Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Guardian: Η εικόνα μιας Ελλάδας που παραπαίει και ο διχασμός ενός έθνους



Στις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών αναφέρεται η βρετανική Guardian. Κάνει λόγο για μια χώρα που παραπαίει και πολίτες που έχουν διχαστεί.

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τέσσερα χρόνια λιτότητας και το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία εστιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
"Είναι σαφές πως οι Έλληνες έχουν περάσει σε μια άλλη φάση, πέρα από τον φόβο, την κόπωση και την οργή που συνοδεύουν τα επίπεδα ρεκόρ σε φτώχεια και ανεργία", σημειώνει η αρθρογράφος Helena Smith.
H Helena Smith εκτιμά πως μια νέα δυσοίωνη αίσθηση πλανάται πάνω από την Ελλάδα, τονίζοντας πως μαζί με τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως δε θα "σωθούν" ποτέ και ότι ακόμα χειρότερα, μπορεί να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου".
Σημειώνει μάλιστα ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής υπογράμμισε αυτό τον φόβο.
"Με ανησυχεί πραγματικά το γεγονός πως τα πολιτικά πάθη είναι εκτός ελέγχου και έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια της κοινής λογικής. Δεν ξέρω πώς θα συμβεί, πότε θα συμβεί ή ποια πορεία θα πάρει, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει έκρηξη εδώ. Για αυτό είμαι σίγουρος", δηλώνει διαδηλωτής που πήρε μέρος σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Κερατσίνι.
Εκτιμά μάλιστα πως όταν μία κοινωνία βρίσκεται κάτω από τέτοια πίεση, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί. "Ακόμα και ένας εμφύλιος πόλεμος", υπογραμμίζει.
Η Helena Smith σημειώνει πως αυτή τη φορά η τρόικα που έρχεται στην Ελλάδα θα βρει μια χώρα που ισορροπεί στην άκρη του γκρεμού, με πολίτες διαιρεμένους όσο ποτέ, εύθραυστη ατμόσφαιρα, με δρόμους που αποτελούν θέατρο οδομαχιών μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζί και με συνδικάτα που ετοιμάζονται για μάχες.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις γερμανικές εκλογές, θεωρώντας ότι ο κλοιός της λιτότητας και του χρέους θα χαλαρώσει μετά την Κυριακή.
Ο θάνατος της ελπίδας που ήρθε με την αποτυχία να χαλιναγωγηθεί το χρέος της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί από την είδηση πως η Αθήνα θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό.
"Αν τα μέτρα απέδιδαν και έλυναν κάποια από τα προβλήματα της χώρας, θα δείχναμε κατανόηση. Αντίθετα, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η τρόικα θέλει το αίμα μας", σημειώνει ο νέος γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ερμόλαος Κασσές.
Οι φόβοι πως αν δεν χαλαρώσει η λιτότητα στην Ελλάδα, η χώρα θα πέσει σε μια κόντρα αριστεράς - δεξιάς ανάλογη με την εμφύλιο και τη δικτατορία, όπως σημειώνει η Helena Smith, εντείνονται, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από την κρίση το έχει αποκομίσει η Χρυσή Αυγή.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να κάνει ευκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τους δανειστές μας να επιθυμούν εκτός από μαζικές απολύσεις και το κλείσιμο των ζημιογόνων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου