η τράπεζα ενημέρωσε τους επαγγελματίες ότι τους χαρίζει τους τόκους με την προϋπόθεση πως θα σταματήσουν τη δικαστική εξέλιξη.
Εκείνοι, όμως, απάντησαν «όχι»! Γιατί; «Θα μπορούσαμε να βολευτούμε με μία ευνοϊκή ρύθμιση και να αδιαφορήσουμε για άλλους επαγγελματίες που είναι στη δική μας κατάσταση. Κάποιοι το έκαναν, βολεύτηκαν, αλλά δεν είναι σωστό. Διεκδικούμε μια λύση όχι για εμάς, αλλά για όλους», επισημαίνει ο Α. Παληός και εξηγεί: «Οταν πήραμε το δάνειο, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ' ό,τι σήμερα. Τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν κι αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί». Τότε, τους καλούς (;) καιρούς, η συγκεκριμένη τράπεζα, σε ένα απίστευτο παζάρι, έριξε μέχρι και το επιτόκιο με σκοπό να δελεάσει τους επιχειρηματίες να μην πάρουν το δάνειο από άλλο ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου