Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος.
Τ. θ. 56
Χίος 82100
Χίος 28-10-2011
Θέμα. Η ύφεση δεν συνέτισε. Η ανάπτυξη στο νησί και η απορρόφηση κονδυλίων συνεχίζεται σπάζοντας βράχια .
ΥΦΕΣΗ.
Και βρεθήκαμε πλέον σε ύφεση. Και μάλιστα σε δραματική κατάσταση όμοια με αυτή που βίωσε η Ελλάδα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την δεκαετία πενήντα- εξήντα με τις χιλιάδες των χιλιάδων παιδιών της έτοιμα προς μετανάστευση … Τότε βεβαία υπήρχε η αίτια και η εξήγηση…. Σήμερα;
Σήμερα μπήκαμε για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα …
Και όμως . Μέχρι και χθες μας κοίμιζαν με πολιτικές ανάπτυξης που θα έφερναν πακτωλό χρημάτων , ευτυχία, πλούτο και θα μετέτρεπαν την Ελλάδα και ειδικά την Χίο , σε Παράδεισο επί της Γης. Τριάντα χρόνια περάσαν . Τριάντα χρόνια πάρθηκαν αποφάσεις , συντάχτηκαν μελέτες ,κατασκευάστηκαν έργα , κατασπαταληθήκαν εκατομμύρια, ξοδεύτηκαν δις, φαγώθηκαν τρις… Ανάπτυξη δεν ήρθε. Τουναντίον, ήρθαν μνημόνια, επιτήρησης , οικονομική καθίζηση , εξαθλίωση.
ΧΘΕΣ.
Όλα αυτά τα χρόνια όσοι ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ -όπως ο Σύλλογος μας- για κοντόφθαλμες, πολιτικές από >> πολιτικούς που κατάστρεφαν το μέλλον των παιδιών και αντιτάχτηκαν σε αυτού του είδους την ανάπτυξη, του να κατασκευάζονται δηλαδή έργα ή να εκτελούνται προγράμματα με γνώμονα τις ντιρεκτίβες της ΕΟΚ και την απορροφητικότητα και όχι τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και του πληθυσμού του νησιού μας , βρέθηκαν στο στόχαστρο των αναπτυξιολάγνων.
Πολύ δε περισσότερο λοιδορήθηκαν όταν προσπάθησαν να πείσουν τους πολιτικούς, μιλώντας τους για φέρουσα ικανότητα, ήπια ανάπτυξη και τουρισμο , μέριμνα στον πρωτογενή τομέα και στην τοπική παραγωγή, καθώς και για την ανάγκη να τεθούν όροι στο παιγνίδι της αχαλιναγώγητης φρενήρους ανάπτυξης όπως : η προστασία του περιβάλλοντος , της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού , κατάρτιση δασολογίου, εθνικού κτηματολογίου, προστασία τοπίου, χλωρίδας , πανίδας , χερσαίων και θαλάσσιων βιοτόπων, μνημείων, ποταμών , παραλιών κλπ κλπ.
Ή τόλμησαν να μιλήσουν για : λογική χρήση των φυσικών πόρων του νησιού, όπως του νερού , την ανακύκλωση όλων των υλικών, την προστασία της Γεωργικής Γης, του ανάγλυφου του Νησιού , των δασών ,των αρχαιολογικών χώρων, των περιβολιών ,των καλλιεργούμενων εκτάσεων ,των βαθμίδων , ή έστω , στο ελάχιστο , την τήρηση των υπαρχόντων νόμων κλπ ,κλπ…
Ποιος όμως άκουγε όλα αυτά τα χρόνια της φρενίτιδας;
ΣΗΜΕΡΑ ;
Σήμερα που ο Βασιλιάς πλέον φάνηκε τσίτσιδος , και όλα αυτά περί ανάπτυξης αποδείχτηκαν μια τραγική μπαρούφα γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πολλά χρόνια πίσω, θα περίμενες ,την επομένη μέρα κιόλας , όλοι αυτοί οι πολιτικοί και οι αναπτυξιολάγνοι να έκαναν μια αυτοκριτική επανακαθορίζοντας νέες πολιτικές για δρόμους ανάπτυξης και νέα δεδομένα. . Αμ δε.
Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα κατρακυλά πληγωμένη στην ύφεση , παλιές συνταγές για την απορρόφηση των κονδυλίων συνεχίζουν να ισχύουν… Έργα για τα έργα και ιδέες αποστεωμένες θέλουν αυτή την στιγμή να σπαταλούνται εκατομμύρια των εκατομμυρίων ευρώ για να σπάμε πχ βράχια στον Μερσυνίδη, Μηλιγκά, Θόλος , Παντουκιός μέχρι και Καρδάμυλα και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε 20 χρόνια. Ή να προγραμματίζονται από κάποιους διανοίξεις λεωφόρων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές πχ από Καμπιά– Λεπτόποδα , καιhigh way στα γραφικά χωριά της Αμανής , ή τούνελ και φαραωνικές υπερκατασκευές στον Βροντάδο και ασφαλτοστρώσεις για λόγους ευνόητους εκεί προς τα Πραστιά. Και όλα αυτά πέρα από κάθε κοινή λογική με πρόσχημα πάντα την ανάπτυξη.
Έργα που ακριβώς δείχνουν τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ,όλα αυτά τα χρόνια, τα Εοκικά και Ελληνικά κονδύλια των δισεκατομμυρίων. Περισσότερο δε αποδεικνύουν σε πόσο διεστραμμένες λογικές βασίστηκε η κατ εξακολούθηση προαναγγελλόμενη ανάπτυξη σε τούτο το νησί. Που τελικά αντί να έρθει μας βύθισε στην ύφεση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εμείς για άλλη μια φορά, ξανά, φωνάζουμε. Σταματήσετε την άσκοπη κατασπατάληση χρημάτων που δεν έχουν όφελος κανένα. Πενήντα χιλιόμετρα είναι ολόκληρο το νησάκι από την μια άκρη μέχρι την άλλη. Σταματήσετε ανεύθυνα να καταστρέφεται το μέλλον των παιδιών μας καταστρέφοντας τόσο προκλητικά το περιβάλλον και την ταυτότητα του Νησιού ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ .
ΕΛΕΟΣ . Βγείτε λίγο προς τα έξω , πατε να δείτε σε Αγγλία, Γερμανία ,Ιταλία ,Σκανδιναβία πως συμπεριφερονται στο περιβαλλον οι άξεστοι Ευρωπαιοι . Δειτε τους δρόμους που ΔΕΝ ανοίγουν σε τουριστικές περιοχές. Δειτε πως προσεχουν το τοπίο και πως επεμβαίνουν σε αυτό. Δείτε πως αφήνουν εκεί το οδικό δίκτυο…
Ή έστω, ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ με ποιον τρόπο πριν από 100 χρόνια οι προγονοί μας κατασκεύαζαν δρόμους που στόλιζαν το περιβάλλον αντί να το αφανίζουν. Δείτε και μόνο τα γεφύρια και τα τοιχία στο 18 εκεί στον Άγιο Σίδερο.….
Σταματήσετε λοιπόν να υπονομεύεται τόσο επιπόλαια το μέλλον των παιδιών μας.
Τουλάχιστον τελειώσετε πλέον αυτή την μαύρη εποχή σας φροντίζοντας τις πληγές που ανοίξατε με τα αχαρακτήριστα έργα σας κύρια με τις απίστευτες διανοίξεις στους δρόμους στο νησί ή αποτελειώσετε όσα έχετε αφήσει ημιτελή…
Επί τέλους η Χίος δεν μπορεί να θυμίζει ούτε νταμάρι ,ούτε νεκροταφείο ημιτελών έργων…
Η ΓΣ του Συλλόγου.
ΥΓ : Αλήθεια όλα αυτά τα δις που πέσανε στο νησάκι που πήγαν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου