Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δικαστική λειτουργός που είχε blog με ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις δίκαζε υπόθεση του "Στόχου"

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


- Κάντε μου ένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Θρίαμβος για την κ. Μέρκελ. Βεβαίως έχει το αγκάθι του σχεδόν 5% που λένε εκτός ευρώ, εντός της χώρας της. Τι λέτε; Γιατί επιβραβεύθηκε η κυρία Μέρκελ; Για τη λιτότητα; Η «Βασίλισσα της λιτότητας», βλέπω εδώ στα «Νέα» σήμερα. 

Θα σας έλεγα ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον από το αποτέλεσμα είναι ότι καταποντίστηκε ο σύμμαχος της κυρίας Μέρκελ, ο κύριος Ρέσλερ. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα δείγμα που μπορεί να μας παραπέμψει και στην ελληνική πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό το ποσοστό της Αριστεράς και από την άλλη, ένα σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι η κυρία Μέρκελ, την επόμενη στιγμή της επιβεβαίωσης της εκλογικής της επικράτησης, είχε να πει κάτι βαθιά ανησυχητικό: ότι δηλαδή θα συνεχίσει να πιέζει μιαν άλλη χώρα, για κάτι που αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αυτής της άλλης χώρας. Εννοώ την Ελλάδα, βεβαίως, και εννοώ τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις». Δεν μπορεί κανένας αρχηγός άλλου κράτους ή κανένας επανεκλεγόμενος καγκελάριος να μιλά για κυρίαρχα κράτη ή που θα έπρεπε να είναι κυρίαρχα, με αυτόν τον τρόπο και να κομπάζει ότι προωθεί «μεταρρυθμίσεις» σε μιαν άλλη χώρα. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι αυτό που κάποιοι έχουν βαφτίσει «μεταρρυθμίσεις» στην πραγματικότητα, είναι μια σαρωτική, ισοπεδωτική και, τελικά, κοινωνιοκτόνος πολιτική. 

- Για πάμε στο άλλο μεγάλο θέμα της ημέρας, το οποίο είναι και το ελληνικό μας θέμα, για αυτό το μόρφωμα-κόμμα. Εσείς έχετε κάνει εγκαίρως μεγάλες καταγγελίες για τον τρόπο που λειτούργησαν οι άνθρωποι αυτοί και σε μετανάστες. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι: προσβλέπετε ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα σε αυτήν την έρευνα που γίνεται στον Άρειο Πάγο, από την κυρία Γκουτζαμάνη και τον κύριο Βουρλιώτη στην παρούσα φάση, που γίνεται αυτή η προκαταρκτική εξέταση; Θα πιάσουνε τους αρχηγούς, τους ηθικούς αυτουργούς και τους καθοδηγητές αυτών των φαινομένων;

Θα σας έλεγα ότι είναι ζήτημα βούλησης, εισαγγελικής, πλέον, βούλησης και ελπίζω μόνον εισαγγελικής. Θα σας έλεγα ότι είναι ανησυχητικό και περίεργο αυτές οι υποθέσεις να έχουν λιμνάσει στα συρτάρια και να διαβιβάζονται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης με παραγγελία επίσπευσης, ενώ ο αρμόδιος προς τούτο κανονικά είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και θα σας έλεγα, επίσης, ότι θα πρέπει κάποια στιγμή και η Εκτελεστική Εξουσία και η Δικαστική Εξουσία, και η Εισαγγελική Αρχή και οι Αστυνομικές Αρχές να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για το ποιά είναι η αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων και τέτοιων κρουσμάτων διαχρονικά. Γιατί δεν είναι το πρώτο έγκλημα που αποδίδεται στη Χρυσή Αυγή. 

- Και πόσα δεν ξέρουμε...

Νομίζω ότι πάρα πολλά, πάντως, που έχουν γίνει στο σκοτάδι έχουν καταγγελθεί, με μια υπέρβαση εαυτού και ψυχής των θυμάτων και παρ’ όλα αυτά δεν έτυχαν της σοβαρότητας και της αντιμετώπισης που έχρηζαν. Θυμάμαι πάρα πολύ ζωντανά ότι, στην προεκλογική περίοδο του 2012, όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα μιλούσαμε για το ρατσιστικό φαινόμενο, κάποια κόμματα και, συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έπαιζαν προεκλογικά παιχνίδια πάνω στην λεγόμενη, εντός εισαγωγικών, «λαθρομετανάστευση». Αυτά όλα να μην τα ξεχνάμε. 

- Θέλω να σας ρωτήσω το εξής που είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση: Δυστυχώς το Σαββατοκύριακο γίναμε σοφότεροι σε σχέση με τη δράση της Χρυσής Αυγής, από τους δημοσιογράφους, κυρίως, με την έρευνα τη δημοσιογραφική, με συνεντεύξεις. Εσείς συμφωνείτε ότι υπάρχουν θύλακες που ενθάρρυναν τη δράση της Χρυσής Αυγής –όλα αυτά που μάθαμε- και μέσα στο Στρατό και μέσα στην Αστυνομία και μέσα στη Δικαιοσύνη;

Το έχω καταγγείλει στη Βουλή, κυρία Παπαδάκου. Έχω μιλήσει για θύλακες σε πλείστους τομείς της εξουσίας: και στην Εκτελεστική Εξουσία και περί τον Πρωθυπουργό και στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας  και εγρήγορσης για τους δημοκρατικούς λειτουργούς, ειδικά στη Δικαιοσύνη και την Εισαγγελική Αρχή, που σαφώς είναι περισσότεροι, οι οποίοι όμως πρέπει να ενεργοποιηθούν για να απομονώσουν και για να αποβάλουν αυτές τις περιπτώσεις συναδέλφων τους που βρίσκονται, με περίεργο τρόπο, να δικάζουν και υποθέσεις συναφείς με τέτοια αδικήματα. 

- Τι εννοείτε; Λέτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί;

Θα σας πω ευθέως. Έκανα επωνύμως και υπευθύνως καταγγελία από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, για συγκεκριμένη δικαστή η οποία διατηρούσε blog με ρατσιστικές και αντισημιτικές αναρτήσεις, για την οποία εκκρεμούν καταγγελίες - και δική μου καταγγελία, αλλά και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου- από το 2010 και η οποία πριν από κάποιους μήνες δίκασε υπόθεση της εφημερίδας «Στόχος». Αυτά δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι δεν τα ξέρει. 

[...]

- Λέτε ότι διατηρεί blog με ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια;

Διατηρούσε blog με ανατριχιαστικές αναρτήσεις. Όταν έγινε η καταγγελία, βεβαίως, κατέβηκαν οι αναρτήσεις. Το κυριότερο, κυρία Παπαδάκου, είναι ότι εκκρεμεί η συγκεκριμένη καταγγελία εδώ και τρία χρόνια. Αν, λοιπόν, τρία χρόνια ένας κρατικός λειτουργός, που πρέπει να διαφυλάσσει το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, έχει επιδείξει τέτοια συμπεριφορά και δεν έχει την δέουσα αντιμετώπιση από την Πολιτεία, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μιλάμε πια για θύλακες απλώς [...] Σας λέω, επίσης, ότι όλα τα στοιχεία είναι κατατεθειμένα και στη Βουλή από την προηγούμενη Πέμπτη και έχω καλέσει τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, που γνωρίζει προσωπικά τη συγκεκριμένη δικαστή, να απαντήσει τι έχει γίνει σχετικά. 

- Εμείς μαθαίνουμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκτιμά ότι δεν χρειάζεται άλλη νομοθετική περαιτέρω παρέμβαση. Όμως σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή αυτό το περίφημο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Τώρα ποιό από όλα θέλουμε να μάθουμε. Θα είναι υποθέτω ένα νομοθέτημα το οποίο θα εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που είπαμε το σαββατοκύριακο γίναμε σοφότεροι γιατί δεν μάθαμε μόνο για τις μεθόδους και τακτικές, τις οποίες είχατε καταγγείλει εν πολλοίς. Μάθαμε την εκπαίδευσή τους, μάθαμε τις πηγές χρηματοδότησης, που είναι εντελώς παράνομες δραστηριότητες. Μιλάω για προστασία και μιλάω και για.. παίρνουν να τα μοιράσουν στους φτωχούς τα ρούχα και τα ξαναπουλάνε...

Πρέπει, όμως, να πούμε ότι οι πηγές χρηματοδότησης πρέπει να διερευνηθούν λίγο περισσότερο. Διότι έχει μια σημασία και ποιοί ενδεχομένως επιχειρηματίες, ποιά άλλα συμφέροντα[...] Με δεδομένο ότι βγήκε μια ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής η οποία λέει ότι δε στηρίχθηκε ποτέ στο κρατικό χρήμα, νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει και μια απάντηση για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων, τουλάχιστον του τελευταίου έτους. 

- Υπάρχει νομικός τρόπος να της κοπεί η χρηματοδότηση από το κράτος; 

Θα σας έλεγα ότι δεν πρέπει να ξεκινάει αντίστροφα αυτή η αναζήτηση, δηλαδή να βάζουμε ως σκοπό το να κοπεί η χρηματοδότηση και να βλέπουμε αν υπάρχει διαδρομή για να φθάσουμε εκεί. Θα σας έλεγα ότι υπάρχει νομοθεσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων η οποία είναι πλημμελέστατη. Είναι ελλιπέστατη. Θα σας έλεγα ότι «πολιτικά κόμματα» που επιδίδονται σε εγκληματική δράση κανονικά δεν έπρεπε να τυγχάνουν της έγκρισης του Αρείου Πάγου. Και θα σας έλεγα επίσης ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης και το ζήτημα των αμαρτωλών κονδυλίων είναι ένα ζήτημα που αφορά και άλλα πολιτικά κόμματα και, επομένως, νομίζω ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων πρέπει να τεθεί συνολικά και όχι μόνο για τη Χρυσή Αυγή [...] Κυρία Παπαδάκου, μόνο μια λέξη να σας πω γιατί ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν τα ζητήματα διαφθοράς και ότι ασχολείσθε με διάφορες τροπολογίες και ρυθμίσεις που έρχονται με περίεργο τρόπο στη Βουλή. Ασχοληθείτε και αναζητήστε ποιά ήταν τα κίνητρα μιας τροπολογίας που έρχεται σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με την οποία εξαιρούνται ορισμένα κεφάλαια εξωτερικού και ναυτιλιακά κεφάλαια, από ό,τι δείχνει η διατύπωση, από την υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου