Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

XIAKΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Τραυματισμοί προσφύγων από σφαίρες στις Οινούσσες: Αλήθειες και ερωτήματα

skafos_limenikoy_5
Μια αδιέξοδη πολιτική, μια απάνθρωπη αντίληψη και ένα ανθρώπινο δράμα συναντήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο την Πέμπτη στις Οινούσσες. Οι τραυματισμοί κατατρεγμένων ανθρώπων από σφαίρες λιμενικών, οι οποίοι με τη σειρά τους διατάζονται να υψώσουν φράγμα σε μια απελπισία που δεν γνωρίζει φράχτες, αποτελούν μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση πως η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι «πρόβλημα» προς «αντιμετώπιση». Eίναι πραγματικότητα που πρέπει να παραδεχτούμε με καθαρή ματιά.
Το τι συνέβη πραγματικά στη θάλασσα δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε και δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε εμείς τους δικαστές. Δικαιούμαστε όμως, η κοινωνία ως όλον, να μάθουμε όλη την αλήθεια για ό,τι έγινε.
Οφείλουμε να επισημάνουμε, ωστόσο, πως οι ίδιες οι λιμενικές αρχές παράγουν σύγχυση και διαψεύδουν το προσωπικό τους. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες το μεσημέρι της Πέμπτης επέμεναν, με προφανή πηγή τους ίδιους τους λιμενικούς της Χίου, πως το σκάφος του λιμενικού δέχτηκε πυρά και γι’ αυτό οι λιμενικοί «ανταπέδωσαν». Ηανακοίνωση του αρχηγείου του ΛΣ δεν αναφέρει τίποτε σχετικό – γιατί; Επιπλέον, η ηχητική μαρτυρία μετανάστη που επέβαινε στο σκάφος διαψεύδει πως ο  οδηγός του σκάφους κρατούσε όπλο, πόσο μάλλον ότι πυροβόλησε. Πού είναι το ψέμα και πού η αλήθεια;
Σε αυτή, και κάθε παρόμοια υπόθεση, υπάρχουν συγκεκριμένες αλήθειες, και πρέπει να ειπωθούν: Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι στο πολλαπλάσιο τα θύματα αυτής της υπόθεσης. Τρεις από αυτούς, πρόσφυγες πολέμου μάλιστα, βρίσκονται τραυματίες από πραγματικά πυρά. Αυτό είναι αλήθεια.
Το προσωπικό του λιμενικού σώματος έχει αναλάβει ρόλο αναχαίτισης ενός φαινόμενου που δεν αναχαιτίζεται με αστυνόμευση. Οι λιμενικοί καλούνται να εκτελέσουν εντολές «αποτροπής» για τις οποίες θα έπρεπε πρώτα από όλα όλοι εμείς οι ίδιοι οι συμπολίτες τους να ανησυχούμε. Για τη σωματική τους ακεραιότητα, για τα δυσάρεστα καθήκοντα που τους φορτώνονται να εκτελέσουν, συχνά αυτοσχεδιάζοντας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι πως οι τυχόν ακραίες συμπεριφορές ορισμένων συναδέλφων τους αμαυρώνουν το ίδιο το Λιμενικό Σώμα και τους ίδιους τους υπηρετούντες σε αυτό.
Και η τρίτη αλήθεια: Η κυβέρνηση και η ΕΕ έχει αποφασίσει με όποιο κόστος –σε ανθρώπινες ζωές- να κρατήσει μακριά από τον πλούσιο βορρά τους μετανάστες και πρόσφυγες και έχει αναθέσει στην ελληνική κυβέρνηση – και αυτή το έχει αποδεχτεί- να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά στα σύνορα.
Ας μην επεκταθούμε άλλο. Δεν είναι ώρα για «συγχαρητήρια», ούτε αναζήτησης «πόρων» για περαιτέρω ενίσχυση της «αστυνόμευσης».
Ζητάμε τη διερεύνηση από ανεξάρτητη αρχή του περιστατικού στις Οινούσσες, με απαντήσεις σε όλα τα γιατί. Ζητάμε τη φροντίδα και τη χορήγηση ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες πολέμου που βρέθηκαν στο νησί μας. Ζητάμε αλλαγή πολιτικής και θα διεκδικήσουμε μαχητικά να μη γίνει το Αιγαίο πεδίο ακήρυκτου πολέμου. Δεν θέλουμε και δεν μας αρμόζει ένα νέο Φαρμακονήσι, ούτε στη θάλασσα της Χίου, ούτε πουθενά.
Χιακή Συμπολιτεία, 9/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου