Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η θέση της ΔΗΜΑΡ Λέσβου για την επένδυση Ρόκα IMPERDROLA


οι τουλάχιστον 7 τρόποι που μάς κλέβουν οι ΑΠΕτζήδες
Πιστεύουμε ότι η ενέργεια, για την σημερινή αναπτυγμένη κοινωνία μας, είναι απαραίτητο αγαθό. Και πιστεύουμε ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Στο πρόγραμμα της η ΔΗΜΑΡ θέτει απόλυτη προτεραιότητα στην προώθηση των ΑΠΕ και στην συντονισμένη βιομηχανική εκμετάλλευση και ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής τους. Άλλωστε από το 1990 η θέση της Ανανεωτικής Αριστεράς ήταν υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και δη της αιολικής και πρωτεργάτης στην επεξεργασία και προώθηση αυτής της άποψης ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Λέσβου της ΔΗΜΑΡ, από τη συγκρότησή της , είχε τον προβληματισμό της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος του Νησιού μας και για ενημέρωσή της, αλλά και των συμπολιτών μας, διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2011 στη Μυτιλήνη ημερίδα για το ενεργειακό με ομιλητές τους κ.κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο, Αλέξανδρο Μαβή και Σεβαστιανό Μοιρασγεντή.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται α) με τα θερμικά εργοστάσια, που ως καύσιμο χρησιμοποιούν λιθάνθρακα, λιγνίτη και στα νησιά πετρέλαιο β) με υδροηλεκτρικά σε περιοχές που έχουν μεγάλα αποθέματα νερού γ) με πυρηνικά εργοστάσια και δ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Όμως ποιοι τρόποι παραγωγής μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά μας? Τα νησιά  δεν έχουν μεγάλα αποθέματα νερού, άρα δεν μπορούν να κατασκευασθούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αποκλείουμε να κατασκευασθούν πυρηνικά εργοστάσια λόγω των σοβαρότατων συνεπειών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος π.χ. Τσέρνομπιλ, Φουκοσίμα, κλπ.
Επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τους αυτόνομους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, είτε τις ΑΠΕ.
Κατά την άποψη μας δεν πρέπει να κατασκευασθούν νέοι αυτόνομοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία οι υπάρχοντες διότι                                                                                                    1. Α) Εκπέμπουν αέριους ρυπαντές, που επιδρούν στη δημόσια υγεία, στα οικοσυστήματα, στην αγροτική παραγωγή, στα υλικά κτιρίων, στα δάση κλπ.
    Β) Εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια θερμοκηπίου, που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
   Γ) Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και διαρροής πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
  Δ) Παράγουν στερεά και υγρά απόβλητα που πρέπει να επεξεργάζονται καθόλη την περίοδο λειτουργίας τους.
2. Αποτελούν τη βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά και ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας σε περιπτώσεις βλαβών κλπ.
3. Είναι μια λύση υψηλού κόστους, που τελικά επιβαρύνει το σύνολο των Ελλήνων Πολιτών.
Από τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει ότι πρέπει A) να προωθήσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και B) να στραφούμε στην αξιοποίηση των ΑΠΕ που αφθονούν στα νησιά μας, με τη χρησιμοποίηση της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, της γεωθερμίας.
Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας υπάρχουν δύο δυνατότητες.
Α) Να χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες (Α/Γ) μικρότερου μεγέθους που σε συνδυασμό με άλλες ΑΠΕ να εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια σε κάθε νησί ξεχωριστά. Μήπως όμως η αντίληψη αυτή είναι τοπικιστική, αγνοεί το γενικότερο συμφέρον της χώρας μέσα στο οποίο εντάσσεται και το τοπικό, καθώς επίσης και βαθιά συντηρητική, αφού ζητά να μην υποβαθμίζεται ο δικός μας τόπος και ας υποβαθμίζονται άλλα μέρη της Ελλάδας π.χ. Κοζάνη, Μεγαλόπολη, κλπ.
Β) Να χρησιμοποιηθούν βιομηχανικές Α/Γ με ταυτόχρονη διασύνδεση με το Ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η μεγάλης  κλίμακας αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Γνωρίζουμε ότι η αιολική ενέργεια, όπως και κάθε άλλο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής , προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, όμως οι επιπτώσεις της είναι πολύ μικρότερες από όλα τα άλλα συστήματα.
Έχοντας υπόψη τις σύγχρονες πολιτικές και απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, μελετήσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο www.pvaigaiou.gov.gr/web/guet/home της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ( Διαγωνισμοί- Δημοσιότητα) για την κατασκευή του έργου Αιγαία Ζεύξη με φορέα τη Ρόκας- Αιολική Βόρειος Ελλάς 1 και 2, λάβαμε υπόψη τα θετικά και τα αρνητικά,
                     Αποδεχόμαστε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών του έργου Αιγαία Ζεύξη, με την προϋπόθεση τη πιστή τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, τον αποτελεσματικό έλεγχο των έργων, με αυστηρές ρήτρες μη ολοκλήρωσης των έργων και με σαφή διατύπωση των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την προώθηση των επενδύσεων και θα περιορίζουν ενδεχόμενες ελλείψεις και αστοχίες.    


5 σχόλια:

  1. Μπράβο παλληκάρια μου ,παντα ρεαλιστές και προσαρμοστικοί,τουτέστιν χαμερπείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα τρέμουν τα κοκκαλα του συγχωρεμένος του ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ.
    Τους μετονομάζω σε "Ντροπή της Αριστερας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ!!! Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ , ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ.ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Ανανεώσημες Πηγές Ενέργειας ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ? ΦΥΣΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΡΟΠΟΥΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ . ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή