Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Όχι στη συγχώνευση - ισοπέδωση της Βιβλιοθήκης Χίου "Αδ. Κοραής"

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΙΛΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ
«ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ»

Χίος 29/5/2013

Με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», σε ένα ενιαίο κεντρικό οργανισμό.
Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ως βέβαια αποτέλεσματα:
  • Τη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.
  • Τις απολύσεις εργαζομένων που έχουν δώσει την ψυχή τους για τις Βιβλιοθήκες με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού.
  • Τον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού, αρχειακού και άλλου υλικού που διατηρείται στις Βιβλιοθήκες και αποτελεί δημόσιο αγαθό και  πνευματική κληρονομιά ολόκληρης της κοινωνίας μας.
  • Την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών, ειδικά ιστορικών βιβλιοθηκών όπως η Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής», με την υπαγωγή τους σε έναν τερατώδη κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Πρακτικά η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση, την αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας, με ορατό τον κίνδυνο για κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής».  
Η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς στη γνώση και στον πολιτισμό από το 1792 έως σήμερα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να την αφήσουμε να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από εχθρούς της γνώσης και του πολιτισμού.
Καλούμε
  • Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συντονισμένης αντίδρασης.
  • Τους τοπικούς Βουλευτές να αρνηθούν να συμπράξουν σ’ αυτό το έγκλημα απέναντι στην ιστορία και την πνευματική παράδοση του τόπου μας.
  • Τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν στην αντίδραση για τη ματαίωση αυτής της εξέλιξης.
  • Όλους τους συμπολίτες μας, τις γενιές που μεγάλωσαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                ΑνδρέαςΜιχαηλίδης
Ο Γραμματέας           Γιάννης Βούλγαρης
Ο Ταμίας                    Δημήτριος Δημητρακόπουλος
Τα μέλη                      ΚώσταςΖαφείρης
                                   Ελένη Μπλούγκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου